Српски
Srpski
English
eXTReMe Tracker
VEČITI ŠAH
Prva - Turniri - Pretraga - Rejting - Reportaže - Jedi jedi - Link
user:  
pass:
 
  Ko je DŽef Sonas?

Ko je DŽef Sonas?

02.05.2013 /   Andrejić, Vladica (2212)

Џеф Сонас, највећи живи експерт за рејтинг системе или обичан шарлатан и плагијатор?

DŽef Sonas (Jeff Sonas) je, kaže vikipedija, statistički šahovski analitičar koji je izmislio česmetriks sistem za rejting šahista. Diplomirao je na Stanfordu 1991. godine na matematičkim i računarskim naukama, a učestvovao i na čuvenom skupu FIDE rejting komisije u Atini, juna 2010.

Oni koji prate Česbejz (Chessbase) sajt verovatno su videli da je Sonas njihov ekskluzivni ekspert za pitanja rejtinga i statistike uopšte. Čovek se pojavio 2002. godine kad je objavio članak The Sonas Rating Formula – Better than Elo?, a onda je počeo da štancuje brdo artikala na Česbejzu.

Pre dve godine vodila se polemika oko toga da li se Ivanišević plasirao na Svetski kup, ja sam svetu ponudio korektan odgovor, a onda objavio šta je sve loše urađeno na Evropskom prvenstvu 2011. Moj članak su najpre preneli Česvajbs i Česdom, a onda su skoro svi bitni šahovski mediji u svetu preneli vest. Međutim, Česbejz nije bio među njima, iako su bili uredno obavešteni, da bi deset dana kasnije njihov ekspert, DŽef Sonas, napisao svoj članak. Pogledajte datume i linkove na objavljene tekstove:

05.04.2011 Perpetual Check: "European Championship Scandal"
06.04.2011 Chessvibes: "World Cup qualifiers: how to calculate?"
06.04.2011 ChessDom: "Who qualified for the World Cup? Tiebreak issue also explored"
16.04.2011 Chessbase: "Sonas: Assessment of the EU performance calculation"

Ako uporedite "originalni" Sonasov članak i ovaj moj objavljen poprilično ranije uočićete previše sličnosti. Vrhunac se dostiže u tabeli koja daje alternativni plasman na Evropskom prvenstvu 2011, ako bi se koristili neki drugi pošteniji performansi. Sonas naprasno ima moje ideje kao i moju tabelu, dok mene uopšte i ne pominje! Po nekim naučnim normama takvo ponašanje je neprihvatljivo, a reč koja se koristi za takve osobe je plagijator!

Što se tiče performansa koji sam osmislio za sopstvene potrebe i koji u nedostatku dobrog imena zovem Andrejićev performans, Sonas je u "svom" članku osmislio svoju pričicu. On navodi ime Kena Tomsona, koji je nekad (?) predložio sličnu stvar i zbog toga on to zove Tomsonov performans. Da se razumemo, uopšte nije bitno kako će stvar da se zove, već pristup. Pročitao sam skoro sve Sonasove tekstove i to ranije nikad nije pominjao, niti bilo gde drugde možete da pročitate da je Tomson tako nešto predložio. Suština je u tome da sam ja u svom tekstu lepo idejno objasnio zašto je takav način računanja dobar i pouzdan, a zatim potkrepio brojkama. Kada je pročitao moj članak odjednom je shvatio da je to dobro i odjednom je Tomson nekad nešto rekao...

Mogu da kažem da mi neverovatno smešno deluje kada na dnu "njegovog članka" pročitam kako piše "Copyright Jeff Sonas / ChessBase".

Osnovna stvar u naučnom radu jesu ideje, pokušaj da se stvar razume, osmisli logičan koncept, a tek onda se u igru uključe statističke brojke koje će teoriju potvrditi ili opovrgnuti. Ako pročitate moje radove o rejtingu (Istina o šahovskom rejtingu i Šahovski rejting za laike) videćete da sve vrvi od ideja. Međutim, svi Sonasovi radovi počinju pričom da postavimo neku konkretnu formulu i kad sračunamo na taj način, dobijamo nešto što lepo izgleda. Kod njega nikad nećete pročitati logična objašnjenja, zašto baš tako, a ne nekako drugačije.

Sonas u principu ima dobar startni koncept da šahovski rejting treba biti takav da može što bolje da predvidi buduće rezultate. Međutim, problem je u tome što je to objektivno nemoguće jer ne postoji apsolutna matematička definicija koja će reći koje predviđanje rezultata je bolje. Odabir takve definicije je subjektivna stvar, a pored tri standardna načina za ocenu greške (srednje kvadratna, apsolutna i jednostavan idikator pogotka) možemo kreirati beskonačno mnogo drugačijih logičnih ocena. Sonas u svom početnom tekstu tvrdi da njegov česmetriks sistem daje bolja predviđanja rezultata od nekih drugih rejting sistema, ali to je i logično jer jednostavno on je svoj sistem i kreirao tako da što bolje ispuni njegovu definiciju boljeg predviđanja.

Sonas je svoj put ka rejting ekspertu započeo sa linearnom funkcijom rejting očekivanja i na tome zasnovao svoj česmetriks rejting. U svom kasnijem članku ipak zaključuje da je logistička kriva kvalitetnija. Treba li da se upitam da li je to posledica toga što sam ja pola godine ranije u članku Istina o šahovskom rejtingu, razmotrio logičke argumente, zatim računao i na kraju statistikom pokazao da smo daleko od linearne funkcije?

Svakakvih čuda se možete nagledati u njegovim "radovima". Jedno od njih je manija da se izmeri koji je najjači performans na jednom događaju u istoriji šaha. Konačni zaključak je da je Karpov sa 11 iz 13 u Linaresu 1994 sa Sonas performansom 2899 bolji od Roberta DŽejmsa koji je 1971. tukao Larsena u meču sa 6-0 za skromniji Sonas performans od 2895. Naravno nigde nećete pročitati logična objašnjenja zašto se koriste konkretne formule koje se koriste, ali su bar brojevi lepi. Treba li da kažem da se nijedno biće iz svemira ne bi postidelo Fišerove pobede od 6-0 i da je tu performans plus beskonačno? Jedan šarlatan više na ovome svetu...