Српски
Srpski
English
eXTReMe Tracker
VEČITI ŠAH
Prva - Turniri - Pretraga - Rejting - Reportaže - Jedi jedi - Link
user:  
pass:
 
  Ciklus za Prvenstvo Srbije

Ciklus za Prvenstvo Srbije

29.03.2014 /   Andrejić, Vladica (2245)

Моје виђење како треба да изгледа циклус за Првенство Србије.

Smatram da je finalni turnir Prvenstva Srbije kruna domaćeg šaha i da šahisti zaslužuju kvalitetan ciklus i šansu da se nađu na tom završnom turniru. Pre više od godinu dana osmilio sam sistem za koji smatram da je optimalan za naše uslove. Ovde ću izložiti svoju viziju pravilnika i pokušati da obrazložim zašto mislim da je tako dobro. Očekujem da se ŠS Srbije uhvati posla i što pre promeni svoje postojeće loše pravilnike.

Prvenstvo Srbije održava se svake godine u terminu predviđenim Kalendarom takmičenja ŠS Srbije. Prvenstvo se igra po Bergerovom sistemu sa 12 učesnika. Pravo učešća imaju samo državljani Srbije koji predstavljaju Srbiju na FIDE rejting listi.

Aktuelni pravilnik koji predviđa 14 učesnika zahteva razvlačenje prvenstva na pune dve nedelje, što je previše u današnjim uslovima. Prvenstvo treba da zadrži visoki nivo, te smatram optimalnim da se igra sa 12 učesnika u 11 kola.

Direktno pravo nastupa određuje se na sledeći način. Prva trojica sa prethodnog Prvenstva Srbije. Prva trojica (ne računajući kvalifikovane po prethodnoj stavci) sa rejting liste FIDE (koji predstavljaju Srbiju) od 1. januara (godine u kojoj se održava prvenstvo) uzimajući u obzir samo aktivne (oni koji su odigrali bar jednu rejtingovanu partiju u poslednjih godinu dana) igrače sa te liste (u slučaju da igrači imaju jednak rejting gledaće se prethodne liste sve dok se ne pronađe razlika). Prvih šest igrača sa Polufinala prvenstva Srbije.

Potrebna je diskusija u vezi omladinskog prvaka Srbije. Ja lično mislim da omladinac mesto na finalnom turniru mora zaslužiti preko polufinalnog turnira, ali dozvoljavam da drugi misle drugačije. Ukoliko se većina ne slaže sa mnom, onda treba promeniti prethodno tako što se omladinski prvak uključuje direktno, dok se broj kvalifikanata sa Polufinala smanjuje na pet. Ono što je bitno je da se direktni učesnici znaju već na početku godine. Igrači koji ulaze po rejtingu moraju imati taj rejting aktivan (bez "i" od "inactive" na rejting listi), što znači da su odigrali barem jednu rejting partiju koja je računata za neku listu u prethodnih godinu dana. Ovo će sprečiti da se raspis dodatno komplikuje, što se na primer dešava svake godine direktnim stavljanjem neaktivne Alise Marić na spisak učesnica Ženskog prvenstva Srbije.

U slučaju otkaza nekog od igrača koji se plasirao na osnovu rejtinga, rezerva se poziva iz redova učesnika Polufinala prvenstva Srbije (koji su uredno odigrali turnir) koji se nisu plasirali, a na osnovu njihovog tadašnjeg rejtinga. U slučaju otkaza preostalih igrača rezerve se pozivaju po redosledu sa Polufinala prvenstva Srbije.

Smatram da stara slava može da važi samo na početku, a da Polufinale prvenstva Srbije mora maksimalno biti ispoštovano. Ako neko želi da igra Prvenstvo Srbije, a nije direktno plasiran, on mora otići na kvalifikacije. Time se sprečavaju loše stvari, da neko sedi kući i čeka otkaze da bi ušao kao rezerva po rejtingu, umesto da svojim učešćem pojača sastav kvalifikacija, te pruži dodatnu šansu da se neko kvalitetan pojavi na finalnom turniru. Konkretni primeri za prošlu godinu su Boban Bogosavljević i Jovana Erić, ili ove godine Anđelija Stojanović, jer oni su na finalni turnir ušli bez učešća na kvalifikacijama zahvaljujući neočekivanim otkazima. Bitan detalj je da u slučaju otkaza direktnog učesnika po rejtingu ulazi najbolje rejtingovani, ali samo iz skupa onih koji su igrali kvalifikacije. Ta stvar postoji u Rusiji, a na aktuelnom Turniru kandidata postojalo je slično pravilo koje je direktno slalo dvojicu po rejtingu, ali samo od onih koji su igrali Svetski kup ili Gran pri ciklus, što je ujedno i bio jedini razlog što je Kramnik učestvovao na Svetskom kupu, koji je i osvojio. Na ovaj način se rešava pitanje Nataše Bojković koja ne želi da igra Žensko prvenstvo Srbije, tako da je pošteno da mesto nje uđe neka po rejtingu, a ne jedna više sa kvalifikacija.

Polufinale prvenstva Srbije održava se svake godine u istoj kalendarskoj godini kad i Prvenstvo Srbije, a završava se bar 30 dana pre nego što je predviđen početak Prvenstva Srbije. Prvenstvo se igra po švajcarskom sistemu u 9 kola. Pravo učešća imaju samo državljani Srbije koji predstavljaju Srbiju na FIDE rejting listi, a koji se nisu direktno plasirali na Prvenstvo Srbije.

Alternativno, može se razmisliti o 11 kola u 9 dana ukoliko je veći broj učesnika, recimo veći od trideset. Polufinalni turnir treba da bude šahovski praznik, gde će sve partije biti jake u smislu da neće biti prevelike razlike u rejtingu između protivnika.

Pravo nastupa određuje se na sledeći način. Učesnici prethodnog Prvenstva Srbije. Igrači sa rejtingom bar 2350 na bilo kojoj rejting listi FIDE počevši od julske liste za prethodnu godinu. Aktuelni omladinski prvak Srbije. Aktuelni kadetski prvak Srbije do 18 godina. Aktuelna prvakinja Srbije. Devet igrača koji su se plasirali sa Četvrtfinala prvenstva Srbije. Jedan predstavnik organizatora turnira.

Potrebna je diskusija u vezi granice rejtinga za direktan ulazak na Polufinale. Moja najbolja procena je 2350, ali moguće je da su bolji brojevi 2400 ili 2300, u zavisnosti od toga šta se želi postići.

Četvrtfinale prvenstva Srbije nezavisno organizuju područni savezi. Sa tri takva turnira plasiraju se po prva trojica, pri čemu se u slučaju otkaza nekog od plasiranih to pravo dalje ne prenosi.

Kvalifikacije za amatere počinje od četvrtfinala koja će organizovati šahovski savezi Beograda, Centralne Srbije i Vojvodine, a na njima mogu učestvovati samo igrači koji u tom momentu nemaju direktnog prava nastupa na Polufinalu.

Žensko prvenstvo Srbije ima identičnu strukturu kao i Prvenstvo Srbije, s tim da pravo učešća ima samo ženski pol. Jedina dodatna razlika je da ženske kvalifikacije nemaju četvrtfinale, već je Žensko polufinale prvenstva Srbije otvoreno za sve zainteresovane.

Lično mislim da bi ovaj sistem značajno poboljšao situaciju u domaćem šahu i da bi imali kvalitetniju listu učesnika za prvenstva države. Slobodno nam pošaljite komentare, odnosno vaša razmišljanja na ovu temu.