Српски
Srpski
English
eXTReMe Tracker
VEČITI ŠAH
Prva - Turniri - Pretraga - Rejting - Reportaže - Jedi jedi - Link
user:  
pass:
 
  Tri boda za pobedu

Tri boda za pobedu

15.12.2012 /   Andrejić, Vladica (2223)

Шта мислим о систему који даје три бода за победу можете прочитати овде...

Pred kraj turnira u Londonu na naslovnoj strani sajta napisao sam:
Kojim epitetima častiti ljude iz organizacije Londonskog klasika gde se igra 3 poena za pobedu, a 1 za remi, pri čemu je prvi dodatni kriterijum veći broj pobeda? Nije li to isto kao igrati na broj pobeda gde je prvi kriterijum broj remija? Što reče stari dobri Albert: "LJudska glupost i svemir su beskonačni, ali za ovo drugo nisam siguran."

Sutradan nam se javio gospodin Savo Martinović i evo šta je napisao...

Savo Martinović, Beograd, 11. decembar 2012

PORAZ RAVAN POBEDI

Tek završeni London klasik, na kome je pobedio Magnus Karlsen, igran je po specijalnom, ne tako davno obnovljenom(!) sistemu bodovanja. Kao što je poznato, pobeda vredi 3 a remi 1 poen. A pri istom broju poena, prednost ima (ili je pobednik!), igrač sa više pobeda, ili, kako je vaš komentator "otrkio" - igrač sa manje remija! No, najveći paradoks tek sledi: U svim varijantama, pri jednakom ukupnom broju poena, uvek prednost ima, ili je pobednik, igrač koji ima više poraza! U tom slučju - poraz je ravan pobedi! Postavlja se pitanje da li je ova "filozofija" porazna?! No, valja razumeti i borbu protiv remija, koji je "kao smrt" pretio šahu. Na kraju da se podsetimo filozofskog stava Petrosjana: "Remi je ravan pobedi" i Fišerovog: "Remi je ravan porazu".

Savo Martinović, književnik (i MK)

Ima ljudi koji misle da se broj remija u šahovskim partijama može smanjiti tako što će se primeniti pravilo da se pobeda boduje sa 3, a remi sa 1. Videli su da to nekako funkcioniše u fudbalu, pa kao to će i ovde tako... Doduše, u fudbalu se odmah pojavio i kontra sistem "tri za tri" kojim je ta inovacija odmah obezvređena, no hajde da pričamo o šahu. U šahu je remi logičan ishod dobro odigrane partije, samim tim u pitanju je šahovski rezultat. Nasilna promena bodovanja odražava se na samu logiku igre. Zamislite, na primer, situaciju u kojoj igrač može ponoviti poziciju po treći put i remizirati ili odigrati potez koji drastično komplikuje poziciju tako da remija više nema. Ako u drugom slučaju protivnik ima 60% da dobije partiju, a ostalih 40% ide na našu pobedu, matematika kaže da je isplativo da uđemo u realno lošiju poziciju, što po meni kvari logiku same igre.

Stvari se tako rešavaju i po ligama Srbije gde pobeda u meču donosi 3, a nerešen ishod 1 meč bod. Naravno i tu možemo napraviti istu logiku tako što, na primer, sve partije budu remi osim jedne gde opet igrač može birati između direktnog remija i ulaska u slabiju poziciju koja neće biti remi... Fudbal se igra na bar 30 kola, dok u šahu uobičajeno imamo 9-11. kola i tu taj uticaj nije toliko veliki, no o tome sam već ranije pisao...

Vrhunac gluposti, po meni, je da pri sistemu od 3 za pobedu, 1 za remi, prvi dodatni kriterijum bude veći broj pobeda, kao što je to bio slučaj na nedavnom održanom klasiku u Londonu. Ako ćemo uopšte da primenimo tu 3-1 egzibiciju valjalo bi da prvi kriterijum bude staro bodovanje, što znači veći broj remija, odnosno manji broj pobeda. Ovako ispada da pobeda vredi više od 3 boda, recimo 4 za pobedu, a 1 za remi. A opet, kako se šah igra na relativno mali broj kola, neće biti veće razlike u konačnoj tabeli kao recimo sistem gde se igra na pobede, pri čemu je prvi kriterijum broj remija (matematički pobeda vredi mnogo, a remi malo)

Što se tiče našeg regiona, ovaj sistem 3-1, koji je primenjivan na openu Bosna sa sobom vuče dosta negativnih posledica. Najpre treba reći da na velikom openu broj zvaničnih poena je bitan samo ljudima u vrhu tabele koji se trude da uhvate neku od nagrada. Ostali imaju kompenzaciju u uživanju igranja šaha, i osvajanju rejting poena, koji će se normalno obračunavati, tj u sistemu 2-1. Međutim, kada se uvedu specijalne nagrade za igrače do određenog rejting limita, broja godina ili najbolje ženske igrače, do nagrade se može doći i u sredini tabele. Tada postajemo nemi svedoci gde se oni koji nemaju šansu za nagradu lagano izvrću slabijim igračima koji nagradu osvajaju, a 3 boda u situaciji gde jedva da zaslužuju pola boda ima drastično negativan uticaj na turnir. Zaljučak možete izvesti sami...