Српски
Srpski
English
eXTReMe Tracker
VEČITI ŠAH
Prva - Turniri - Pretraga - Rejting - Reportaže - Jedi jedi - Link
user:  
pass:
 
  Povratak Jovane Vojinović

Povratak Jovane Vojinović

10.12.2012

ЖВМ Јована Војиновић затражила је прелазак са црногорске на српску рејтинг листу. Искрено се надамо да ће та акција протећи у најбољем реду. Ево шта је данас објавила Политика

POLITIKA, 10. decembar 2012

Povratak Jovane Vojinović

Posle šest godina u reprezentaciji Crne Gore 12. juniorka sveta vraća se na rejting-listy Srbije

Dvadesetogodišnja Jovana Vojinović iz Trstenika polnela je zahtev za povratak na rejting-listu Šahovskog saveza Cpbije. Ukoliko budu rešene finansijske obaveze prema Svetskoj šahovskoj organizaciji (FIDE), naš najmlađi ženski velemajstor i trenutno 12.juniorka sveta (2.359 poena) našla bi se na trećem mestu naše ženske rejting-liste, odmah iza Nataše Bojković (2.403) i Alise Marić (2.387), a ispred Svetlane Prudnjikove (2.349) koja kao i Marićeva već duže nije aktivna.

Vojinovićeva je zablistala pre jedne decenije, osvajanjem bronzane medalje na Kadetskom prvenstvu sveta za uzrast do 10 godina 2002. Potom je bila i seniorska prvakinja Srbije sa svega 14 godina, ali se te godine nije našla ni na najširem spisku kandidatkinja za reprezentaciju. Zatim je prešla na rejting-listu Šahovskog saveza Crne Gore 2007. i odmah ušla u reprezentaciju, sa kojom je odigrala tri evropska prvenstva i tri olimpijade. U periodu ugovora 2009-12, sgigla je do ženske velemajstorske titule i tri norme za muškog internacionalnog majstora.


Јована Војиновић

Pošto su rukovodioci Fide u međuvremenu uveli pravila o obeštećenju šahovskim federacijama, ovakvi prelasci igrača su postali znatno komplikovaniji, ali međunarodni sudija Petar Katanić-Byjić objašnjava da ŠS Srbije u ovom slučaju nema obaveza prema crnogorskom savezu, jer Jovana ima stalno boravište u Trsteniku:

- Tu su pravila Fide jasna u našu korist, ali postoji druga taksa, između 1.500 i 2.000 evra, koju bi ŠS Srbije morao da uplati u kasu Fide da bi Vojinovićeva mogla odmah da igra za Srbiju. U protivnom, morala bi da čeka dve godine.

I površni pogled na našu žensku rejting-listu, gde je gotovo polovina neaktivnih u vrhu, govori da bi njen dolazak bio veliki dobitak, gotovo poklon, jer se iz Crne Gore vraća kao formirana šahistkinja. Jovana kaže da je odavno želela da se vrati, ali je morala da sačeka istek ugovora:

- U početku mi je odgovaralo da igram i napredujem više nego u Srbiji, ali je vremenom druga strana sve manje pružala, a ugovor je bio sačinjen tako da ja iisam mogla da ga raskinem. Imala sam cpeće da me je podržavao Miloš Jovičić i godinama držao u beogradskom Šah-klubu Rad, iako je morao da me tretira kao strankinju. Čekala sam kraj ove godine i nadala se da će ljudi iz saveza prvi da me pozovu, jer i oni znaju da mi ugovor ističe. Svejedno, važno mi je da igram pod svojom zastavom i za zemlju u kojoj živim. Naša reprezentacija je i do sada igrala odlično na velikim takmičenjima, nadam se da i ja mogu tome da doprinesem.

Posle perioda u kom su naši perspektivni igrači odlazili (Borki Predojenić, Aleksandra Dimitrijević, Dragan Šolak...), ova dobra vest podseća na povratak Nataše Janić, uz značajnu razliku da se Jovana Vojinović nalazi tek na početku veoma izgledne šahovske karijere.

M. K.