Српски
Srpski
English
eXTReMe Tracker
VEČITI ŠAH
Prva - Turniri - Pretraga - Rejting - Reportaže - Jedi jedi - Link
user:  
pass:
 
  Izveštaj sa Kadetskog evropskog prvenstva 3

Izveštaj sa Kadetskog evropskog prvenstva 3

20.08.2012 / VM Tadić, Branko (2517)

Велемајстор Бранко Тадић о трећем дану са Кадетског европског првенства. Извештаје можете пратити и на сајту ШК Тадић.

17.08.2012 / VM Tadić, Branko (2517) : Izveštaj sa Kadetskog evropskog prvenstva 1
18.08.2012 / VM Tadić, Branko (2517) : Izveštaj sa Kadetskog evropskog prvenstva 2

Veliki pozdrav za sve Vas koji pratite izveštaje sa ove velike manifestacije na kojoj učestvuje ukupno 1173 takmičara iz 46 zemalja. Najbrojniji su kao i uvek Ruski šahisti kojih ima 186, dok Češka ima 154 predstavnika. Ono što svi ovde ističu je spektakularno otvaranje sa petnaestominutnim vatrometom na koje smo mi, nažalost, zakasnili. U trećem kolu naši predstavnici su imali polovičan uspeh. Najvažniju pobedu u ovom kolu ostvarila je Marina Gajčin pobedom nad grkinjom Avramidou koja ima 150 poena bolji rejting od Marine, i na taj način ostala na deobi prvog mesta! Igrana je slovenska odbrana u kojoj je Gajčin vešto iskoristila prednost otvorene c-linije, i pravovremeno prevela poziciju u dobijenu završnicu. Tehički je partija odigrana odlično, poziciono, i ni jednog trenutka nije bilo straha za rezultat u toj partiji. Marina je naravno veoma zadovoljna igrom i rezultatom i najavljuje i sutra veliku borbu protiv ruske predstavnice Milovanove (1892), koja je peti nosilac u grupi devojčica do 12 godina.


U istoj grupi Injac Teodora je poražena od višestruke prvakinje Sveta u toj kategoriji Mammadzada Gunau (1924) iz Azerbejdžana, mada je propustila da u 14. potezu preuzme inicijativu i na taj način partiju učini zanimljivijom. U narednom kolu predstoji joj partija protiv još jedne predstavnice Azerbejdžana Ibrahimli (1547) u kojoj će pokušati da pobedom održi korak sa vrhom. Treći naš predstavnik koji je imao maksimalan učinak Velimir Ivić, morao se zadovoljiti remijem protiv još jednog predstavnika iz Azerbejdžana. U prilično otvorenoj i perspektivnoj poziciji Ivić je odigrao neprecizno i dozvolio protivniku da prevede poziciju u jednaku topovsku završnicu. Sutra ga očekuje predstavnik Poljske i lepa prilika da sa pobedom uđe u vrh tabele.

Pobede u trećem kolu su ostvarili Budisavljević Luka (do 8), Radovanović Mihajlo (do 12),Radovanović Nikola (do 16), Đermanović Adrijana (do 10),Tomin Ksenija (do 16),Nonković Bogdana (do 18). Remizirali su Omorjan Dejan (do 10) i Milivojević Maša (do 10). Radovanović Mihajlo je poziciono nadigrao igrača iz Turske koji osim dobrog poznavanja teorije otvaranja nije uspeo da pruži veći otpor. Sutra predstoji partija sa odličnim Belorusom Kazakovskiy (1951).

Rajković Mladen je nadigrao Litvanca Stremavicius (2195) ali je odigrao neprecizno u cajtnotu i dozvolio protivniku da preokrene poziciju.

Nonković Bogdana je postepeno povećavala prednost protiv Turkinje Jaka, i pri punoj tabli figura zarobila crnu kraljicu. Sutra je očekuje partija protiv Bugarke Galunove (2091).

Pozdrav - velemajstor Tadić