Српски
Srpski
English
eXTReMe Tracker
VEČITI ŠAH
Prva - Turniri - Pretraga - Rejting - Reportaže - Jedi jedi - Link
user:  
pass:
 
  Ipak ne dolazi!

Ipak ne dolazi!

02.04.2012 /   Andrejić, Vladica (2164)

Нажалост Гари ипак не долази за викенд

Oni koji prate Perpetual od osnivanja znaju da je 1. april poseban dan i da se toga dana treba čuvati glavnog i neodgovornog urednika Perpetuala, Andrejića. Svake godine padne po neka šala, a od zabeleženih u vidu reportaže možete se podsetiti DŽobave ili Šireg spiska... Ovoga puta napravljena je mala kamuflaža jer je članak Povratak Garija originalno predstavljen kao objavljen 31. marta, ali naravno na sajt je okačen posle ponoći, odnosno 1. aprila 2012. Stvari u tom tekstu su uglavnom istinite, ali hajde da razmotrimo šta je istinito, a šta izmišljeno u dotičnom tekstu.

Na početku odmah da kažemo da Gari Kimovič neće posetiti Beograd, barem ne za naredni vikend, mada postoje neke indicije da će se do kraja godine i to dogoditi.

Priča o Šahovskom informatoru i Gariju je kompletno istinita. Gari je zaista radio na svom srećnom tomu 113, nazvanom Paklena pomorandža . Danas će izaći i Informator 113 pa ćete moći da uživate u 6 strana na engleskom koje je Gari pripremio za ovaj broj. Uostalom činjenično stanje ste sami mogli da proverite na linkovima Šahovskog informatora i Čezbejza.

Studentski grad i centralna čitaonica su kompletno izmišljeni. Uošte nije jasno da li će ove, kao i svake prethodne godine, biti održan tradicionalni turnir studenata (i profesora) povodom Dana studenata. Ako ga ove godine ne bude ja ću zaista zadržati titulu od prošle godine jer, kao što sam već napisao, u pitanju je jedan od retkih turnira koje sam osvojio u svojoj skromnoj šahovskoj karijeri. Razlog zašto ovu činjenicu ne možete proveriti na Perpetualu je taj što ne obrađujem turnire na kojima učestvuje previše igrača koje nemam u svojoj velikoj bazi igrača...

Nema Garija, samim tim nema ni najavljene simultanke, ni svečane promocije Šahovskog informatora. Ja ću naredni vikend svakako otputovati za Skoplje gde ću nastupiti na velikom turniru Open Karpoš 2012. Nadam se da će čitaoci Perpetuala navijati za mene, a ja ću se truditi da redovno izveštavam iz Skoplja.

Što se istorijata tiče, Gari je zaista igrao simultanku na 40 tabli u Domu Sindikata što dokazuje i originalna objavljena fotografija, a sudila je Milunka Lazarević. Nisam siguran kada je simultanka održana, verovatnija opcija je da nije u pitanju 1984. već 1983. godina, a rezultat je bio 37:3 za Garija. Najveći heroj simultanke bio je, kako sam načuo, izvesni Ružić (ne Sreten, nego neki iz Rušnja) koji je uspeo da pobedi Garija! Peković je zaista bio jedan od heroja, zaista je imao čistog pešaka više, i zaista mu je Gari tri puta nudio remi dok Peki to nije prihvatio.

Zoran Peković zaista nije nikada primio mat po osnovnom redu i zaista uvek ređa permutacije poteza a6, b6, d6, e6, g6, h6, Lb7, Lg7, u obično logičnijem redosledu. Međutim, protiv Garija je izabrao permutaciju koja počinje sa h6 i a6 pa ga je Gari na početku jako čudno gledao, a na kraju bio srećan jer je jedva spasio živu glavu...

Još jedan od heroja bio je Srđan Čarnić koji kaže: "Ova simultanka mi je ostala u lepom sećanju, iako sam izgubio pešaka u središnjici, nastavio sam da pritiskam Kasparova pretnjama. Šalio sam se godinama da mi je isčupao ruku za remi, a prava istina je da sam u malo boljoj poziciji za mene rekao - NIČJA, što je na moju veliku radost Kasparov odmah prihvatio."

Što se tiče nagradnog pitanja o tome ko je omladinac iz donjeg levog ćoška sa slike imamo i odgvovor. U pitanju je perspektivni omladinac osamdesetih, Slobodan Petrović, koji sada samo prati šah, ali ne nastupa aktivno. Niko nije zvanično dao tačan odgovor na ovo naše pitanje, tako da nikome ne dugujemo simultanku sa Garijem. Da nam se javio sam Slobodan lično rekli bismo mu: "Čoveče, ti si već igrao sa Garijem, pusti nekog drugog da igra!"

Nebojša Baralić je zaista glavni sudija na ekipnom prvenstvu veterana koje se igra u Sloveniji, a završava 4. aprila. Ovu činjenicu lako dokazuje fotografija od pre par dana iz meča veterana Švajcarske i Rusije, na kojoj vidite derbi Korčnoj-Vasjukov, a Bum Bum vreba iz prikrajka. Međutim, informacija da su prijave za simultanku kod Nebojše Baralića, uprkos napisanoj preporuci da se ipak sačeka njegov dolazak iz Slovenije, zadale su nam prilične neprilike!SVI BI DA IGRAJU SIMULTANKU

Kako nezvanično saznajemo, povodom današnjih informacija objavljenih na Večitom šahu, međunarodni šahovski sudija Nebojša Baralić je podneo tužbu protiv Večitog šaha i njegovog glavnog i neodgovornog urednika Vladice Andrejića zbog uznemiravanja i onemogućavanja obavljanja dužnosti glavnog sudije na Ekipnom prvenstvu Evrope za veterane. Naime, danas je MTS blokirao broj telefona sudije Baralića zbog velikog broja poziva i napravljenog velikog računa jer se on nalazi u romingu. Pominje se odšteta u šestocifrenom iznosu koju Večiti šah treba da isplati na ime troškova telefonskog računa i napravljene štete. Olakšavajuća okolnost za Večiti šah je mogućnost da otkupi 100 Šahovskih informatora br. 113 i podeli osnovnim školama u znak podrške akciji Šah u škole.

Nadamo se da će direktor Joca ponuditi dobre uslove na količinu!Evo i nekih komentara koje smo dobili

Zoran Đorđević, Beograd: Na slici je "Robi", Zdravković, moj prijatelj i nekadašnji saigrač iz Š.K. Novi Beograd.
Ružica, Beograd: Poštovani Vladice, Da nije to slučajno dobra aprilska šala? Veliki pozdrav.
Stefan Ilić, Beograd: Mislim da je u donjem levom uglu na slici Miladinović Igor.
Rašo Ostojić, Novi Beograd: Poštovani Vladice, Ako nije 1. aprilska šala vest je jako lepa.
Goran Simić, Beograd: Mislim da je mladi igrač iz ćoška slike Ivan Sokolov.

Hvala svima koji su ostavili svoj komentar na sajtu! Obećavam da ću biti malo ozbiljniji u narednom periodu, ali budite oprezni i čuvajte se narednog prvog aprila.