Српски
Srpski
English
eXTReMe Tracker
VEČITI ŠAH
Prva - Turniri - Pretraga - Rejting - Reportaže - Jedi jedi - Link
user:  
pass:
 
  Još nešto za selektora Miladinovića

Još nešto za selektora Miladinovića

21.04.2012 / IM Jovičić, Miloš (2331)

Поводом нашег завршног текста о кандидаткињама 2012, добили смо текст господина Милоша Јовичића, једног од компетентијих људи за ову нашу проблематику. Прочитајмо!

Poštovani Vladice,

Sa posebnom pažnjom pratim Vaš sajt (i Vaše komentare) i moram da kažem da sam iznenađen što veoma mali broj ljubitelja šaha - prvenstveno onih kompetentnih, ne koristi mogućnost da na njemu iznesu svoja mišljenja o mnogim, za naš šah, veoma važnim temamama. No, da pređem na razlog ovog mog obraćanja, a to je Vaš poslednji komentar u vezi ženske reprezentacije Srbije.

Prvo, apsolutno sam saglasan da treba učiniti sve što je moguće kako bi se Jovana Vojinović od iduće godine našla na listi Srbije. Ona je mlada šahistkinja koja se potpuno posvetila šahu - što je, za naše prilike, prava retkost. O tome da je postigla visoku šahovsku klasu pokazuju rezultati i rejting, a ja bih skrenuo pažnju na još jedan njen značajan kvalitet: ona je odličan ekipni igrač i za svoj klub (Rad) igra sa velikom ljubavlju, a mogu pretpostaviti da bi za reprezentaciju Srbije igrala sa posebnom energijom i oduševljenjem. Nažalost, u našoj organizaciji nije bilo (i nema) razumevanja za potrebu da se o njoj povede posebna briga. Ne mogu a da se ne setim reagovanja na moj predlog od pre nekoliko godina da se ona ne tretira kao strankinja i da se tako, na posredan način, pokaže minimum interesovanja za njen šahovski razvoj. Polazeći od uskih klupskih interesa Izvršni odbor ŠS Srbije je doneo "velikodušnu" odluku da "ne bude strankinja" samo te godine. Naravno da je ŠK Rad takvu odluku sa prezrenjem odbio i "darovanu" mogućnost nije iskoristio.

Sada bi malo prokomentarisao analizu i zaključak u vezi sastava ženske reprezentacije za predstojeću Olimpijadu. Moram reći da veoma poštujem egzaktne (matematičke) pokazatelje i smatram da se u velikoj meri moraju poštovati, ali svakako ne apsolutno - pogotovo ako nisu brojčano naročito ubedljivi.

Da budem konkretan, na osnovu prezentirane analize nema nikakve dileme da u reprezentaciji moraju da igraju Nataša Bojković, Anđelija Stojanović, Marija Manakova i Marija Rakić. Reći ću i kratku ocenu o svakoj od njih. Nataša Bojković je još uvek klasa za sebe. Anđelija Stojanović je izuzetno talentovana, ali je šteta što nije dostigla nivo igre koji bi bio adekvatan realnim mogućnostima. Moj utisak je da se ona sada nalazi u situaciji (što nije ništa neuobičajeno) da ne zna kako da dalje unapređuje svoju igru! To se vidi po lutanju u repertoaru i zato joj je na tom planu neophodna konkretna pomoć. Marija Manakova je izvanredan ekipni igrač - što se posebno manifestuje kroz odličnu tehniku realizacije prednosti. Ima značajno šahovsko znanje koje joj omogućuje da se posebno pripremi za svaku protivnicu, ali mora da izbegava konkretne varijante koje nedovoljno poznaje - jer ju je to u više navrata odvelo u nepotrebne poraze. Marija Rakić je veoma talentovana, ali njen repertoar otvaranja - posebno crnim figurama, je prilično problematičan i na tom planu joj je neophodna konkretna pomoć.

Dakle, što se tiče četiri članice reprezentacije, saglasan sam sa pokazateljima iz analize. Kod pete članice stvari nisu sasvim ubedljive i selektor Miladinović bi morao imati slobodu (i potrebu) na "lični ukus" u cilju zadovoljenja interesa reprezentacije. Da sam na njegovom mestu, poverenje bi poklonio Jovani Erić. Bez obzira što je u poslednjih godinu dana postizala rezultate znatno slabije od očekivanih, mišljenja sam da bi sa njom mogao da pravi korisnije taktičke kombinacije. Naravno, Jovana bi morala da (ne)potrebnim promenama u repertoaru priđe daleko temeljnije, jer su se na tom planu, na dva poslednja turnira - neočekivano, pokazale nepotrebne slabosti.

I na kraju, slobodan sam da iznesem mišljenje da naš ženski šah perspektivu može (i treba) da ima u Anđeliji Stojanović, Jovani Vojinović, Mariji Rakić i Jovani Erić - naravno ako se svemu tome priđe na stručan i analitičan način.

Miloš Jovičić