Српски
Srpski
English
eXTReMe Tracker
VEČITI ŠAH
Prva - Turniri - Pretraga - Rejting - Reportaže - Jedi jedi - Link
user:  
pass:
 
  Titula niškog FIDE majstora

Titula niškog FIDE majstora

17.03.2013 /   Andrejić, Vladica (2209)

Последњих година Србија је постала једна од водећих земаља у штанцовању рејтинга, балова, титула, турнира. Ево мале илустрације како тотални пацер може освојити титулу нишког ФИДЕ мајстора...

Kako totalni pacer može da postane majstor FIDE, pitanje je na koje Niš ima veoma jednostavan odgovor. Započnimo najsvežijim primerom od pre manje od mesec dana.

Turnir pod nazivom Konak 2013 "igran" je, kako piše na FIDE sajtu, u Nišu od 20. do 24. februara 2013 kao dvokružni Berger sa 6 igrača, sa svakodnevnim duplim kolima od 9 i od 15 časova. Osim niških igrača (IM N.Kostić, FM G.Terzić, FM D.Stanković, FM Đ.Radoja, mk A.Nečevski) na turniru je učestvovao i Jawhar Ben Fredj iz Tunisa! Ko je dotični gospodin? Iskreno da vam kažem, nemam pojma, pretpostavljam da je u pitanju neki organizator šahovskih turnira po Tunisu, a ne bi me čudilo i da je i neki funkcioner njihovog saveza pride. U svakom slučaju FIDE sajt kaže da je ove godine postao FIDE instruktor, što je jedan od nižih nivoa šahovskog trenera koji priznaje FIDE. Naredni rang je FIDE trener, ali za taj rang neophodno je u svojoj igračkoj karijeri doći do 2300 rejting poena.

Jawhar Ben Fredj je čovek koji ne igra šah (mislim na šah za tablom, pošto se pojavljuje na nekim dopisnim partijama), zapravo FIDE evidentira da je u životu odigrao samo jedan rejting turnir. U pitanju je Tournoi 7 novembre 2010, što je verovatno bio regularan turnir sa stotinak igrača u 9 kola po švajcaracskom sistemu. Ako pogledamo rezultate dotičnog gospodina videćemo šest rejtingovanih partija: pobeda nad 1869, remiji sa 2174 i 2093 i porazi od 2342, 2112 i 1992. Na to treba dodati i još tri pobede nad nerejtingovanim igračima. Ovom rezultatu od 2 iz 6 na proseku 2097 odgovara rejting performans od 1972, kako je uskladišteno u FIDE, međutim to se sada ne računa jer je od tada proteklo više od dve godine!

Ovoga puta on igra sa mnogo iskusnijim igračima: sa Kostićem i Terzićem dva remija, sa Nečevskim pobeda i poraz, dok Stankovića i Radoju pobeđuje 1½:½ i osvaja turnir. Oho, koliko para je nerejtingovan gost zaradio za osvojeno prvo mesto na turniru? Težak minus? Imamo 6 iz 10 na proseku 2277, tj FIDE performans 2349, ali zbog potrebe izlaska na rejting listu idu malo drugačije računice. Svakih pola poena preko 50% nagrađuje se sa 15 poena preko proseka, tako će gospodin izaći na 2307 rejting poena, a onda će platiti taksu i postati majstor FIDE.

Vredi napomenuti, da ovakve egzibicije uopšte ne koštaju igrače rejtinga, jer rezultat partije nerejtingovanog protiv rejtingovanog ulazi u kalkulacije samo nerejtingovanom. Doduše ovde su se neki sitni rejting poeni učesnika slili u džepove Nečevskog. Kako vas bre nije sramota? Koliki je bio honorar za pozivni Berger?

Ovih 2307 rejting poena mi zvuči strašno poznato, te ako neko misli da je ovo inovacija, grdno se vara. Pogledajte Memorijal Dejan Živić 2008, igran, gle čuda u Nišu, 25. jula do 1. avgusta 2008. Izvesni Amerikanac, Cyrus Razavi bio je jedini nerejtingovani igrač na ovom Bergeru sa 12 igrača. Čovek lako (ako se zna da su neki igrači morali da mu poklone remi, a da ostale partije igraju kako hoće) pravi 50% i izlazi na rejting listu sa 2307! Naravno odmah je uplatio titulu FM u FIDE. Deja Vu!

Ako proverite ovog američkog pacera na FIDE sajtu videćete da je ovo jedini turnir koji je dotični odigrao u životu! Tako će biti i sa ovim tuniskim, pri čemu će on možda pojačati svoju trenersku FIDE titulu, držaće časove šaha nekoj deci, uzimati im novac dok će deca verovati da rade sa jakim igračem, jer majstor FIDE nije mala stvar.

I tako dok ja ulažem poprilična sredstva i godinama igram da bih popravio rejting (u jednom momentu sam bio na dvadesetak poena do FM) i došao do titule, neki to ostvare na samo jednom turniru, i to kod mojih zemljaka Nišlija... Dok neki sportisti (tenis, rukomet, fudbal) dobijaju teške suspenzije za nameštanje mečeva, kod nas se takve stvari ohrabruju...

Videćemo kako će disciplinske komisije da odrade svoj posao...