Српски
Srpski
English
eXTReMe Tracker
VEČITI ŠAH
Prva - Turniri - Pretraga - Rejting - Reportaže - Jedi jedi - Link
user:  
pass:
 
  Kadetsko CS 2013

Kadetsko CS 2013

26.02.2013 /   Andrejić, Vladica (2209)

Отац Иване Станимировић послао нам је коментар који у целости преносимо, а онда сам ја дао неко своје виђење...

Otac Ivane Stanimirović, veoma talentovane devojčice koja je nastupala u grupi do 14 godina na Kadetskom prvensvtu Centralne Srbije, nam se obratio sledećim tekstom koji u celosti prenosimo (jedino je teskt sa latinice konvertovan u ćirilicu), a onda ćemo malo i prokomentarisati...

Otac Ivane Stanimirović, 25. februar 2013

Lep turnir i zahvaljujući Braničevskom okrugu pored Paraćina i Niša više učesnika (oko 220). Ko gubi ima pravo da se ljuti ali samo u opravdanim slučajevima a dali je slučaj opravdan želeo bih odgovor od ljudi koji su kompetentni u svetu šaha naročito za mlađe naraštaje.

Moje dete (Ivana Stanimirović G-14) sedmi put zaredom učestvuje na ovom turniru sa određenim uspehom (3 x prva i 3 x druga) sedmi put opet druga sa 8,5 poena. Nadmetanje takmičarki prošlo bez problema ali tu je gosp. Jeftić da deobu prvog mesta dovede u pitanje. Miljković Jovana iz Paraćina i Ivana Stanimirović iz Smedereva međusobno igrale remi gde je ivana bila crna (Ivana 5 puta crna Jovana 4 puta crna). Ostale nove takmičarke brzo gubile od prve dve (jedine sa rejtingom) i u sedmom kolu Ivana sa nešto jačim buholcom vodi kao i u osmom kolu. Sumnjajući u sudiju Jeftića (zbog ranijeg iskustva) Jovninom tati kao i Jovani sam predložio da ako tako ostane i u osmom kolu (što se i desilo) razigravaju 3 x 5 min i tako pošteno reše prvaka što su i prihvatile ali tu su sudije koje to ne prihvataju. Na kraju sedmog kola sam već čuo da je Jovana prvak od dece koja to ne mogu sakriti. Pa gosp Jeftić sada može da se pohvali kako je njegova štićenica prvak po nekom meni nepoznatom četvrtom kriterijumu (po petom bi bila Ivana)i opravda sredstva koja ulažu njeni roditelji a verovatno i sam grad. Deca su znala ako ta i ta tabla u tom i tom kolu dobije ko će biti prvi znamo šta se i kako može namestiti pa šta si to kopao Jeftiću onoliko dugo po računaru kad su svi napustili kako salu tako i hodnike u fontani. Moji smederevci su sve to pratili a i pokazali mi kako to ide nek ti je na čast, ono što ti nije pošlo za rukom 2011 god kad sam vas rasterao od stola gde je opet moje dete igralo i gde su deca iz paraćina bila sa tobom na čelu i glasno navijala Ivana je i pored dekoncentracije koju ste joj stvorili izvukla remi i bila prva u grupi sad si uspeo. Sad možeš još skuplje da naplaćuješ komentare tih dečjih partija a verovatno i da podigneš cenu treniranja.Retki su slučaji da i broj poena kao i buholc budu jednaki kao u ovom slučaju ali dovođenjem ne pripremljene dece to se desilo ovog puta u grupi G-14 i trebalo je fer igrom i znanjem pa tek onda sećom razigravanjem doći do prvog mesta. Ovako razočarani i nezadovoljni kako ćemo se boriti da nam neko pomogne i plati troškove u aprilu jer sa drugim mestom to u Smederevu nema šanse. Ovim putem ne želim da omalovažim Jovanino prvo mesto jer bi moža u tom razigravanju i bila prva pa ovih redova nebi ni bilo. Na tog Sudiju Jeftića se mnogi roditelji žale obilazi stolove koji mu i ne pripadaju i reklo bi se špijuniranjem budućih protivnika to prenosi deci (čak je 2011 god dok su druga deca još igrala komentarisao izgubljenu partiju i za taj postupak mi se čak i izvinio). Isto se šeta po sali iako nije bio zvanični sudija jer je u upravi Š.S.C.Srbije.

Sudije na ovakvim kadetskim takmičenjimma trebaju biti neutralne a to se može postići samo tako da te sudije budu iz drugog saveza (Beograda i Vojvodine). Ovako ostaje taj sukob interesa. Sudijama se plaća pa plaća kako put tako i dnevnice pa to nebi proizvelo veće troškove. Isti problem imaju kako u Beogradu tako i u Vojvodini. Sada se stvaraju mladi naraštaji i sada uče poštenoj i fer borbi. Ako se sad kod te dece stvore kompleksi nameštanja to će ih pratiti celog života i uvek će sumnjati u nepravilnosti a mnogi će zbog ovakvih slučajeva iako su nadareni odustati od takmičenja. Ko tu gubi najviše možete misliti a želja je da se šahom Srbija vrati tamo gde je bila.

Na ovakvim turnirima prisustvo roditelja ili trenera u prvih 10-tak minuta je više štetno po decu nego korisno i to treba eliminisati. Svi napustiti salu za igru jer deca znaju već da pišu pa komentare mogu uraditi u sobi ili kad se turnir završi. To je probao Gosp. Petar Katanić Vujić u Kragujevcu ali neko to osporio pa pustali po pet posmatrača što je dovelo opet do problema jer su na smenu ulazili jedni te isti većinom treneri.

Zanima me koji su to kriterijumi korišteni u ovom slučaju i kakva je to prednost (nekad je prednost imala crna figura). Sve se to možecvideti na poznatim sajtovima ali bez tih kriterijuma koji su trebali stajati u samom raspisu jer sam i ja onda mogao uzeti protivnicu pete table i pokazati joj kako da pobedi protivnicu gde bi moje dete imalo prednost u tom četvrtom kriterijumu.

Da su deca razigravala onda nikakve sumnje i ljutnje nebi bilo iako je tu malo bitna i sreća ali ona je na kraju. E sad nikad zadovoljan jer dete bogami devojka izlazi i svo srećno kaže "mama dvanaesta sam" a ispada da sam ja nezadovoljan što mi je dete zauzelo drugo mesto. Zadovoljan sam drugim mestom ali nezadovoljan načinom kako joj je to mesto pripalo. Inače Male Jovane tata kao i sama Jovana su u redu i oni za ovo su najmanje krivi.

Nadam se nekom komentaru na ovo bez obzira kakav on bio.

Pozdrav šahistima

Kako mislim da sam dovoljno kompetentan pokušaću da dam neke odgovore. Najpre da opravdamo konačni plasman u grupi devojčica do 14 godina. Jovana Miljković i Ivana Stanimirović su remizirale svoju međusobnu partiju, a preostalih osam partija su pobedile. Međutim nisu obe imale iste protivnice i to će odrediti koja od njih je za nijansu napravila bolji rezultat. Jedina razlika je ta što je Jovana igrala protiv Anđele Zajić, koja je na kraju imala 4 poena (zahvaljujući pobedi u poslednjem kolu), dok je Ivana igrala protiv Anastasije Milosavljević, koja je završila sa 2.5 poena (zahvaljujući porazu od Ivane u poslednjem kolu).

Postoji Pravilnik turnira koji je uredno objavljen pre samog takmičenja u kome se kaže da u slučaju deobe mesta (za turnir po švajcarskom sistemu) odlučuju redom sledeći kriterijumi: srednji Buholc, međusobni rezultat, veći broj pobeda, Soneborn, progres, žreb. Srednji Buholc briše najlošijeg protivnika tako da imamo jednak broj tu, kao i na naredna dva kriterijuma. Tako dolazimo do Soneborna koji ne briše najgori rezultat i tu Jovana ispada bolja, jer je pobedila protivnicu koja je na kraju napravila više poena i tu je sve čisto.

Potencijalna sumnja može biti na samo parovanje poslednjeg kola. Jovana je sasvim prirodno u poslednjem kolu "uhvatila" Jovanu Veljković koja je nakupila 4 (što je razlog zašto je Ivana vodila na tabeli ranije), dok nije sasvim jasno zašto je Ivana "uhvatila" Anastastiju Milosavljević od 2.5, a ne Anđelu Zajić od 3 poena. Proverio sam parove i oni nisu štelovani, što znači da postoji razlog koji verovatno leži u prevelikom broju međusobnih duela da nije moglo drugačije, ili je u obzir došla i boja figura, u svakom slučaju parovi su korektni. Da je Ivana za protivnicu dobila Anđelu onda bi bukvalno sve bilo isto i po Pravilniku bi odlučio žreb, naravno pod uslovom da bi Ivana dobila i tu partiju, ali to ne možemo znati, te zaključujemo da je Jovana za nijansu bolja.

Postoji još jedna stvar koju valja znati, a tiče se ovih čari švajcarskog sistema. Igrač koji je bolje kotiran (konkretno onaj sa većim rejtingom) od početka hvata na papiru jače protivnike, tako da je veća verovatnoća da će pri jednakom broju poena na kraju on imati i bolje dodatne kriterijume (Buholc, Soneborn). To se desilo i ovoga puta jer Jovana ima bolji rejting od Ivane i shodno tome imala starni broj 1.

Priča o crnim i belim figurama ovde je totalno nebitna jer Pravilnik tu ne pravi razliku. Ako pričamo objektivno Ivana je imala međusobni duel i tu je mogla da pokaže da je bolja, a kako to nije bio slučaj, onda je sasvim u redu da neka nijansa ili žreb odluči ko je bolji. Što se tiče nekog predloga o dodatnom razigravanju to nikako ne dolazi u obzir jer svi turniri se igraju po važećem Pravilniku i on se ne sme menjati u toku turnira. Ako neko smatra da je Pravilnik loš potrebno je na njega uložiti žalbu pre početka turnira ili recimo sada videti da se on promeni u neki bolji za naredne godine.

Sudiju turnira, Sašu Jevtića, ne želim da komentarišem. U ovom konkretnom slučaju sve je čisto, kako parovi tako i plasman. Predlog da sudije ovih takmičenja budu iz drugog saveza takođe nema smisla, kao što nema smisla za državne šampionate dovoditi inostrane sudije. Stvar je u tome da ukoliko neka konkretna osoba koja je na turniru u svojstvu sudije radi neke neprimerene stvari potrebno je napisati prijavu, pa će o tome odlučivati nadležna disciplinska komisija.

Nadam se da sam uspeo da vam razjasnim većinu stvari. Želim vam svako dobro.

Vladica