Српски
Srpski
English
eXTReMe Tracker
VEČITI ŠAH
Prva - Turniri - Pretraga - Rejting - Reportaže - Jedi jedi - Link
user:  
pass:
 
  Disciplinska prijava

Disciplinska prijava

22.06.2012 / FM Živić, Dragan (2260)

Драган Живић обавестио нас је да његова дисциплинска пријава још није разматрана у ШСЦС иако је од инцидента прошло скоро месец дана... Сада можемо да прочитамо шта је написано у пријави...

ŠS Centralne Srbije
Disciplinskoj komisiji, Sudijskoj komisiji
Generalnom sekretaru, Preds. Upravnog odbora

Predmet: Disciplinska prijava protiv FM Dragana Dinića i II k. Vojislava Dinića, obojice iz Paraćina, zbog nesportskog ponašanja na IX Vikend turniru Knjaževac 2012

Poštovani,

u Knjaževcu je 12. maja 2012.g. održan tradicionalni, IX Vikend turnir Knjaževac 2012. Izvanredna manifestacija, u jednoj od najsiromašnijoj opštini Srbije, Knjaževcu, gde se ne plaća upisnina, besplatno je osveženje i sendvič, odličan nagradni fond i pregršt specijalnih nagrada, zahvaljujuži angažovanju FM Dragana Radenkovića-Pižona i ŠK Knjaževac.

Senku na turnir bacilo je ponašanje FM Dragana Dinića i II kat. i republičkog sudije Vojislava Dinića (obojica iz Paraćina), nakon odluke glavnog sudije u partiji VIII kola MK Mihajlo Miljković- FM Dragan Dinić, nakon nepravilne promocije, kao i događanja nakon nastavka partije i ponašanje i vređanje, čak i pretnje glavnom sudiji turnira, IA Draganu Živiću, pred početak IX kola, a to je trajalo skoro 30 minuta.

Pozicija u partiji Mih.Miljković-D.Dinić je bila sledeća: Beli: Ke4, De6 i e7 ( 3 figure); Crni: Kc5, Lf4, g3 (3 figure), beli na potezu. Beli ima 30-tak sekundi, a crni preko 2 minuta (ne sećam se tačnog vremena). Beli vuče 1.e8 i umesto da od sudije zatraži novu damu, on okreće topa, postavlja ga na e8 i pritiska sat. S obzirom da sam bio u neposrednoj blizini, a i kolega, IA Ilija Knežević takođe, rekao sam : STOP (zbog nepravilne promocije pešaka) i krenuo da ispravim neregularnost. Međutim, u žurbi igrači povlače jos sledeće poteze: nakon 1.e8 T (obrnuti - da zameni Damu) crni vuče 1…g2, a beli 2.Dc6+ a crni pokušava da odigra 2…Kc6: i kreće rasprava između igrača, da li je na e8 Dama ili Top. U tom trenutku, ja konačno stižem do table i sata, zaustavio sam partiju, uzeo sam časovnik i vratio poziciju na momenat nakon nepravilne promocije figure na e8 i mog mešanja u partiju, nakon reči STOP!

Na osnovu FIDE Pravila šaha, Člana 4 : Način pomeranja figura, i stava 4.4. alineje d, koji kaže: Ako igrač koji je na potezu…pod d) promoviše pešaka, izbor nove figure je definitivan kada se novom figurom dodirne polje promocije.

S obzirom da je beli topom dotakao polje e8, a u ovom slučaju ga obrnuo i pritisnuo časovnik, doneo sam odluku da na tabli promovisana figura mora da bude TOP.

Na osnovu Člana 7: Nepravilnosti i stava 7.4. a) Ako se u toku partije utvrdi da je odigran nepravilan potez, uključujući neispunjenje zahteva promocije…. i stava 7.4. b) Nakon obavljenog postupka iz člana 7.4.(a), za prva dva nepravilna poteza sudija će dodati 2 minuta njegovom protivniku za svaki prekršaj;…. Dodao sam crnome 2 minuta.

Na osnovu člana 12.6. Zabranjeno je ometati ili uznemiravati protivnika na bilo koji način. Ovo uključuje i neosnovane reklamacije, neosnovane ponude remija i Člana 13.4. Sudija će primeniti jednu ili više od sledećih kazni: a) opomena….Dao sam belome opomenu.

Da bih kao sudija sproveo u delo postupak nakon zaustavljanja igre i nepravilne promocije, trebalo mi je nekoliko minuta, jer je došlo do verbalne rasprave, ometanja i vređanja od strane FM Dragana Dinića i od strane II k. Vojislava Dinića.

Nakon što smo relativno smirili strasti, partija je nastavljena, ali je crni - D. Dinić, nastavio da komentariše postupak sudije, a ja sam mu dodelio OPOMENU, po Članu 13.4. a na osnovu Člana 12: Ponašanje igrača, stav 12.1. Igračima nije dozvoljeno da čine bilo šta što bi ugrozilo ugled šahovske partije, kao i stavovima 12.6., 12.7. i 12.8. koji glasi:Uporno odbijanje igrača da poštuje Pravila šaha, biće kažnjeno gubitkom partije. Sudija će odlučiti o rezultatu protivnika.

Nakon moje opomene, igrač crnih figura ( koji inače dobija mat u par poteza) je nastavio da igra i da me vređa i to još žustrije, nakon čega sam ga kontumacirao, i proglasio pobedu beloga.

Usledila je velika galama i vređanje glavnog sudije Živića, od strane Dragana i Vojislava Dinića, a u 2 trenutka je Dragan Dinić pretio i da će da me udari ako se ne pomerim… Probao sam da smirim situaciju, kao i ostale sudije i drugi šahisti, ali vređanje i primitivno ponašanje je trajalo skoro 30. minuta, sve dok nije krenulo IX kolo.

Republičkom sudiji-Vojislavu Diniću sam probao da objasnim da se na rapidu sudija meša kod nepravilne promocije i da pozove najboljeg sudiju u CS i predsednika Sudijske komisije ŠS CS, IA Branislava Šuhartovića, nakon čega je on još glasnije rekao: „kakav Šuhartović, ja znam pravila…“.

U jednom trenutku sam kolegi IA Iliji Kneževiću rekao da ako se situacija ne smiri, da ću da pozovem policiju, ali su svi insistirali da se jedna ovakva svetkovina u Knjaževcu završi na što mirniji način, bez dodatnih incidenata.

Zadnje kolo je odigrano u napetoj atmosferi, a proglašenje pobednika je proteklo regularno, s tim što FM Dragan Dinić i Vojislav Dinić, nisu bili u sali, pa je 20-tu nagradu na turnir za D.Dinića preuzeo IM Mladen Milenković.

Mislim da sam kao sudija napravio grešku, što sam parovao D.Dinića i V.Dinića za poslednje IX kolo, a i što nisam iskoristio mogućnost koju pruža novi Zakon o sportu Srbije, koji precizno reguliše postupak ovlašćenih lica, u slučaju napada na zvanično lice tokom sportske priredbe.

Predlažem Discplinskoj komisiji Šahovskog saveza centralne Srbije, da se povede postupak protiv FM Dragana Dinića i drugokategornika Vojislava Dinića, i da se obojica primereno kazne.

Predlažem Sudijskoj komisiji ŠS CS da se protiv Republičkog sudije Vojislava Dinića, pokrene postupak i da se izrekne mera zabrane suđenja u određenom vremenskom intervalu. Istu meru predlažem i za Dragana Dinića, ukoliko poseduje sudijsku titulu (na sajtu CS neme njegovog imena među sudijama).

Molim predsednike Disciplinske i Sudijske komisije, kao i generalnog seretara ŠS CS, g-dina Milivoja Milivojevića, da me pismeno (putem mejla ili pisma) u racionalnom vremenskom intervalu, obaveste o ishodu ove prijave.

Niš, 16.05.2012.
IA Dragan Živić, s.r.