Српски
Srpski
English
eXTReMe Tracker
VEČITI ŠAH
Prva - Turniri - Pretraga - Rejting - Reportaže - Jedi jedi - Link
user:  
pass:
 
  Novi srpski velemajstori

Novi srpski velemajstori

26.04.2013 /   Andrejić, Vladica (2209)

Овог месеца Србија је добила једног велемајстора и једног женског велемајстора...

Na aktuelnom Šampionatu Srbije u Vrnjačkoj Banji posebnu bitku vodio je IM Aleksandar Inđić, inače član šireg spiska Abramove reprezentacije Srbije od prošle godine. Na svom debiju na šampionatima prošle godine napravio je 50% i zauzeo sedmo mesto. Ovoga puta borio se za velemajstorski bal. Nakon poraza u 7. kolu od Damljanovića bal je delovao previše daleko, ali pobede u 8. i 9. kolu dale su novu računicu: potreban je jedan plus u naredne tri partije.

Prvo je igrao protiv Bogosavljevića (10. kolo) sa željom da mu direktno otme titulu najmlađeg srpskog velemajstora, ali Bogi je izdržao u sjajnoj seriji u kojoj ima ogromne šanse da se okiti titulom šampiona Srbije. U narednoj partiji (11. kolo) isprečio se Aca Kovačević i remijem sprečio velebal. Međutim, danas u 12. kolu Inđić je belim figurama slavio protiv Nikole Sedlaka i tako se dokopao velebala!

Inđić je svoj prvi velebal osvojio na Prvoj ligi CS 2012, a drugi na openu u Kapel la Grand. On se još ranije nenametljivo ušetao u društvo 2500+ tako da ostaje da uplati taksu i onda će Srbija dobiti najmlađeg velemajstora u istoriji. Što se tiče ovih naših eks Ju prostora rekorder ipak ostaje Borki Predojević (17 godina 6 meseci 19 dana). Bravo Beco!

Nije loše napomenuti da je ovog meseca ŽVM Jovana Vojinović i zvanično prešla sa crnogorske na srpsku rejting listu. Samim tim Srbija je dobila i novog ženskog velemajstora.

Očekujemo da se ova dva nova imena nađu u odgovarajućim reprezentacijama Srbije već u narednom okupljanju.