Српски
Srpski
English
eXTReMe Tracker
VEČITI ŠAH
Prva - Turniri - Pretraga - Rejting - Reportaže - Jedi jedi - Link
user:  
pass:
 
  Martovsko ludilo

Martovsko ludilo

01.03.2012 /   Andrejić, Vladica (2164)

Најјаче шахисткиње Србије у марту месецу очекују велика искушења која ће бити од суштинског значаја за избор репрезентације...

Martovsko ludilo je popularni naziv za samu završnicu američke univerzitetske košarkaške lige (NCAA). Završni deo koledž prvenstva je jedno od najuzbudljivijih i najpraćenijih sportskih događaja i odvija se u martu mesecu, te otuda i ime. Što se našeg ženskog tiče ove godine imamo martovsko ludilo, odnosno puno jako bitnih dešavanja pozicioniranih u martu mesecu, a ona će verovatno i biti ključna za odabir ženske reprezentacije koji će na kraju obaviti selektor Igor Miladinović.

Na samom početku marta meseca kreću tri turnira na kome će učestvovati najbolje šahistkinje Srbije. Najvažnije od tih turnira je svakako Žensko evropsko prvenstvo (2-13. mart) u turskom Gaziantepu, a tamo će na dugačkih 11 kola bitke voditi: Nataša Bojković, Marija Manakova, Marija Rakić, Irina Čoluškina i LJilja Drljević. Na velikom openu u Kapel la Grand u Francuskoj (3-10. mart) učestovaće Anđelija Stojanović i Sandra Đukić, dok u Beogradu na Osmomartovskom turniru (3-11. mart) ostaju Jovana Erić i Ana Benderać. Nakon ovih turnira i malo odmora na programu je Ženski šampionat Srbije sa terminom od 22. marta do 1. aprila kako stoji u kalendaru ŠS Srbije. Na Šampionatu će najverovatnije učestovati sve gore navedene žene osim Nataše Bojković koja odavno nije igrala taj turnir. Selektor je obećao budućoj šampionski Srbije mesto u reprezentaciji tako da će to biti dodatni motiv za dokazivanje.

Nakon dve sezone koje je kao selektor upropastila Ana Benderać, a o čemu smo često pisali, standardnom ad hok tehnikom ŠS Srbije za selektora je (bez konkursa) izabran Igor Miladinović, koji je u prethodnoj sezoni bio trener. Iz štampe smo saznali da će buduća šampionka Srbije imati obezbeđeno mesto u reprezentaciji, a da će kriterijumi za izbor biti rezultati na evropskom prvenstvu i još nekim turnirima, trenutna forma, rejting... Selektor je objavio i širi spisak reprezentacije od 8 imena: Bojković, Manakova, Stojanović, Čoluškina, Benderać, Rakić, Drljević i Erić. Alise Marić nema jer je odlučila da propusti još jednu reprezentativnu akciju zbog slatkih majčinskih obaveza.

Vratimo se na predstojeće turnire i pokažimo da neće sve kandidatkinje za reprezentaciju imati isti posao na početku marta. Kapel la Grand je ogroman open sa dosta igrača preko 2600 i tu se od kandidata za reprezentaciju (provizorni nivo od 2300) očekuje da napravi 5 ili 5½ poena na 9 kola, dakle plusić ili dva. Na Osmomartovskom turniru sastav je slabiji, i tu je očekivanje oko 5½ poena (dva plusa) na 9 kola. Na Ženskom evropskom prvenstvu učestvuju najjače šahistkinje Evrope i očekivanje kandidata je oko 5½ poena, ali na 11 kola. Dakle to će realno biti najjači turnir gde je svaki remi dobar i treba ih sačuvati do kraja i napraviti oko 50% da bi se opravdao dolazak.

Ukoliko mi vreme dozvoli izbaciću i neke statističke detalje koji se tiču kandidatkinja za reprezentaciju i potencijalnih kriterijuma. Što se tiče mog trenutnog pogleda na situaciju deluje mi da su tri imena neprikosnovena jer svojim šahovskim kvalitetima drastično odskaču od ostalih, a u pitanju su Bojković, Stojanović i Manakova (u datom redosledu). Najbliže za preostala dva mesta su po meni Benderać i Erić. Naravno martovsko ludilo može promeniti dosta toga i biti presudno za sam izbor. Bili smo svedoci da prethodne dve sezone šahovska snaga nije bilo merilo za izbor tako da ćemo izbor novog selektora prokomentarisati tek pošto ga napravi. Do tada zavalite se u fotelje, izaberite svoje favorite i pratite martovsko ludilo...