Српски
Srpski
English
eXTReMe Tracker
VEČITI ŠAH
Prva - Turniri - Pretraga - Rejting - Reportaže - Jedi jedi - Link
user:  
pass:
 
  Buholc Zavrzlame

Buholc Zavrzlame

23.07.2013 /   Andrejić, Vladica (2210)

Обратио нам се ВМ Горан Косановић са идејом да му разрешимо једну Бухолц заврзламу, па то и чинимо...

VM Goran Kosanović poslao nam je komentar koji ćemo najpre pročitati

Goran Kosanović, Stara Pazova, 23. jul 2013

Na upravo zavrsenom sahovskom turniru Sencanska bitka 2013 desio se jedan zanimljiv slucaj. Na deobi od 2 do 4 mesta nasla su se tri igraca, Dudukovic,Kosanovic,Nestorovic. Buholc je trebao da odredi plasman a samim tim i visinu nagrade. Nestorovic je imao 48, Kosanovic 50,5 i Dudukovic 50,5.Za takmicare koji dele mesta sabiraju se svi poeni njihovih protivnika pa ko ima veci zbir bolje je plasiran (definicija). Problem nastaje kada kompjuter izbacuje da je zbir poena protivnika Dudukovica 51,5. Stavljam primedbu glavnom sudiji turnira gospodinu Maravicu da to nije verodostojno te on prostim sabiranjem utvrdjuje da je kompjuter dodao jedan poen Dudukovicu. Sledi dugotrajna provera u koju se ukljucuje i Brindza Istvan medjunarodni sahovski sudija koji je dosao da poseti turnir. Vreme odmice, rezultata nema. Slede telefonske konsultacije sa Katanic Petrom a potom opet neke provere. Konacno izlazi tabela gde sada Dudukovic ima 51 poen. Znaci pola poena mu je oduzeto ali opet ima pola poena vise nego sto je zbir osvojenih poena njegovih protivnika. Kako je to moguce, odnosno kako se doslo do tog zbira ostalo je nepoznato. Bio bih veoma zahvalan ako bi neko objasnio i razjasnio ovu malu zavrzlamu.

Buholc koeficijent razvio je Bruno Buholc (Bruno Buchholz) davne 1932. godine, da bi razvrstao igrače sa istim brojem poena na turnirima po švajcarskom sistemu. Originalno u pitanju je zbir poena protivnika, a ideja je jasna, od dva igrača koji su sakupili jednak broj poena bolji je onaj koji je imao jače protivnike, što će reći onaj sa većim Buholc koeficijentom.

Tako beše originalno, međutim, danas kad u raspisu pročitate da je prvi kriterijum Buholc, to i dalje ne znači ništa. Buholc se vremenom previše izvitoperio, a pojavili su se likovi koji smišljaju nove i nove modifikacije, a koje realno nemaju puno smisla. Dakle, osnovno pitanje je koja modifikacija Buholca se koristi.

Postoji srednji Buholc, koji odstranjuje nekoliko najboljih i nekoliko najgorih protivnika iz računa. Isključivanje najboljih nema blage veze sa realnošću plasmana, pa se često koristi takozvani Buholc -1 koji samo odstranjuje najgoreg protivnika. Moje lično mišljenje je da ne treba uklanjati bilo šta, tj ne treba koristiti srednji Buholc, a opravdanja za ovu tvrdnju daću vam uskoro u posebnom članku.

Ali opet dolazimo do novih varijacija Buholca u zavisnosti od toga kako tretiramo partije koje nisu igrane. Klasičan kompjuterski metod sve partije koje nisu igrane tretira kao remi. Vrhunac besmisla je kad čovek lagano dobije 50% od broja kola (4½ poena na 9 kola) na ime Buholca za protivnika kad bude slobodan. Malo mu je što će dobiti poen bez igre, već ćemo mu dodati 4½ Buholca, da ga kojim čudom ne bi oštetili. O ovome ću takođe pisati u zasebnom članku.

Postoji opcija da se Buholc računa u odnosu na realne poene, ali to nije slučaj u Senti, tako da originalna primedba Kosanovića ne stoji. Jedna od mogućih opcija je da se neigrana partija računa kao remi protiv samog sebe (o Bože, zar je moguće da nekom ovakve gluposti padnu na pamet?). Poslednja opcija (koja se može namestiti u Svis Menadžeru) je da se neigrana partija računa kao partija protiv virtuelnog protivnika, ma šta to značilo, a upravo je ta opcija i korišćena na turniru u Senti.

Da ne dužim sa teoretskim raspravama, reći ću vam da ovde postoje veći problemi od samog Buholca. Čudi me da organizatori iz Sente "nisu primetili" neke detalje koji se pojavljuju u poslednjem kolu evo već treću godinu zaredom. Izvukao sam rezultate sa turnira u Senti, po jedan za svaku godinu, i smestio ih u narednu tablicu.

# Beli Rezultat Crni
 Senta 2013  Stanković, Miloš(2396) --+ Duduković, Nikola(2321)
 Senta 2012  Stanković, Miloš(2369) +-- Radusinović, Lazar(2330)
 Senta 2011  Radusinović, Lazar(2283) --+ Radovanović, Dušan(2372)

Dakle, svake godine (poslednje tri) dešava se jedna kontumacija u poslednjem kolu. Zanimljivo je primetiti da je uvek jutro prespavao igrač koji se slabije kotira na tabeli posle 8. kola, a da onaj drugi uhvati neku lepu nagradicu.

Ne mislim da je u redu da neko ne dođe na partiju, ako nema neko debelo opravdanje. Ukoliko igrač nije sposoban da nastavi da igra na turniru, on to prijavi sudiji i lepo se ne paruje za naredna kola. Da sam ja organizator turnira u Senti, za ove konkretne radnje, ja bih igrače "spavače" kaznio doživotnom zabranom igranja na tom turniru. Verovatno bih kaznio i ove koji su "ni krivi ni dužni" na taj način uzeli nagradu.

E sad da razrešim zavrzlamu do kraja. Kad bolje plasirani igrač dođe na partiju, a njegov slabije plasirani protivnik prespava poslednje kolo, pošto partija nije igrana, tretiraće se kao remi, pa će ovaj prvi dobiti još pola boda Buholca pride, izgleda za pretrpljeni duševni bol. Dakle, konkretnim nameštanjem kontumacije igrač skače čitav poen i skače pola boda Buholca grates.

Kad sam već ove stvari pojasnio pade mi na pamet i druga strana medalje koja se pojavila na Prvenstvu Niša 2007. Partija prvog kola između Darka Stankovića i Miroslava Miljkovića nije igrana jer beli nije na vreme došao na partiju. Iz nekog razloga sudije su rezultat te partije "-:+" lažirali sa "0:1", verovatno u fazonu da bi Darko uredno nastavio da igra turnir (ko da sudija ne može da odobri da kontumacirani igrač nastavi turnir). Na kraju turnira ispostavlja se da dva Miroslava, Miljković i Tošić, dele prvo mesto sa po 7½ poena i odlučivao je kompjuterski srednji 1,1 Buholc. Sa pola boda više takvog Buholca, velemajstor Tošić je pokupio pobednički pehar. Međutim, da sudije nisu lažirale navedeni rezultat, partija bi se za Buholc računala kao remi, te bi obojica imala jednak broj i odlučio bi puni Buholc gde bi Miljković bio poen bolji i uzeo bi pehar. Epilog: lažiranje rezultata oduzelo je Miljkoviću pobednički pehar, verovatno i novac (ako su delili po Hortu), ali mu i donela zaradu od jednog rejting poena...