Српски
Srpski
English
eXTReMe Tracker
VEČITI ŠAH
Prva - Turniri - Pretraga - Rejting - Reportaže - Jedi jedi - Link
user:  
pass:
 
  Kadetsko CS 2013 replika

Kadetsko CS 2013 replika

28.02.2013 /   Andrejić, Vladica (2209)

Додатни коментари на претходно објављени текст Кадетско ЦС 2013.

26.02.2013 /   Andrejić, Vladica (2209) : Kadetsko CS 2013

Nakon prethodno objavljenog teksta u kome je otac Ivane Stanimirović, imao nekih nedoumica dobili smo još neke komentare koje objavljujemo.

Otac Ivane Stanimirović, 26. februar 2013

E sad mi je malo lakše jer sam razumeo baš sve. Sve ovo je moglo da mi se objasni od strane sudija i odagnam sumnju koju je podgrejao sudija Jeftić. Tačno je to da je Ivana trebala odbiti remi i bori se kao i uvek za pobedu što joj je svovstveno jer remi sa skoro svim figurama nije normalno ali izgleda da su se jadna druge uplašile što su mi i priznale. Već sam se izvinio kako Jovani tako i njenom tati jer su veoma korektni. Vama se posebno zahvaljujem na veoma kvalitetnom i iscrpnom odgovoru.

Hvala još jednom

Na prvobitni tekst replicirao je Saša Jevtić:

Saša Jevtić, 26. februar 2013

Lepo rekoste g-dine Stanimiroviću: „ko gubi ima pravo da se ljuti“, ali ste zaboravili da u toj ljutnji morate imati granice, uzajamnog poštovanja i morate se kulturno ponašati. Ne smete g-dine Stanimiroviću u vašoj ljutnji vređati druge ljude i javno iznositi insinuacije, laži i klevete. To što o šahovskim pravilima, turnirskim pravilima i ostalim stvarima vezanim za šah jako malo znate ne daje vam za pravo da javno pljujete po drugim ljudima, ma ko oni bili. A imali ste priliku da se popravite, niste je iskoristili. Za vreme trajanja Kadetskog Festivala CS održan je i seminar za šahovske sudije. Da ste isti pohađali, naučili bi ste mnogo i onda do ovih redova ne bi ni došlo.

Na početku vašeg pisma, a i celim njegovim tokom ste pokazali da slabo baratate činjenicama i da ih ne poznajete. Evo ja ću vam pomoći i ispraviti vaše greške. - Moje prezime je Jevtić a ne Jeftić. - Na takmičenju je učestvovalo oko 270 učesnika a ne oko 220 kao što ste rekli. - Na istom takmičenju ja sam obavljao ulogu običnog sudije. Nisam bio glavni sudija, niti sam imao ikakve veze sa izradom parova na ovom turniru. Te uloge obavljao je IA Dragan Živić.Turnirski pravilnik nisam ja pravio. Iz tog razloga vas moram upitati: „Kako sam to ja deobu prvog mesta doveo u pitanje?“ - Parovi za sva kola isticani su odmah nakon završetka prethodnog. - Jovana Miljković jeste divno dete i jeste sve bolji šahista i jeste iz Paraćina, ali nije moja štićenica, niti moja učenica. Jovana nije član Omladinskog šahovskog kluba „Paraćin“, čiji sam ja predsednik, već Šahovskog kluba „Paks“ iz Mirilovca. Međutim, pošto je g-din Živić iz Niša a ja iz Paraćina lakše vam je bilo g-dine Mićo pljuvati po meni. Da je kojim slučajem Jovana iz Niša, verovatno bi kompletan tekst bio isti, samo bi se umesto mog imena našlo ime g-dina Živića, da je Jovana iz Nove Varoši možda, onda ime g-đe Lidije Vučković itd. A to šta ja toliko dugo „kopam“ po mom računaru, nakon završenog kola, nije vaša briga.

No, reći ću vam kako bih udaovoljio vašoj znatiželji. Pravim izveštaje sa takmičenja, ubacujem fotografije i šaljem ih medijima i ljubiteljima šaha iz Paraćina i okoline. Zahvalio bih se g-dinu Andrejiću što mi je pomogao i skratio vreme za pisanje ovog odgovora jer je sve lepo, sa stručne i šahovske strane, objasnio u svom odgovoru na vaš tekst.

Lepo ste rekli, g-dine Stanimiroviću, da ste već sedmi put na ovim takmičenjima. I zato ste vi i vaše ponašanje dobro poznati svima. Na početku turnira je uvek sve u redu. Ako Ivana osvoji prvo mesto, onda je sve super, Ali, ako ne bude prva onda u svemu tražite teoriju zavere, vređate sve one koji su u bilo kakvoj vezi sa turnirom itd. Fišer je ze vas malo dete.

Na kraju g-dine Stanimiroviću želim da vam poručim da malo poradite na svom šahovskom obrazovanju, da pozdravite te vaše „smederevce“ koju su sve „pratili“ i koju su vam pokazali „kako to ide“ i da se okanete ćorava posla i pljuvanja kada Ivana ne postigne rezultat koji ste vi zacrtali. Da niste takvi kakvi jeste, možda bi Ivana, do sada postigla i mnogo više na svom šahovskom putu.

Saša Jevtić, međunarodni šahovski sudija, FIDE majstor i FIDE trener

Dobio sam i komentar jednog našeg velemajstora, čije ime neću pominjati, a koji je razumeo da je težište problema za gospodina Stanimirovića zapravo nameštanje partija poslednjeg kola da bi druga učesnica imala bolje dodatne kriterijume. Takva pojava nije odomaćena na našim turnirima, partije se nameštaju, ali ne i sporedne partije koje utiču na dodatne kriterijume.

Kao što sam u prethodnom tekstu napisao u ovom konkretnom slučaju toga nije bilo. Razlika je bila samo u jednoj protivnici, a Ivana je igrala sa protivnicom sa 2.5 poena koju mora da pobedi i da je ostavi na toliko poena, dok je konkurentkinja imala protivnicu sa već osvojena 3 poena, što znači da nije imalo šta da se namešta. Međutim na turnirima sa puno igrača razlike mogu da budu ogromne pa ko zna šta se može uraditi da se pojača gospodin Buholc.

Pogledajmo na primer Memorijal Tringova 2012 igranom u Plovdivu, 29.1-5.2.2012. Velemajstor Branko Tadić dobija prvih šest partija (uključujući i Čeparinova), a onda remizira poslednje tri partije za deobu prvog mesta sa još tri igrača. Logika nalaže da igrač koji prvi deo turnira pobedi sve, a onda do kraja igra na prvom stolu, mora imati i veliki Buholc. Međutim na kraju Tadić ima najgori Buholc u vodećoj grupi i zauzima tek četvrto mesto, što je veliki finansijski hendikep. Pre poslednjeg kola samo je Čeparinov imao pola boda Buholca više od Tadića, što će se neutralisati jer remijem u poslednjem kolu tih pola poena ode u Buholc, a Čeparinovu ne jer on pobeđuje da bi ušao u deobu. Uvidom u rezultate poslednjeg kola ne vidim neke preterano čudne stvari, ali eto epilog je takav kakav jeste...

Pade mi na pamet i turnir Mediteran 2017 igran u Rijeci, 28.11-5.12.2009. gde je domaća šahistkinja, Borka Francišković, u poslednjem kolu drastično popravila Buholc, što je rezultiralo masnom ženskom nagradom nauštrb nekih srpskih šahistkinja. Rezultat svake pojedinačne partije poslednjeg kola verovatno se može lako opravdati. U svakom slučaju moja preporuka je da se uzdate samo u one stvari koje zavise od vas. Čudne stvari dešavaju se češće nego što ljudi misle (to najbolje znaju igrači teksas holdema) i konstrukcija teorije zavere može samo da vam odvuče energiju...

Nadam se da smo ovim tekstovima arhivirali priču.

Vladica