Српски
Srpski
English
eXTReMe Tracker
VEČITI ŠAH
Prva - Turniri - Pretraga - Rejting - Reportaže - Jedi jedi - Link
user:  
pass:
 
  Izveštaj sa Kadetskog evropskog prvenstva 8

Izveštaj sa Kadetskog evropskog prvenstva 8

25.08.2012 / VM Tadić, Branko (2517)

Са сајта ШК Тадић преносимо извештај са осмог дана Кадетског европског првенства велемајстора Бранка Тадића.

17.08.2012 / VM Tadić, Branko (2517) : Izveštaj sa Kadetskog evropskog prvenstva 1
18.08.2012 / VM Tadić, Branko (2517) : Izveštaj sa Kadetskog evropskog prvenstva 2
20.08.2012 / VM Tadić, Branko (2517) : Izveštaj sa Kadetskog evropskog prvenstva 3
21.08.2012 / VM Tadić, Branko (2517) : Izveštaj sa Kadetskog evropskog prvenstva 4
22.08.2012 / VM Tadić, Branko (2517) : Izveštaj sa Kadetskog evropskog prvenstva 5
23.08.2012 / VM Tadić, Branko (2517) : Izveštaj sa Kadetskog evropskog prvenstva 6
24.08.2012 / VM Tadić, Branko (2517) : Izveštaj sa Kadetskog evropskog prvenstva 7

U osmom kolu pobegli su nam nažalost svi vozovi za visok plasman. U partijama koje ste mogli pratiti u prenosu uživo, sva četiri predstavnika iz Srbije doživelo je poraze. Velimir Ivić je vezao drugi poraz i izgubio šanse da u poslednje kolo uđe sa šansama za medalju. U partiji Velimir Ivić – Ravan Aliyev viđena je pirčeva odbrana. U ranoj fazi partije mlada nada Azerbejdžana iskoristio je greške belog i veoma brzo ostao sa pešakom više. U poziciono dobro vođenoj partiji crni je zasluženo osvojio poen. Sa 5.5 poena Velimira očekuje u poslednjem kolu predstavnik iz Rusije.

Mihajlo Radovanović nije iskoristio šansu koja se iznenada ukazala u obostranom cajtnotu protiv Vykouk Jana iz Češke. U poziciji koja je zahtevala strpljivu i pozicionu igru , Mihajlo je pokušao da taktičkim pretnjama ugrozi poziciju crnog. Čeh je odigrao dobro, prihvatio žrtvovanu figuru i kada je sve izgledalo beznadežno po Mihajla namešta se taktički udar i beli ima forsirani dobitak. Međutim, u 38. potezu beli propušta da potezom De8 reši partiju i nastaje jednaka završnica. Posle duge borbe kraljice protiv topa, skakača i pešaka crni uspeva da iskoristi nepreciznost protivnika. Radovanović ima 5 poena i u devetom kolu sastaje se sa Austrijancem.

Marina Gajčin je loše tretitala jednu od sporednih varijanti sicilijanske odbrane i vrlo brzo dospela u podređen položaj. Protivnica koja dolazi iz Engleske je veoma lako realizovala prednost i kako šahisti to znaju da kažu, crna je dobila partiju na varijantu. Marina je ostala na 5 poena i očekuje je partija protiv Nemice u poslednjem kolu.

Ksenija Tomin je poražena od Ruske šahistkinje u završnici lakih figura. Smirnova je u pozicionoj igri nadigrala našu predstavnicu i demonstrirala nadmoć skakača u odnosu na lovca u blokiranim pozicijama.

Mladen Rajković je ponovo “častio” protivnika i u remi poziciji grubim previdom izgubio partiju.

Bogdana Nonković je lako izašla na kraj protiv Kane Martin iz Letonije.

Sve u svemu loš osmi dan za naše predstavnike. U devetom kolu očekujemo da se poprave plasmani, a ozbiljnije analize gde nam se trenutno nalazi kadetski šah u odnosu na Evropu imaćete priliku pročitati u narednom periodu.

Pozdrav iz Praga-velemajstor Tadić