Српски
Srpski
English
eXTReMe Tracker
VEČITI ŠAH
Prva - Turniri - Pretraga - Rejting - Reportaže - Jedi jedi - Link
user:  
pass:
 
  Razotkrivanje prevaranata - prvi april

Razotkrivanje prevaranata - prvi april

04.04.2013 /   Andrejić, Vladica (2209)

Првог априла објавили смо два текста о шаховским преварантима. Шта је истина, а шта шала?

01.04.2013 /   Andrejić, Vladica (2209) : Hari Ivanov
01.04.2013 /   Andrejić, Vladica (2209) : Kako razotkriti prevarante

Kao i svakog prvog aprila, Perpetual je tradicionalno podmetnuo šalu, a to se slučajno desilo baš dana kada je sajt oborio rekord, a extremetracking je izmerio 2949 jedninstvenih posetioca. Ovoga puta objavio sam dva teksta o šahovskim potencijalnim prevarantima.

Prvi tekst, Hari Ivanov, uopšte nije šala, te iako obiluje duhovitim momentima sve je surova istina. Ime Hari koje pominjem u tekstu, inače dolazi od Harija Hudinija, po kome je Robert Hudart nazvao svoj endžine, najmoćniji endžin današnjice, a ne kako su neki mislili od Harija Potera. Neko od vas se sigurno pita, kako sam ja ubeđen da je, na primer, Borislav Ivanov, prevarant. Gde su mi dokazi?

Dokazi nisu izuzetan performans na turniru, može se desiti da slab (po rejtingu) igrač dobije jakog (ili više njih), ali problem je način na koji se to uradi, konkretno kojim potezima. Na primer Georgi Petrov (2200) je imao lepu seriju na sredini turnira u Skoplju: pali su Kodenoti (2402), Tratar (2512) i osvojen remi sa Malahatkom (2571). Međutim, ako pogledate partije videćete da su prepune grešaka sa obe strane, jednostavno jaki igrači su izgubili jer su igrali loše.

Kod Ivanova to nije slučaj. Bugarski prevarant ima takav nivo saglasnosti njegovih poteza i top predloga endžina da jednostavno daleko prevazilazi nivo od strane bilo kog šahiste u istoriji ikada! Sad ćete vi reći da statistika nije objektivna, međutim, mogu vam reći da su DNK testovi (za dokazivanje očinstva na primer) sasvim validni na sudu jer imaju veliki statistički stepen pouzdanosti, a opet to je verujem prilično niže nego li nivo pogađanja endžin poteza kod mlađanog Tute Bugarina.

Da li će Ivanov uskoro plakati kod Opre, kao što je to učinio Lens Armstrong? Naravno da neće, jer puno je razloga zašto je nepravedno upoređivati Lensa i Borislava:
- Lens se takmičio protiv drugih takmičara, a ogroman broj njih su takođe bili prevaranti.
- Lens je preuzeo ogroman rizik po sopstveno zdravlje i primao injekcije svakodnevno.
- Lens je uprkos svemu morao žestoko da trenira da bi ostvario svoj cilj.

Drugi tekst, Kako razotkriti prevarante je svakako prvoaprilska šala. Međutim, tekst ima poentu, jer sam zaista zabrinut za šahovsku igru zbog naleta silnih prevaranata koji u toku partije koriste endžine. Imamo Borislava Ivanova, koji je očigledan prevarant, jer njegovo razumevanje šahovske igre je takvo da jadnik mora igrati prvu liniju endžina, da nekim svojim potezom ne bi izgubio partiju. Kada njega takvog, još uvek niko nije zvanično uhvatio u prevari, šta reći za one koji razumeju šahovsku igru, one koji neće biti sumnjivi, pre svega zato što neće stalno vući prvu liniju nekog endžina.

Šta sam izmislio u ovom tekstu? Pre svega, moram reći, da (još uvek) nisam napravio pomenuta dva softvera koje sam pomenuo u tekstu. U svakom slučaju radi se o stvarima o kojima sam dosta razmišljao, i želeo bih da u narednih nekoliko godina realizujem te projekte. Bilo bi sjajno ubaciti partiju i dobiti pristojnu procenu snage belog i crnog, izraženu u rejting poenima. To bi svakako poboljšalo moje analize kandidata i kandidatkinja za reprezentaciju, na primer, ali i pomoglo da uporedimo igrače iz raznih epoha koji se nikada nisu sreli za šahovskom tablom, što je bio cilj pionirskog rada Slovenaca koji sam citirao.

Drugi softver, bio bi praktično koristan, tako da bi valjalo nadograditi ideje dr IM Keneta Regana da bi locirali potencijalne prevarante. Pomenuti Alen Tejt je takođe očigledan prevarant koji se poslednjih godina primirio, ali je u Rijeci 2010, na turniru na kojem sam i ja igrao, lagano osvojio velebal. Jedini čovek koji je uspeo da pobedi i Ivanova i Tejta u vrhuncu slave je Borki Predojević, mada možda zahvaljujući opstrukcijama na lajv prenosima partija. Naime u partiji protiv Tejta organizatori su isključili prenos na 15 minuta, a Borkiju je to bilo dovoljno da stekne strateški dobijenu poziciju, dok partija protiv Ivanova nije ni bila prenošena, a pride je odigrana posle kontrole koja nije ništa pokazala, a nakon protestnog pisma učesnika.

U svakom slučaju jezivo je saznanje da nam u današnjem šahu preostaje da verujemo jedni drugima da ne koristimo spoljnu pomoć. Što se tiče Magnusa Karlsena, aktuelnog izazivača za prvaka sveta, mnoge šahiste sam usmerio da počnu sami da razmišljaju, tako da je cilj ostvaren. Na pitanje da li su neke partije čudne ili ne možete sami da pokušate da date odgovor. Mislim da smo došli do novog stepena u šahovskoj evoluciji, te dobili najjačeg igrača svih vremena. Naravno pažljivo ćemo prati sva buduća dešavanja.

Za kraj evo nekih razmišljanja velemajstora čija imena neću pominjati:

Posmatram partije Karlsena i ne mogu da nađem koji bi bio njegov stil. Ko je i kada igrao na sličan način? Niko. Kada Karlsen žrtvuje pešaka za nejasnu poziciju pa nadigra protivnika? Ili da žrtvuje figuru, a da ne dobija forsirano? To su odlike svih velikih igrača. Čak i najveći pozicionisti često moraju da uđu u komplikacije jer se prednost samo tako postiže. Kod njega je sve to retkost.

Kod Magnusa se lepo izmešalo klasično znanje, talenat i moderan, kompjuterski šah.

Kad god je neki kritičan momenat u partiji, a on ima malu prednost, on povuče najjači potez koji nije lako vidljiv ljudskim okom i tu prednost poveća do odlučujuće.

Neko može da razradi sistem treninga tako da se puno podudara sa mašinom, tako da nikad ne treba biti previše siguran.

Ne mogu shvatiti da postoji tolika dominacija i razlika u odnosu na ostale igrače, kao i da uopšte ne dolazi do pada koncentracije. Najsumnjivija mi je partija protiv Geljfanda u 10. kolu kada sa 19.T:d8 kreće serija čisto kompjuterskih poteza.

Karlsen je takođe ekstremno jak i u rapidu i u cugeru.