Српски
Srpski
English
eXTReMe Tracker
VEČITI ŠAH
Prva - Turniri - Pretraga - Rejting - Reportaže - Jedi jedi - Link
user:  
pass:
 
  Nekorektni igrači - komentari

Nekorektni igrači - komentari

17.07.2013 /   Andrejić, Vladica (2210)

Поводом раније објављеног обраћања ФМ Милана Радивојевића имамо коментар Николе Остојића, а и ја сам нешто написао...

13.07.2013 / FM Radivojević, Milan R (2292) : Nekorektni igrači

Na tekst Nekorektni igrači koji je pre nekoliko dana napisao FM Milan Radivojević, dobili smo komentar od IM Nikole Ostojića. Hajde najpre da to pročitamo...

Nikola Ostojić, Beograd, 14. jul 2013

Osecam se prozvanim da kao sudija koji sudi i igra Zemunske cuger turnire vec pune tri godine odgovorim na objavljenu pljuvacinu FM Milana Radivojevica pre svega na komentar da je na Zemunskim cugerima sve dozvoljeno za razliku od cugera u SSB. U prilog tome navodi slucaj Stojanovic Vlastimira sto nebih komentarisao osim da dodam da navedeni igrac redovno ucestvuje i na cugerima SSB a nevidim da je tamo kaznjavan. Potom navodi i poziciju u kojoj je ponudio remi Bozidaru Marinovicu za koju tvrdi da je dobijena za njega i da su je vrteli tridesetak poteza dok mu nije pala zastavica, kao prvo nijedan sudija mu u takvoj poziciji nebi uvazio reklamaciju ni po jednom tempu igre a kao drugo tridesetak poteza je bas dosta da se ostvari dobitak u takvoj poziciji za bele i to sa verovatnim matiranjem. Dodajem i sledece, FM Milan Radivojevic je veoma i to veoma redak gost Zemunskih cugera tako da nepoznavanje osnovnih principa korektnosti koji tamo vaze moze da mu se oprosti jer za razliku o SSB na Zemunskim cugerima reklamacije remija se uvazavaju i to svi vrlo dobro znaju. SSB ima svoj sistem postupanja sa takvim slucajevima i on je za uvazavanje u Zemunu smo ipak koncipirali stvar tako da igraci i sami neigraju one pozicije koje su inace predvidjene da budu proglasene remijem po drugim tempovima obzirom da sam na reklamacije vise puta reagovao pozitivno ukoliko su smislene u punoj meri. Drugo mislim da je FIDE pravilo o nemogucnosti reklamacije pomalo preterano ali da ima puno smisla na zvanicnim FIDE cuger turnirima. U uslovima gde svu opremu obezbedjuje organizator a narocito satove kao u Zemunu i SSB mora se iznaci nacin da se spreci unistavanje satova u takvim situacijama i to je vrlo konkretan problem sa kojima se suocavaju organizatori ova dva cugera. Napominjem jos jedno a to je da nista nije idealno a na cugerima bilo koje vrste narocito.

Zaista ne znam kakva se pravila poštuju na cugerima u Zemunu, ali smo na osnovu Ostojićevog teksta stekli neki uvid. Što se tiče teksta Radivojevića, verujem da mogu da razumem njegovo ogorčenje nastalo u nekim spornim situacijama na cuger turnirima. Želeo bih da sa vama podelim neka svoja razmišljanja na tu temu.

Na ovim prostorima se u davna vremena igralo po "Jugoslovenskim pravilima". Ona su predviđala da ukoliko igraču padne zastavica, a protivnik ima samo jednu figuru, pri čemu igrač ima bar tu figuru ili jaču, a ne postoji forsirani dobitak za protivnika, partija se proglašava za remi.

Kasnije su se u naše živote uvukla FIDE pravila. Osnovna ideja FIDE pravila je da ne treba opisivati neke specifične završnice (kao što su to radila ranija pravila) jer onda će se prirodno pojaviti pitanje gde podvući crtu. Ta ideja je sasvim u redu, i ona zaista lepo radi ukoliko partiju igraju pristojni igrači.

Ja lično ne mogu da opravdam da igrač koji nema nikakvih realnih motiva da dobije partiju odbije ponudu remija. Konkretno, na primer, to može biti čista pozicija top na topa sa dva na jedan na istoj strani (situacija koju je pomenuo Radivojević). Znamo i da neki naši igrači vole da igraju na pobedu poziciju top na topa. Pamtimo i kad je Dražić igrao na pobedu protiv Arsovića, lovac na lovca i pešaka.

Igrači koji tako vole da zaigraju na pobedu, često se pozivaju na pravila FIDE, gde po njihovom tumačenju oni samo igraju u skladu sa pravilima. Naravno, mnogo štošta zavisi od tumačenja tih pravila. Međutim, postoji član 12.1 koji kaže da igrač ne sme da se ponaša tako da šahovsku igru iznese na loš glas. Ako mene pitate, ovaj član treba primeniti na ove gorenavedene slučajeve i kažnjavati nekako po članu 13.4.

Naravno, gotovo nijedan šahovski sudija to tako ne tretira, pa se postavlja pitanje kako rešiti "spornu" situaciju. Evo i nekih mogućih rešenja koja mi padaju na pamet.

1) Uopšte ne igrati takve cugere! Lično mislim da je u današnje vreme besmisleno igrati turnire na ubrzani završetak (oni na kojima treba povući beskonačno poteza u konačnom vremenu) i da se svaka šahovska disciplina (klasični, rapid, cuger) treba igrati sa inkrementom od bar dve sekunde. Ubrzani završetak dovodi do lupanja po satu, nešahovskim završecima partija, puno posla za sudije, dok minimalni inkrement sve to eskivira. Član 10.2 u tom slučaju ne važi, pa ne moramo da zavisimo od toga kako će sudija da proceni poziciju, a ko hoće nek igra top na topa, nije problem.

2) Bezobrazluk na bezobrazluk! Kad vam protivnik odbije remi u poziciji top na topa (recimo), možete, na primer zavući ruku iza sata (pretpostavljam da je u pitanju klasični analogni sat) i zavrteti protivnički sat tako da mu padne zastavica. E sad neka on objasni sudiji kako mu je pala zastavica. Dolazimo do člana 6.7.c. po kojem igrač mora satom rukovati propisno, a da će nepropisno rukovanje biti kažnjavano u skladu sa članom 13.4. Vaš protivnik tvrdi da u pravilima nigde ne piše da se ne sme igrati pozicija top na topa, dok ćete vi tvrditi da u pravilima nigde ne piše šta je nepropisno rukovanje satom. A ovaj član 13.4 je isti onaj po kome treba kazniti igrača koji iznosi šahovsku igru na loš glas...

3) Brutalno na bezobrazluk! Odmah moram da kažem da uopšte ne zastupam ovu metodu, ali iskreno bio sam jako blizu (oprostićete mi bio sam mlad) da je primenim protiv jednog našeg velemajstora na nekom cuger turniru pre desetak godina. Odbijen mi je remi u poziciji top i puno na top i dva. Nastavio sam da igram, a onda sam u poziciji top i tri na topa i jednog "konstatovao" remi. Na njegovu, a i na moju sreću, dotični velemajstor je tada prihvatio remi. Sama metoda je trivijalna i bazira se na fizičkom kontaktu...