Српски
Srpski
English
eXTReMe Tracker
VEČITI ŠAH
Prva - Turniri - Pretraga - Rejting - Reportaže - Jedi jedi - Link
user:  
pass:
 
  NŠK - Svetski igrači

NŠK - Svetski igrači

07.12.2012 /   Lazić, Milorad

Новосадски ШК, шампион Србије 2012. Прича три: НШК и светски играчи

U bogatoj takmičarskoj istoriji kluba, bez obzira na dugogodišnju praksu i mogućnost angažovanja stranih igrača, NŠK je vrlo pažljivo birao strane igrače koji su nastupali za klub na zvaničnim takmičenjima. Prioritet je, osim kvaliteta bio i uklapanje potencijalnog saigrača u ukupnu klupsku atmosferu, sa ostalim igračima i saradnja van samih takmičenja.

Tako je najduži staž (možda u celoj Prvoj ligi) zabeležio veliki priajtelj NŠK-a, rumunski velemajstor ruskog porekla, Vladislav Nevedniči, koji je i dan danas na razne načine prisutan u životu kluba i zaslužan je član kluba. Nevedniči je, u početku, često i u skromnoj ekipi NŠK-a postizao na prvoj tabli najbolje rezultate na ligama, a učestvovao je i osvajanju 4 trofeja na državnom Kupu.

Naravno i ostali igrači su bili dragoceni u sastavu ekipe, a posebno velemajstori Sutovski i Rubljevski sa kojima je NŠK osvajao i titule prvaka države.

Svetski igrači koji su nastupali za NŠK:


Zahar Efimenko, Aleksej Aleksandrov, Emil Sutovski


Sergej Rubljevski, Boris Itkis, Vladislav Nevedniči

Počasni članovi NŠK-a

Od samog početka rada, NŠK je uveo zvanje: Počasni član kluba. Kriterijumi za sticanje ovog zvanja su uvek bili izuzetno visoki, tako da je u devet decenija postojanja kluba, ovo najviše klupsko priznanje dobio mali broj istaknutih domaćih i svetskih šahovskih poslenika i igrača.


Anatoloj Karpov, Boris Spaski, Mihail Talj


Aleksandar Aljehin, Svetozar Gligorić, LJubomir LJubojević, Bora Ivkov


Aleksandar Matanović, Bora Kostić, Milunka Lazarević


Maja Čiburdanidze, Geza Maroci, Florencio Kampomanes

Koliki NŠK ima ugled u svetu šaha, ilustruje činjenica da su sve ove svetske šahovske veličine sa velikim zadovoljstvom prihvatile ovo zvanje i da su svi boravili u prostorijama našeg kluba.