Српски
Srpski
English
eXTReMe Tracker
VEČITI ŠAH
Prva - Turniri - Pretraga - Rejting - Reportaže - Jedi jedi - Link
user:  
pass:
 
  Izveštaj sa Kadetskog evropskog prvenstva 6

Izveštaj sa Kadetskog evropskog prvenstva 6

23.08.2012 / VM Tadić, Branko (2517)

Извештај са шестог дана Кадетског европског првенства велемајстора Бранка Тадића. Извештаје можете читати и на сајту ШК Тадић.

17.08.2012 / VM Tadić, Branko (2517) : Izveštaj sa Kadetskog evropskog prvenstva 1
18.08.2012 / VM Tadić, Branko (2517) : Izveštaj sa Kadetskog evropskog prvenstva 2
20.08.2012 / VM Tadić, Branko (2517) : Izveštaj sa Kadetskog evropskog prvenstva 3
21.08.2012 / VM Tadić, Branko (2517) : Izveštaj sa Kadetskog evropskog prvenstva 4
22.08.2012 / VM Tadić, Branko (2517) : Izveštaj sa Kadetskog evropskog prvenstva 5

Ponovo lepe vesti iz Praga! Velimir Ivić se pobedom u šestom kolu domogao prvog stola i očekuje ga veliki derbi protiv vodećeg Andrej Esipenka (2116) iz Rusije. Danas je viđena veoma oštra borba i kao što sam predvideo u izveštaju petog kola, za velike rezultate je neophodno osim dobre igre biti i miljenik sreće. Poljski predstavnik je očigledno iznenadio Velimira u otvaranju pošto je otvorio partiju daminim pešakom i nastala je čuvena Mar del plata, najoštrija varijanta kraljeve indijke. Beli je prvi stigao do napada na daminom krilu, međutim propušta da realizuje prednost i igra se prebacuje na kraljevo krilo. Tu je Velimir bio na visini zadatka i nije propustio da žrtvom skakača razbije pešačku odbranu oko belog kralja. Kada dođe do taktičke igre tu je Velimir sjajan i već gradi prepoznatljiv stil. Simbolično je da je idejni tvorac ovog otvaranja Svetozar Gligorić, i ova partija je dokaz da će Gliga živeti još dugo u našim partijama i varijantama. Partiju sedmog kola Esipenko - Ivić možete pratiti u prenosu uživo.

Od naših predstavnika u trci za visok plasman ostali su Mihajlo Radovanović (do 12), Nikola Radovanović (do 16), Marina Gajčin (do 12), Teodora Rakić (do 14), Ksenija Tomin (do 16) koji imaju četiri poena posle šestog kola.

Posle mlakog starta Teodora Rakić i Ksenija Tomin uspele su uhvatiti priključak sa vrhom tabele i bude li snage i znanja za dobar finiš mogu računati na visok plasman. Teodora je u pozicionoj borbi koja je nastala u karo-kanu savladala predstavnicu iz Slovačke, dok je Ksenija u italijanskoj partiji realizovala prednost kvaliteta više protiv predstavnice iz Turske. Sutra su na teškom ispitu protiv šahistkinja iz Rusije. Partije ove dve cimerke možete pratiti u prenosu uživo.

Mihajlo Radovanović je svoj četvrti poen zaradio u alapinovoj varijanti sicilijanske odbrane. Posle nadigravanja u središnjici brzo se prešlo u topovsku završnicu u kojoj je Mihajlo realizovao prednost pešaka više.

Mladen Rajković je ponovo propustio da realizuje prednost u završnici protiv igrača iz Danske i umesto dobitničkog međupoteza, morao je da potpiše poraz.

Nikola Radovanović je vešto kaznio nepreciznu igru domaćeg predstavnika, i sa četiri poena očekuje ga duel protiv fide majstora koji dolazi iz Turske.

Marina Gajčin se oporavila od dva vezana poraza i šansu za visok plasman potražiće u partiji protiv Mađarice. Ovu partiju možete pratiti u prenosu uživo.

Bogdana Nonković je preforsirala poziciju protiv realno dosta slabije Moldavke i dodatno pokvarila plasman. Bogdani je ovo peti turnir u seriji i očigledno umor čini svoje.

Sa nestrpljenjem očekujemo sedmo kolo i siguran sam da će partije uživo naših predstavnika biti interesantnije od turskih serija i Zvezdinog pohoda ka Evropi bez Roberta Prosinečkog.

Pozdrav iz Praga-velemajstor Tadić