Српски
Srpski
English
eXTReMe Tracker
VEČITI ŠAH
Prva - Turniri - Pretraga - Rejting - Reportaže - Jedi jedi - Link
user:  
pass:
 
  Svetsko kadetsko prvenstvo

Svetsko kadetsko prvenstvo

20.11.2012 / IM Arsović, Zoran (2439)

Извештај са светског кадетског првенства написао је омладински селектор.

Od 07.11. do 19.11. u Mariboru (Slovenija) održano je svetsko prvenstvo u šahu za kadete. Na ovom najznačajnijem takmičenju za kadete u ovoj godini imali smo 18 predstavnika.

Srbija je u kategoriji do 8 godina imala 4 predstavnika: 1. Đorđević Nevenu, 2. Budisavljević Luku, 3. Ivić Lazara i 4. Stanković Dimitrija. Đorđević Nevena je osvojila 4 poena i zauzela 74. mesto od 91 učesnika. Igrala je promenljivo, što je sprečavalo da postigne nešto više. Budisavljević Luka je jedan od naših uspešnijih takmičara (6,5 poena i 37. mesto od 136 učesnika) koji je mogao uz malo sreće i u sam vrh tabele. Ivić Lazar je sa 6 poena ispunio očekivanja uz solidnu igru. Dimitrije Stanković je sa 3 uzastopne pobede u završnici znatno popravio svoj plasman, i završio turnir sa osvojenih 6 poena.

u kategoriji do 10 godina smo imali 1. Đermanović Adrijanu, 2. Pešterac Katarinu, 3.Šakotić Anu i Ivić Velimira. Adrijana je imala 6 poena i završila na 52. mestu od 126 takmičarki. Igrala je dosta solidno, ali previše čvrsto da bi se ostvario bolji plasman. Katarina je mogla malo više. Završila je turnir sa 4 poena. Velimir Ivić je završio na odličnom 6. mestu (od čak 192 takmičara!) i bio naš najuspešniji predstavnik. Zaradio je 21 rejting poen. Šesto mesto je odličan rezultat, ali je Velimir po prikazanoj igri svakako mogao i do medalje. U jednom trenutku je bio na 3. mestu, ali je u 9. kolu ispustio dobijenu poziciju. Kasnije je smogao snage da u poslednjem kolu pobedi, i završi na šestom mestu. Od njega svakako i u budućnosti treba očekivati izuzetne rezultate!

U konkurenciji do 12 godina imali smo: 1. Gajčin Marinu 2. Injac Teodoru i 3. Radovanović Mihajila. Gajčin Marina je završila na 35. mestu (6,5 poena) od 127 takmičarki. Igrala je veoma dobro, i ispustila šansu da se pobedom u desetom kolu probije u sam vrh. Treba napomenuti da ona može igrati i iduće godine u ovoj konkurenciji, gde bi jedna godina iskustva više mogla mnogo da znači u borbi za visok plasman. Teodora Injac je osvojila takođe 6,5 poena i završila takmičenje na 32. mestu. Igrala je odlično, i da je imala više sreće mogla je da se nađe u samom vrhu tabele! Treba pomenuti i njen remi crnim figurama sa bivšom svetskom prvakinjom. Mihailo Radovanović je završio sa 5,5 poena. Igrao je veoma borbeno, ali to nažalost nije bilo i dovoljno za neki bolji rezultat. Od njega se tek očekuju bolji rezultati.

Do 14 godina predstavljali su nas: 1. Rakić Teodora, 2. Rajković Mladen i 3. Edelman Marko Teodora je završila turnir sa 6 poena. Igrala je solidno, ali imala je najviše pehova propustivši da realizuje nekoliko izglednijih pozicija, što je sprečilo da ostvari još bolji učinak! Mladen Rajković je igrao promenljivo, i turnir završio sa polovičnim učinkom (5,5 poena) Marku je ovo prvo veće takmičenje. Jedno kolo nije igrao zbog bolesti, a takmičenje je završio sa 3,5 poena iz 10 partija.

U konkurenciji do 16 godina imali smo Tomin Kseniju i Radovanović Nikolu. Ksenija je igrala zadovoljavajuće, imala 6 poena u veoma jakoj konkurenciji. Zaradila je 12 rejting poena. Nikola je igrao ipak nešto ispod svog očekivanja, i završio turnir sa 5,5 poena.

U konkurenciji do 18 godina, naši predstavnici su bili Nonković Bogdana i Jovanović Bojan. Bogdana je imala 5,5 poena i završila na 35. mestu. U jakoj konkurenciji može se smatrati očekivanim rezultatom. Bojan je bio 65. sa osvojenih 5 poena. Mogao je i malo bolje, bez obzira što je igrao u jakoj konkurenciji.

Mislim da generalno možemo biti zadovoljni učinkom naših kadeta. Pomenuo bih i njihov profesionalan odnos prema obavezama, kao i veoma primereno ponašanje kako u sali gde se igralo, tako i van nje! selektor Arsović Zoran