Српски
Srpski
English
eXTReMe Tracker
VEČITI ŠAH
Prva - Turniri - Pretraga - Rejting - Reportaže - Jedi jedi - Link
user:  
pass:
 
  Nesuđeni reprezentativac

Nesuđeni reprezentativac

11.09.2012 /   Andrejić, Vladica (2195)

Пре десетак дана добили смо коментар на сајт поводом критеријума за избор кадетске репрезентације, а ако желите да сазнате зашто то није одмах објављено наставите са читањем...

Na početku ćemo pročitati komentar koji smo dobili.


Ratković Miloje, Mramorak, 1. septembar 2012

Kuda ide omladinski šah?

Po kom kriterijumu su birani kadeti za Olimpijadu? Ako je po rejtingu, onda je Ratković Miloje trebao biti među prvih pet igrača. Ako je interes selektora u pitanju onda ne znamo kuda ide srpski šah! Isto tako, tradicionalni intervju u "Politici" sa pobednikom Omladinskog prvenstva Srbije je izostao. To su dobri stimulansi za dalje napredovanje samoniklih (što reče Dejan Nestorović) uprkos delanju malih moćnika!

Na početku želim da primetim da je pitanje postavljeno 1. septembra, dana kada se uveliko igrala Kadetska olimpijada u Istambulu. Lično mislim da je bezobrazno postavljati takva pitanja u vreme dok se igra turnir. Nije korektno narušiti mir igračima i selektoru baš onda kad im je najpotrebniji bez obzira na to da li je ekipa selektirana kako valja. To je i razlog zašto komentar nisam odmah objavio, već sačekao da se turnir završi.

Postavlja se pitanje po kom kriterijumu su birani kadeti za Olimpijadu. Zašto se sa tim pitanjem odmah nastupa u javnosti? Ako je neko hteo da sazna kriterijume mogao je u privatnom razgovoru da upita selektora Zorana Arsovića i dobio bi kompletnu informaciju. Ili možda da pozove kancelariju ŠS Srbije pa da se informiše?

U svakom slučaju ja sam danas obavio razgovor sa selektorom i saznao da su kriterijumi odavno poznati i prilično jasni. Prioritet ima državno prvenstvo, dok rejting dolazi do izražaja ukoliko kandidat ima preko 100 poena više od šampiona.

Kada govorimo o kadetskoj reprezentaciji do 16 godina svi ambiciozni kandidati jako dobro znaju da je Kadetsko prvenstvo Srbije od vitalnog značaja. Mesto šampiona države donosi ogromne benificije, kao što su na primer učešće na Evropskom kadetskom i učešće na Svetskom kadetskom prvenstvu, a naravno i na poziciju u eventualnoj kadetskoj reprezentaciji.

Ako pogledamo konačno stanje na tabeli Kadetskog prvenstva Srbije do 16 godina, videćemo da su turnir sa 7 iz 9 završili Nikola Radovanović i Pavle Dimić, pri čemu je prvopomenuti zahvaljujući nešto boljem Buholcu postao prvak. Šta je sa Milojem Ratkovićem? On ovaj turnir nije ni igrao, a u tom terminu nastupao je na turniru Open Karpoš u Skoplju, gde sam i ja igrao. Rejting je mnogo lakše zaraditi u Skoplju (ja zaradio 20 poena) nego li na Kadetskom. Ako neko ne poštuje državni šampionat zašto se žali što nije u reprezentaciji?

Ako govorimo o rejtingu moramo da primetimo da na uzrastu do 16 godina to nije pouzdano merilo. Na primer pogledajmo rejtinge (jul, avgust, septembar) naših kandidata: Čabarkapa (2254, 2282, 2255), Kumić (2216, 2230, 2223), Vučinić (2150, 2237, 2205), Radovanović (2191, 2184, 2179), Dimić (2116, 2155, 2171), Ratković (2176, 2207, 2202). Primetićemo velike amplitude u samo dva meseca, na primer Dimić je zaradio 55 poena, a poznato je da kad čovek puno zarađuje mora da igra mnogo jačom snagom od novog rejtinga. Zbog toga bih, da se ja pitam, računao performans koji čovek pravi u nekom aktuelnom vremenskom intervalu. U svakom slučaju brojke za "sporne" kanidate su tu negde...

U svakom slučaju Čabarkapa, Kumić i Vučinić su ušli po rejtingu, a Radovanović i Dimić po šampionatu.

Što se insinuacija o interesu selektora tiče, reći ću da Zoran Arsović nije trener Pavla Dimića, već njegov brat Goran Arsović. Interes selektora je da reprezentacija napravi što bolji rezultat i zato je izabrao kako je izabrao, po mnogima najjači mogući sastav koji je mogao da priušti. Ako neko misli da je Dimić sporan, mislim da njegova zlatna medalja na rezervnoj tabli govori sama za sebe, a novi rejting poeni se kumuliraju...

Dalje se pominje da je tradicionalni intervju u Politici sa pobednikom Omladinskog prvenstva Srbije izostao. Kakve sad to veze ima? Nije bilo intervjua ni sa pobednicom Ženskog omladinskog prvenstva, Lenom Miladinović, inače učenicom selektora Zorana Arsovića. Kad smo već kod omladinskog prvaka Milovana Ratkovića, ne mogu da se ne upitam, pošto smo nakon pročitanog apsolvirali da je u familiji Ratković brojka sa rejting liste jedino merodavna, da li će onda on prepustiti svoje mesto na Omladinskom prvenstvu sveta sledeće godine, na primer Aleksandru Inđiću zato što ima 222 rejting poena više?

LJudi nemojte se služiti dvostrukim standardima i nemojte praviti priču tamo gde je nema...