Српски
Srpski
English
eXTReMe Tracker
VEČITI ŠAH
Prva - Turniri - Pretraga - Rejting - Reportaže - Jedi jedi - Link
user:  
pass:
 
  Chess Openings 24/7

Chess Openings 24/7

04.05.2013 / IM Marković, Ivan J (2471)

Данас се у промету нашао нови шаховски бренд Chess Openings 24/7, велики пројекат наших људи, који ће, надамо се, доживети пуну афирмацију.

Od 4. maja 2013. godine na mapi nezaobilaznih stanica za svakoga ko se ozbiljno bavi šahom i prati teoriju otvaranja zauzeće svoje mesto i sajt Chess Openings 24/7.


Slika 1: Naslovna strana sajta CO 24/7

U gotovo dvogodišnjoj pripremi i izradi šahovskih sadržaja po zamisli IM Ivana Markovića i novoj sistematizaciji i klasifikaciji VM Bojana Vučkovića učestvovao je veliki međunarodni tim koji je okupila velemajstor Sanja Vuksanović. Velemajstorski sastav redakcije uz Vučkovića čine i Boris Avruh (šef redakcije), Vadim Zvjagincev, Borki Predojević, Aleksandar Kovačević, Dragan Barlov, Slaviša Brenjo, Dragan Paunović i Dragan Šolak, uz najnovije pojačanje – Trajka Nedeva.

Predviđeno je da svakog radnog dana izlazi nova “šifra”, sve do kompletiranja broja od ukupno 500. Prve 64 šifre su već zauzele svoje mesto, a od 7. maja 2013. kreću i nove, uz redovno ažuriranje postojećih.


Slika 2: Završetak šifre 203, autor: Vadim Zvjagincev

Radi brzog pregleda obimnog sadržaja dat je sažetak svake šifre sa brojnim izdvojenim kategorijama, tako da se korisnik lako može opredeliti za ono što ga zanima; tu su: trenutna reputacija varijante, ključne i istorijski značajne partije, perspektivne i opasne varijante za belog i crnog, preporučena pojačanja za belog i crnog, kao i preporučeni nastavci za igrače raznih nivoa (napredne, klupske igrače i početnike).

Subotom je na programu teoretski članak iz jedne od tri kategorije: aktuelne, manje igrane ili oborene varijante. Obim proučavanja je manji nego kod šifara, ali su zato analize detaljnije i praktično mogu poslužiti kao “instant-repertoar”. Kao i kod šifara, treba obratiti pažnju na sažetak u dnu ekrana, pošto se time veoma brzo mogu sagledati ključne informacije o razmatranoj varijanti, ali i probrati ono za šta je korisnik zainteresovan (sve je linkovano ka delu za pregled).


Slika 3: Teoretski članak Dragana Paunovića

Celokupan sadržaj organizovan je tako da su u glavnim linijama najbolje ocenjene varijante, a zatim se ostale podvarijante nižu od jačih ka slabijima. Bržem pregledu pomaže i “sakrivanje” podvarijanata, gde se prikazuje samo prvi potez pri grananju i konačna ocena tog ogranka; na taj način korisnik može brzo da se opredeli samo za one varijante koje ga zaista zanimaju i uštedi dragoceno vreme.

Autorska rubrika Borisa Avruha objavljuje se nedeljom i usmerena je na njegov lični izbor zanimljivih varijanata iz aktuelne prakse. Po pravilu se obrađuje veliki broj novih ideja na malom prostoru, tako da korisnik nepogrešivo može da uvidi zašto su Englezi smislili termin “avruhovan” za nekoga ko je nastradao od novosti koju je predložio šef redakcije CO 24/7. Naravno, obrađene su i novosti njegovih kolega, pa se tako na slici može videti početak izuzetne zamisli Vojtašeka, sekundanta svetskog šampiona Ananda.


Slika 4: Avruhov članak o teorijskoj novosti Vojtašeka

Sve partije čiji su fragmenti obrađeni u šiframa i člancima date su i u celini kroz prikaz drveta sa mnogobrojnim statistikama koje su uobičajene za sagledavanje zastupljenosti i uspešnosti neke varijante. Pored gotovo svih partija na nivou 2600+ koje su dostupne od početka objavljivanja zvanične rejting-liste, obrađene su i teoretski značajne partije drugih igrača, a poseban doprinos teoriji daje detaljno praćenje stvaralaštva dopisnih igrača, ali i duela mnogobrojnih modula za analizu, koji po pravilu utiru puteve budućih trendova u savremenom šahu.


Slika 5: Prikaz partija i statistika u drvetu

Zahvaljujući programerskom umeću Jadrana Josimovića i podršci njegovog brata Stevana prilikom projektovanja kompletnog ekspertskog sistema, čitav sadržaj dostupan je preko interneta brzo i pregledno, bez posredstva klijentskog softvera; dovoljni su Firefox, Chrome ili Safari, pa na taj način i šahisti ljubitelji mobilnih platformi dobijaju novu igračku na adresi https://www.chessopenings24-7.com.

Sve šifre i članci se redovno ažuriraju i dopunjavaju, a Nebojša Baralić vodi brigu o pouzdanosti i aktuelnosti baza sa partijama. Neregistrovani posetioci sajta mogu besplatno pristupiti jednoj šifri čiji je autor Bojan Vučković (Volški gambit), i po jednom članku Borisa Avruha (Slovenska partija – pogledajte u čemu se sastoji novost Vojtašeka koja je prikazana na jednoj od ranijih slika) i Vadima Zvjaginceva (tzv. Češki Pirc). Registracija je anonimna i besplatna (bez ikakvih obaveza, dovoljno je ostaviti aktivnu mejl adresu) i omogućava registrovanom korisniku neograničen pristup sadržajima 5 šifara i 5 članaka. O uslovima pretplate i sadržajima koji su dostupni samo pretplatnicima možete se detaljnije informisati na samom sajtu, ili preko mejl adrese sales@chessopenings24-7.com.