Српски
Srpski
English
eXTReMe Tracker
VEČITI ŠAH
Prva - Turniri - Pretraga - Rejting - Reportaže - Jedi jedi - Link
user:  
pass:
 
  Povratak Garija

Povratak Garija

01.04.2012 /   Andrejić, Vladica (2164)

Гари долази међу Србе: промоција Шаховског информатора и симултанка у Студентском граду!

Najjači šahista ikada (po mom skromnom mišljenju) vraća se u naše krajeve! Gari Kimovič Kasparov uskoro će posetiti Beograd! Razloga za to ima poprilično, a najbolja stvar je što ćemo i mi obični smrtnici imati priliku da se družimo sa velikim Garijem! Dan 7. april 2012. biće zabeležen kao veliki za srpski šah. No pođimo redom.

Šahovski informator

Osnovni razlog dolaska Garija u Beograd je promocija Šahovskog informatora, koji pokušava da se vrati na staze starog uspeha u novom ruhu. Poznato je da je Garijev srećan broj 13 (rođen je 13. aprila, a postao 13. svetski prvak), tako da je on uzeo učešća u tomu broj 113. Najnoviji tom Informatora koji uskoro treba da se pojavi u prodaji sadrži ekskluzivnu rubriku Garijev izbor (Garry’s Choice) u kojoj Gari bira neku sveže odigranu partiju i analizira je. "Nikada nećete pogoditi koju partiju je izabrao za ovaj početni tom", tvrdi Josip Ašik, direktor Šahovskog informatora! Gari daje kritički osvrt na igru modernih šahovskih zvezda u svom prepoznatljivom stilu. Više o najnovijem tomu Informatora nazvanom "Clockwork edition" u novoj "orange" boji (inače "A Clockwork Orange" je naziv Kjubrikovog ostvarenja iz 1971. kod nas poznato kao Paklena pomorandža , svaka čast Joco!) možete pročitati na sajtu Šahovskog informatora, a takođe možete iščitati i najavnu reportažu na Chessbase.com sajtu.

Program

Šahovska dešavanja održaće se 7. aprila u centralnoj čitaonici u Studentskom gradu. Program počinje u 10 sati tradicionalnim četvrtoaprilskim turnirom za studente i profesore, povodom Dana studenata. Nažalost, ja neću biti tu da branim titulu od prošle godine (jedan od retkih turnira koji sam osvojio u mojoj skromnoj karijeri). Naravno kao i svake godine dirigentsku palicu imaće naš veliki prijatelj, Nebojša Baralić.

Program se nastavlja u 16 časova kada je na redu simultanka na 20 tabli. Neki od nas će imati priliku da zaigraju protiv najjačeg igrača u istoriji šaha, ali o detaljima simultanke ćemo na kraju. Po završetku simultanke uslediće promocija novog toma Šahovskog informatora, a Gari će potpisivati kupljene primerke. To će biti jedan sjajan šahovski dan!

Nažalost, ja moram dan ranije da se uputim ka Skoplju gde nastupam na velikom i jakom turniru Open Karpoš 2012, ali neki od vas će svakako moći da uživaju u Garijevim čarolijama. Užasno mi je žao što ću morati da propustim ovaj svojevrsni spekatl, ali odavno sam se dogovorio sa organizatorima u Skoplju da tamo nastupim. Kako sada stvari stoje nosiću teško breme 83. favorita po rejtingu.

Istorijat

Kasparov je zamolio organizatore da se postaraju da gospodin Zoran Peković bude jedan od učesnika simultanke. Mnogima će ovo zvučati kao šala, ali upućeni jako dobro znaju o čemu je reč. Naime, na svom putu ka svetskom tronu Gari se obreo U Beogradu 1984. godine i održao simultanku u Domu omladine na 40 tabli. Jedan od heroja te simultanke bio je Zoran Peković. Peković je imao sjajnu poziciju, čistog pešaka više, ali je propustio neke direktne šanse. Gari je tri puta nudio remi, dok iz tog trećeg pokušaja nije privoleo Peku na remi. Iz tog doba ostaje nam fotografija na kojoj se Peković i Kasparov rukuju!

Na ovoj fotografiji pored centralnog Zorana Pekovića možete prepoznati razne likove. U prvom redu, na primer, sedi LJubivoje Ršumović. Iznad Peke, recimo, stoji pokojni Velibor Živković. Nagradno pitanje za čitaoce Perpetuala je: "Ko je omladinac u donjem levom ćošku?". Vaše odgovore možete slati preko komentar forme, a ja ću se potruditi da najbržem čitaocu sajta sa tačnim odgovorom obezbedim jedno od mesta na simultanci sa Garijem.

Zoran Peković je sekretar Šahovskog saveza Srbije i poznat je po tome što nikada u životu nije dobio mat po prvom (odnosno osmom) redu. Uopšte nije šala, a razlog je prilično jednostavan, Peka uvek otvaranje igra isto, zapravo uvek ređa permutacije poteza, recimo iz perspektive crnog (analogno za bele figure): a6, b6, d6, e6, g6, h6, Lb7, Lg7. Eto otkuda nikada slab osnovni red! Ja sam doduše uspeo jednom prilikom da probijem Pekovićev bedem u turnirskoj partiji, ali eto Gari je imao velikih problema. Inače Peković je poznat i kao veoma jak cugeraš, a od naših igrača jedino nikada nije pobedio LJubojevića (jer sa njim nikada nije igrao). Osnovna prednost na cugeru je brza igra u otvaranju!

Simultanka

Gari u poslednje vreme putuje po svetu sa parolom Šah u škole. Jako često odigra i koju simultnaku, na primer pre nekoliko dana u Južnoj Africi, a sada je konačno došao red i na nas. Kao što smo već rekli, Garijeva simultanka planirana je na 20 tabli, a početak je predviđen za 16 časova. Neka mesta su još ranije rezervisana, ali ima još slobodnih mesta. Preporuka je da sačekate da se Nebojša Baralić vrati sa suđenja (glavni sudija na ekipnom prvenstvu veterana koje se završava 4. aprila) iz Slovenije, te da ga onda kontaktirate. Inače simultanku će, kao pre mnogo godina, suditi Milunka Lazarević.

Uskro ćete moći da pronađete više informacija o ovome događaju, kako kod mene, tako i na sajtu Šahovskog informatora, a pretpostavljam i na sajtu Šahovskog saveza Srbije. Nadam se da ćete barem vi uživati sa Garijem tog 7. aprila kad ne mogu ja...