Српски
Srpski
English
eXTReMe Tracker
VEČITI ŠAH
Prva - Turniri - Pretraga - Rejting - Reportaže - Jedi jedi - Link
user:  
pass:
 
  In memoriam - Svetozar Gligorić

In memoriam - Svetozar Gligorić

15.08.2012

14. августа у београдском Ургентном центру од последица можданог удара преминио је Светозар Глигорић.

14. avgusta u beogradskom Urgentnom centru od posledica moždanog udara preminio je Svetozar Gligorić. Komemoracija će se održati u petak 17. avgusta u 11 sati u sali Skupštine grada Beograda (Stari dvor), a sahrana istog dana u Aleji velikana na Novom groblju u Beogradu u 13:30.

Povodom smrti velemajstora Gligorića, u Šahovskom savezu Srbije (Nušićeva 25), otvorena je Knjiga žalosti, 15-17. avgust od 9 do 17 sati.

Ivica Dačić, Predsednik Vlade Srbije:

Svetozar Gligorić bio je velemajstor i legenda, uzor mnogim generacijama sportista Jugoslavije i Srbije. NJegov odlazak predstavlja veliki gubitak za Srbiju.

Alisa Marić, Ministar omladine i sporta u Vladi Republike Srbije:

U ime Ministarstva omladine i sporta i u svoje ime izražavam duboko saučešće i tugu povodom smrti najvećeg srpskog šahiste svih vremena i iznad svega plemenitog i blagorodnog čoveka, velemajstora Svetozara Gligorića.

Naš Gliga je proneo slavu jugoslovenskog i srpskog šaha u svetu i bio učitelj i uzor generacijama mladih šahista. Bila mi je čast decenijama poznavati ga i učiti od njega.

Neka mu je večna slava.

LJubomir LJubojević, velemajstor:

Smrt našeg Glige duboko me je potresla. Gliga je bio veličanstvena šahovska ličnost i jedan od mojih uzora. NJegova izražena senzibilnost za umetnost, kulturu i šah uz rezultate koje je ostvario učinio je da naša zemlja postane šahovska velesila tokom niza decenija.

Gligorićeva neizmerna ljubav prema muzici kojoj je poslednjih godina bio takođe odan kao šahu, pokazuje o svestranosti i bogatstvu njegovog lika.

Žarko bih želeo i verujem da je zagrlio poslednje trenutke svog života sa onom melodijom koju je usavršavao do poslednjeg dana.

Odlaskom velikana 20. veka svet crno belih polja ostaje tužan.

Večna slava dragom Gligi.