Српски
Srpski
English
eXTReMe Tracker
VEČITI ŠAH
Prva - Turniri - Pretraga - Rejting - Reportaže - Jedi jedi - Link
user:  
pass:
 
  Širi spiskovi Srbije 2013

Širi spiskovi Srbije 2013

03.06.2013 /   Andrejić, Vladica (2199)

Селектори су објавили шире спискове репрезентације, време је за мали коментар.

Na zvaničnom sajtu Šahovskog saveza Srbije, 30. maja 2013 postavljena je sledeća vest. Selektori ženske i muške reprezentacije Srbije Svetozar Vlahović i Boško Abramović odredili su širi spisak kandidata za Ekipno prvenstvo Evrope koje će se održati od 7. do 19. novembra 2013. godine u Varšavi.

Često sam se pitao šta znači "širi spisak". Da li ipak u reprezentaciju može ući neko ko nije na tom spisku (pitanje za "muškog" selektora)? Da li se ipak radi o spisku svih ljudi koji se bave tim poslom (pitanje za ženskog selektora)? Svakakvih čuda smo se nagledali u prošlosti, na primer imamo upečatljiv primer iz 2010. godine kada je tadašnja selektorka prvo odredila reprezentaciju, a tek nakon toga objavila širi spisak... Hajde da pogledamo spiskove i malo prokomentarišemo.

Kandidati za sastav ženske reprezentacije su: Nataša Bojković, Marija Manakova, Jovana Vojinović, Anđelija Stojanović, Marija Rakić, Irina Čoluškina, Sandra Đukić, LJilja Drljević, Ana Benderać i Jovana Erić.

Zaista zanimljiv izbor, dobili smo 10 imena, a treba na kraju izabrati 5. Bilo mi je potrebno nekoliko sekundi da oformim kriterijum šireg spiska. U pitanju su žene starije od 20 godina, koje su odigrale bar 20 partija u poslednjih godinu dana! Da li ima još žena koje se uklapaju u ovu duplu 20+ filozofiju? Da, pored navedenih 10 žena, koliko ja vidim na prvi pogled, navedene uslove ispunjavaju još samo Suzana Maksimović, Maja Veličkovski-Nejković, Irena Nestorović i Marija Petrović. Šta li to selektor ima protiv Niša da mi je znati? Pazi Sveto, može da te pozove Nečevski pa si nadrljao, jer može i da te prebije i da te tuži... Ne vidim smisao u ovoj vesti ŠS Srbije, a pitam se zašto se to zove "širi spisak", a ne samo "spisak".

Selektor Abramović izjasnio se za Ivana Ivaniševića, Miloša Perunovića, Roberta Markuša, Nikolu Sedlaka, Dušana Popovića, Branka Damljanovića, Bobana Bogosavljevića, Aleksandra Inđića i Aleksandra Kovačevića.

Ovaj spisak selektora Abramovića je nešto kraći, ali takođe nije nešto bitno rečeno. Očigledan kriterijum ovde je rejting od preko 2530, koji ispunjava ukupno 12 igrača, a pored navedenih 9 fale samo velemajstori Vučković, Stojanović i Miladinović. Prva dvojica se i prethodnih godina nisu odazivali selektoru, tako da ni ovde nemamo nešto novo.

Međutim, stvari nisu baš tako sjajne kako to izgleda na prvi pogled. Činjenično stanje je da je Šahovski savez Srbije brutalno prevario reprezentativce u prethodnom mandatu. Deo dogovora za nastupe reprezentativaca (Ivanišević, Markuš, Perunović, Sedlak, Popović) na prethodnoj Olimpijadi u Istambulu 2012 bilo je i obećanje da će oni o trošku Saveza igrati na Evropskom prvenstvu u Legnici. Evropsko prvenstvo je igrano 5-16. maja 2013, a na njemu su iz Srbije igrali samo Ivanišević (kao šampion Srbije, ali njemu je Savez trebao da plati neki drugi turnir) i Miodrag Perunović (koji je sam sebe finansirao). Šta reći?

Videćemo kako će se stvari odvijati, te da li će reprezentativci dobiti adekvatne kompenzacije da bi ipak nastupili ove godine u Varšavi. Ako ne, onda će Abram morati da širi takozvani širi spisak. Pratićemo razvoj situacije...