Српски
Srpski
English
eXTReMe Tracker
VEČITI ŠAH
Prva - Turniri - Pretraga - Rejting - Reportaže - Jedi jedi - Link
user:  
pass:
 
  Par komentara

Par komentara

12.08.2013 /   Andrejić, Vladica (2210)

Добили смо неколико коментара па објављујемо...

Povodom dva objavljena teksta Nekorektni igrači i Nekorektni igrači - komentari, ponovo se javio Radivojević.

Milan Radivojević, 5. avgust 2013

Pre par nedelja sam komentarisao kako pojedini igrači na blic turnirima često igraju na pobedu jasne remi pozicije, pa čak i pozicije gde su slabiji ili izgubljeni, odbijajući pri tom remi. O tome je dosta toga napisano, šahovska javnost će se svakako podeliti. Jasno je da su fide pravila pisana pre svega za digitalne satove i da ovakvih spornih situacija ne bi bilo kada bi se blic turniri igrali sa dodatkom od bar dve sekunde za potez.

Tom prilikom sam uvredio Stojanović Vlastimira potpuno nepotrebnom kvalifikacijom "najnekorektniji igrač na blic turnirima u Beogradu" i ja mu ovim putem upućujem javno izvinjenje, kao što sam to već učinio i lično. Mogu da razumem njegovu uznemirenost zbog toga, jasno je da nema objektivnih kriterijuma po kojima bi bilo koji igrač mogao tako da se kvalifikuje a očigledno je da sam to napisao u ogorčenju nastalom kao posledica sporne situacije u našoj partiji.

Srdačan pozdrav šahovskoj javnosti

Milan Radivojević

Danas nam se javio gospodin Bakmaz sa pitanjem kako presuditi. Hajmo najpre da pročitamo.

Tomislav Bakmaz, Bačka Palanka, 12. avgust 2013

Juče sam kao MK, 11.08.2013. god. sudio tradicionalni brzopotezni pozivni turnir u Mladenovu, selu pored Bačke Palanke. Među 26 učesnika bila su tri FM i desetak MK. Bila su dva veoma zanimljiva slučaja koji mogu biti mnogima interesantni pa ih navodim.

Prvi slučaj:
Deo table koji je bitan za opis slučaja izgleda ovako: Beli pešaci su na c5, d4 i e5 a crni pešaci su na a7,b7,c6,d5 i e6. Raspored ostalih figura nije bitan. Na potezu je crni koji postavlja pešaka sa b7 na b6. Beli u magnovenju uzima svoga pešaka sa d4, uklanja svoga pešaka sa c5 i na njegovo mesto postavlja onoga pešaka sa d4. Crni takođe u magnovenju ne reklamira nepravilan potez već uzima belog pešaka sa polja c5 i tu postavlja svoga pešaka sa b6. Tada beli glasno konstatuje da tu nešto nije kako treba te da je crni odigrao nepravilan potez. Crni nije nepravilno "pojeo" belog pešaka već samo nije reklamirao nepravilan potez belog. Ja sam presudio da se igra nastavi. Da li sam bio u pravu ?

Drugi slučaj:
Igrač sa belim figurama je na potezu i uzima u ruku pešaka ispred svoga kralja koji je na g1 s kojim namerava odigrati potez. Zatim ga ispušta iz ruke, uzima svoju damu i na upozorenje protivnika vraća je na svoje mesto ne odigravši nigde sa njome. Zatim opet uzima onog pešaka i odigrava potez koji je jedino bio logičan a to je da ga pomeri za jedno polje unapred što je crni i očekivao. Međutim, beli veoma brzo povlači toga pešaka za dva polja napred i staje na četvrti red na kome su obe dame (bela na c4 a crna na h4). Kako to crni nije očekivao već da će mu biti napadnuta dama on uzima svoju damu i u magnovenju "jede" protivnikovu preskačući postavljenog pešaka na g4. Tada beli reklamira nepravilan potez ali pristaje da se partija nastavi onako drugarski koju kasnije dobija regularnim putem. Onda me zove crni i opisuje gore pomenutu situaciju kao nekorektnu te traži da presudim u njegovu korist. Podvlačim, nisam registrovani sudija ali zaključujem da beli iako je uzeo svoju damu u ruku i vratio je na svoje mesto, nije s njome ništa odigrao već je igrao s pešakom koga je prvo i dodirnuo pa prema tome nije povukao nepravilan potez. Da li sam i ovde bio u pravu ?

Zahvaljujem se bilo kome na stručnom odgovoru.

Uzeću na sebe da odgovorim na pitanja koja su ovde postavljena. Kada igrač po ubrzanom ili brzopoteznom šahu povuče potez i pritisne sat, on više nema pravo da se žali jer više nije na potezu. NJegov protivnik nakon toga ima legitimno pravo da reklamira nepravilnost ili da nastavi da igra. U brzopoteznom šahu nepravilan potez će na reklamaciju protivnika izgubiti partiju, dok se u ubrzanom šahu javlja mogućnost da se ta situacija zloupotrebi (npr napadom na jaku figuru dok je protivnik ostao u šahu). Crni u opisanoj situaciji ima pravo da nastavi da igra i odigrao je legalan potez, tako da beli nema osnovano pravo da se žali. Dakle sudija je ispravno postupio što je pustio da se igra nastavi.

U drugom slučaju crni može da se žali na to što beli previše čačka figure (u brzopoteznom šahu sudija se ne meša u partiju dok se neko od aktera ne žali), na šta sudija može da izrekne belom opomenu. Beli je igrao figurom koju je prvu uhvatio tako da tu ništa nije sporno. Pošto je crni vukao nepravilan potez, a beli to uredno reklamirao, beli odmah dobija partiju. Ostaje pitanje na šta se uopšte žali crni. U svakom slučaju crni nije na vreme reklamirao pipkanje više figura, tako da i sudija tu nema kad da dodeli opomenu, samim tim naknadna žalba posle završene partije nije osnovana.

Po mom mišljenju crni ne treba ni da upozorava protivnika da je pipao pešaka, već da to reklamira tek kad (ako) beli odigra damom i pritisne sat. Ukoliko se to desi, mišljenja sam da beli treba da izgubi partiju jer je odigrao nelegalan potez damom iz razloga što mora igrati samo pešakom koga je prvo hvatao sa namerom da igra njime. U brzopoteznim partijama vreme se ne vraća i nekorektno uključiti sat protivniku se skupo plaća.

No neki naši vrhunski sudije ne misle tako. Nekada davno imao sam situaciju da moj protivnik u teškom obostranom cajtnotu hvata svog topa zatim podiže mog topa da ga pojede. Tada uočava da to direktno gubi partiju. On onda vraća mog topa na mesto, pa i svog topa i igra kraljem da pribrani svog topa. Pošto je pritisnuo sat ja sam isti zaustavio i zvao sudiju jer smatram da je to vrhunac bezobrazluka. Sudija je presudio da on mora da pojede topa topom i da se igra nastavlja, a to što je meni otišlo neko vreme zbog bezobrazne igre i uključivanja mog sata, to nikom ništa...