Српски
Srpski
English
eXTReMe Tracker
VEČITI ŠAH
Prva - Turniri - Pretraga - Rejting - Reportaže - Jedi jedi - Link
user:  
pass:
 
  NŠK - Kratak istorijat

NŠK - Kratak istorijat

01.12.2012 /   Lazić, Milorad

Новосадски ШК, шампион Србије 2012. Прича један: Кратак историјат Новосадског шаховског клуба!

Svima je manje-više poznato da je Novosadski šahovski klub naš najstariji šahovski klub koji bez prekida postoji i radi već punih 90 godina bez prestanka. Naravno, na ovim našim širim i užim prostorima, šah se igrao i organizovao i mnogo ranije, ali je, sigurno je vrlo malo primera da jedan šahovski, i uopšte, sportski kolektiv od svog zvaničnog nastanka toliko dugo opstaje i radi bez prestanka. Prvi pouzdani tragovi organizovanog šaha u Novom Sadu, datiraju od 1880. godine, kada je, zahvaljujući dr Jožefu Noi (Joszef dr Noa), tadašnjem priznatom sudiji, prvi put osnovan šahovski klub u Novom Sadu.

Međutim, ti prvi koraci su bili dosta nestabilni, tako da je Novi Sad, tek iz četvrtog puta dobio jedan stabilan i organizovan način šahovskog života. To se dogodilo 12. februara 1922. godine u prostorijma hotela „Carica Jelisaveta“ (današnji hotel „Vojvodina“), kada je osnovan sadašnji Novosadski šahovski klub. Inicijatori osnivanja kluba su bili Jovan Rajković (prvi predsednik kluba), Žarko Ognjanović i Boško Mešterović. Od tada, popularni NŠK, predstavlja perjanicu organizovanog šahovskog rada na našim prostorima, a često i kvaliteta kroz vrhunske rezultate, takmičarskim aktivnostima i svojim članstvom.


Ekipa NŠK-a 1937

Od svog osnivanja, NŠK je svake godine (osim ratnog perioda 1941-44) učestvovao na svim organizovanim ekipnim takmičenjima i bio organizator i učesnik u organizaciji mnogih velikih šahovskih turnira i manifestacija (međunarodni velemajstorski turniri, pojedinačna prvenstva države i mnoge druge manifestacije).

Veliki doprinos, članovi NŠK-a su dali i u organizovanju 29. Šahovske Olimpijade, 1990. godine u Novom Sadu.

Na kraju, kao zaključak:

O ovom, moglo bi se reći fenomenu tradicije i kvaliteta, možda najbolje govori i mišljenje našeg najslavnijeg šahiste i velemajstora, Počasnog člana NŠK-a, Svetozara Gligorića, koji je, pre 15 godina, povodom 75-te godišnjice NŠK-a, rekao: „...Na ovim prostorima se mnogo šta često menjalo, pa se 75 godina postojanja Novosadskog šahovskog kluba može doživeti kao svojevrsno čudo trajnosti i dugovečnosti... Za nas retke vrline istrajnosti, upornosti i poštovanja tradicije ilustrovane na brojnim primerima tolike šahovske aktivnosti u dugom vremenskom periodu ima posebnu potvrdu, podatkom da je NŠK, uprkos uticajima raznih društvenih sistema i državnih zajednica, po svom imenu, uvek ostao samo – NŠK!...“ Na kraju, možemo samo reći da ove reči čuvenog velemajstora, na našu veliku sreću, zvuče aktuelno i na 90. rođendan NŠK-a, a sigurni smo da će biti primerene i kod narednih jubileja i rođendana našeg NŠK-a !