Српски
Srpski
English
eXTReMe Tracker
VEČITI ŠAH
Prva - Turniri - Pretraga - Rejting - Reportaže - Jedi jedi - Link
user:  
pass:
 
  Hari Ivanov

Hari Ivanov

01.04.2013 /   Andrejić, Vladica (2209)

Ево профила чувеног Борислава Иванова...

Evo kratkog profila bugarskog čuda neviđenog, Borislava Ivanova, šahiste skromnog znanja od oko 1950 elo poena, ali...

Jedan od testova je imao u Senti 2011. gde je preslišao Lazu Nestorovića i Mihaila Vujića. Jedna od egzibicija bila je i u Belogradčiku gde je "zaradio" hiljadu evrića, o čemu ste mogli čitati u tekstu Da li je korišten Hudini 2.0. Međutim, najkvalitetnije je bilo na turniru u Zadru gde je lagano nadigravao Kurajicu, Zelčića, Kožula, Šarića, sve to za FIDE performans od 2697. Nakon toga dao je intervju za Why Chess u kojem je lepo objasnio da je dosta trenirao sa kompjuterima i pošto je pobedio Ribku i Hudinija sa po 10-0 bio je uveren da ga niko ne može zaustaviti... Svi su sa nestrpljenjem čekali njegov naredni turnir, a on je u Plovdivu ponovo oduševio publiku, ovoga puta FIDE performansom od 1942! Razlog za to može ležati u činjenici da je Čeparinov, koji je takođe igrao na tom turniru, izjavio da će u slučaju da ga paruju sa Ivanovim, odmah nuditi remi, da bi izbegao dramatičan poraz kasnije. Organizatori su brzo objavili da će u skladu sa turnirskim pravilnikom igrači biti podvrgnuti iznenadnim pretragama pre i u toku partija... Da je taj performans čista slučajnost pokazao je nešto kasnije na Polufinalu bugarskog šampionata, gde je u pretposlednjem kolu tako masakrirao Marholeva, da ovaj nije znao gde se nalazi.

Kako su njegove partije postale predmet analiza on se odlučio za bezbedniju varijantu, rapid turnire. Pre dve nedelje nastupio je na rapidu u Pamploni. Tempo igre 20 minuta uz inkrement od 5 sekundi po potezu, idealno za našeg heroja. Dok je u klasičnom šahu morao da troši vreme i da se tako smara, ovde može odmah i da vuče, a kako se potezi ne pišu, niti ima lajv prenosa, niko i ne može analizirati koliko jako vuče. Epilog je da je lako osvojio prvo mesto i masnu nagradu uz sedam pobeda i dva remija. Jedan remi je izborio naš Strile u trećem kolu, igrao se Ben-oni, jednaka pozicija, remi, ništa čudno. Bravo Strile, remizirao si opušteno sa 3200! Drugi remi "izborio je" velemajstor Barsov koji je uz pratnju dvojice grmalja pred partiju 8. kola sa Ivanovim rekao dotičnom: "Biće remi, razumeš li me, inače..." Zabeležili smo i celu partiju: 1. d4 d5 remi.

Za kompletan ugođaj prelažem da pogledate tri video zapisa koje je uradio Lilov, kao i da pročitate tekst njegovog menadžera, a evo i linkova:

Valeri Lilov, 06.01.2013, Chess Mysteries - The Cheating Scandal in Zadar (70:58)
Valeri Lilov, 13.01.2013, Chess Mysteries - The Zadar Scandal Conclusion (28:28)
Valeri Lilov, 27.02.2013, Chess Mysteries - Chess Cheating - The Zadar Investigation and New Revelations (51:10)
Alex Karaivanov, 23.03.2013, A Game of Chicken: Ivanov rides again

Pogledajte jako zabavan momenat iz partije Ivanov (2201) - Tehedor (2297), Benidorm 2012.

Ivanov od početka partije vuče isključivo Hudini poteze, zakucava u čisto kompjuterskom stilu i posle poteza crnog 34...d4 dobijamo poziciju sa dijagrama. Napadnut je konj na c3 i skoro svaki potez će dobiti partiju. Čak i da skoči unazad 35.Sd1 i dalje beli ima dovoljnu prednost da dobije. Ali opet, verovatno je najlogičnije skočiti u centar sa 35.Se4 gde posle 35...K:e6 36.S:g5 Kf5 sledi 37. Dd3 K:g5 38. h4 mat. Surov račun mašine za prvu liniju daje 35.Lh5 gde ide 35...S:h5 36.D:h5 K:e6 37.D:h6 i ispostavlja se da beli odmah matira ili osvaja damu na c7.

Međutim, komunikacija je malo zatajila ili se sam Ivanov smorio i loše protumačio informaciju, te je odigrao urnebesno 35.Lg4?? koje nema nikakvog smisla. Taj potez apsolutno nema nikakvog smisla i nemoguće je da ga neko svojevoljno povuče, nema smisla ni za igrača od 1700 rejting poena... Neko nam je napao konja, a mi igramo u prazno lovcem, a što? Da bi žrtvovali topa na f6 i dali još jedan šah damom na e6 posle čega više nema ni šahova? Totalno besmisleno, ali jako blizu prvoj liniji 35.Lh5! E moj paceru, pogodio si stativu...

Šuška se da je stativu pogodio i u pominjanom Belogradčiku, gde je u prvom kolu prevideo celog topa i tako izgubio partiju... U svakom slučaju verujem da nećemo dugo čekati da dotični gospodin dobije doživotnu suspenziju...