Српски
Srpski
English
eXTReMe Tracker
VEČITI ŠAH
Prva - Turniri - Pretraga - Rejting - Reportaže - Jedi jedi - Link
user:  
pass:
 
  Nekorektni igrači

Nekorektni igrači

13.07.2013 / FM Radivojević, Milan R (2292)

Јуче нам се обратио ФМ Милан Радивојевић кога муче некоректни играчи на цугерима...

Prijava protiv nekorektnih igrača

Poštovani Vladice

Milan Radivojević je, fide majstor iz Beograda. Razlog ovog mejla jeste da ukažem šahovskoj javnosti na krajnju nekorektnost pojedinih igrača na blic turnirima po Beogradu. U poslednje vreme ih igram s'vremena na vreme i primetno je kako manje više isti igrači zloupotrebljavaju pravila fide za blic partije koja dopuštaju da se na vreme igraju čak i teoretske remi pozicije, kao i jasne remi pozicije.

Ja ću ovde spomenuti dvojicu igrača:

1. Stojanović Vlastimir - apsolutno najnekorektniji igrač na blic turnirima što mnogi mogu da potvrde. Na jučerašnjem blic turniru u Zemunu odbio mi je remi u poziciji gde on ima topa i pešaka, ja topa i dva pešaka, pešaci na istom krilu, igrajući na pobedu jer je imao oko 40 sekundi, a ja oko 15. Inače poznat po tome što vuče u cajtnotu nemoguće poteze, ruši figure, navija sat za vreme partije dok teče protivnikovo vreme (ovo je uradio juče za vreme naše partije) i po nizu sličnih prljavština.

2. Marinović Božidar - od jednog ozbiljnog nacionalnog majstora ne biste očekivali da igra na pobedu ovu poziciju: Radivojević (beli) Kh5, Ta1, Ta7, Lg6, b3, c4, d3, e4, f5, h4. Marinović (crni) Kb6, Tb8, Th8, Lb7, b4, c5, d6, e5, f6, h6.

Dakle ovde je beli nadmoćan, međutim zbog slabijeg vremena sam tražio remi, a protivnik je bez imalo stida prevrtao topove narednih 30ak poteza dok mi nije oborio zastavicu. Fritz ovu poziciju ceni kao dobijenu za bele, ali je jasno da crni apsolutno ništa ne može da preduzme nego samo da čeka. Komentar dotičnog igrača bio je: "Morao sam da kaznim tvoje neracionalno trošenje vremena". Ja ću samo prokomentarisati da je to krajnje nekorektno i vrlo dobro oslikava njegovu ličnost.

Još jedna napomena: ovakve pozicije na ozbiljnim blic turnirima kao što je turnir u Šahovskom Savezu Beograda mogu se dobiti jedanput, a onda onome ko ovo igra na pobedu preti isključenje sa turnira od strane organizatora u narednih par meseci. Međutim, na blic turniru u Zemunu je sve dozvoljeno, što igrači poput gore pomenutih obilato zloupotrebljavaju.

Srdačan pozdrav šahovskoj javnosti

Milan Radivojević