Српски
Srpski
English
eXTReMe Tracker
VEČITI ŠAH
Prva - Turniri - Pretraga - Rejting - Reportaže - Jedi jedi - Link
user:  
pass:
 
  Ekskluzivno: Povratak džedaja

Ekskluzivno: Povratak džedaja

01.04.2014 /   Andrejić, Vladica (2223)

Ексклузивни интервју са Небојшом Баралићем - Светлана Прудњикова се враћа шаху!

Ko je Svetlana Prudnjikova?

Svetlana Aleksandrovna Prudnjikova, rođena 18. marta 1967, je vrhunska srpska šahistkinja ruskog porekla. Nastupala je pod Ruskom zastavom zaključno sa 1998. godinom, a onda nam se desila sjajna stvar, Svetlana je promenila federaciju i našla se na našoj rejting listi, gde se i danas nalazi.

Reprezentativnu karijeru je započela igrajući za Rusiju, čije boje je branila na dve olimpijade (Manila 1992 i Jerevan 1996) i jednom evropskom prvenstvu (Debrecin 1992). Napomenimo da je u Manili 1992. osvojila zlatnu pojedinačnu medalju na drugoj tabli, a u Jerevanu 1996. ekipnu bronzu. Nakon toga reprezentativnu karijeru je nastavila pod našim zastavama (prvo Jugoslavije, a zatim Srbije i Crne Gore) od 2001. do 2005. Nastupala je na tri olipijade (Istambul 2000, Bled 2002, Kalvija 2004) i tri evropska prvenstva (Leon 2001, Plovdiv 2003, Geteborg 2005). Tu vredi napomenuti Bled 2002. i zlatnu pojedinačnu medalju na drugoj tabli, kao i Plovdiv 2003. gde je osvojila srebrnu pojedinačnu medalju na rezervnoj tabli.

Pojedinačni rezultati su takođe impresivni. Osvojila je dva šampionata (1992 i 1998) Rusije. Što se tiče naših ženskih šampionata, ima dve titule (Herceg Novi 2000, Kotor 2002) i jednu vicešampionsku (Herceg Novi 2001).

U našim krajevima pojavila se 1993. kada je nastupila za beogradski Partizan. Velike klupske uspehe doživela je igrajući za zemunski Agrouniverzal sa kojim je dvaput osvojila Evropski ekipni kup (Hale 2000 i Beograd 2001) uz pojedinačne zlatne medalje (na trećoj, odnosno četvrtoj tabli). Zatim prelazi u beogradski BAS za koji je i odigrala svoju poslednju partiju, 31. avgusta 2007. na Ženskoj ligi Srbije. Od tada joj na rejting listi stoji neaktivni rejting od 2349 poena, a vredi reći da je najveći rejting imala na julskoj listi 2000. koji je iznosio 2428.

Kao što smo već napisali, od 2007. Svetlana nije igrala šah, a glavni razlog je taj što se posvetila ćerci i njenoj karijeri. NJena dvadesetogodišnja ćerka, Tamara Čurović je uspešna srpska teniserka. Tamara se trenutno nalazi na 503. mestu svetske WTA liste u singlu, odnosno na 211. mestu u dublu (najbolja pozicija u singlu bila joj je 394. prošle godine).

Ekskluzivna vest!

Kako Perpetual iz pouzdanih izvora saznaje, Svetlana Prudnjikova se vraća šahu! Sigurno se pitate ko je zaslužan za povratak ove šahovske veličine, a odgovor je jednostavan, u pitanju je Nebojša Baralić, u šahovskom svetu poznat kao Bum-Bum, a manje poznat kao knez Baralija, najbrža ruka Dragačeva i kapetan Leši.

Perpetual: Bum-Bume, ti si predsednik šahovskog kluba Jelica iz Goračića. Od samog osnivanja kluba, ženska sekcija se bori za titulu i uvek je glavni konkurent bio beogradski BAS.
N.Baralić: Da, na svom prvoligaškom debiju, 2010. godine bilo je neizvesno do kraja, a nažalost zauzeli smo drugo mesto. Međutim, titulu smo konačno dočekali prošle godine!

Perpetual: Pre dve godine tvoja udarna tabla, Anđelija Stojanović, prešla je u redove BAS-a, a sada je to učinila Jovana Vojinović?
N.Baralić: Da, Jovana je napustila klub.

Perpetual: Da li preuzimanjem "tvojih" šahistkinja BAS ima veće šanse da dođe do titule? N.Baralić: Nisam siguran, verovatno će i ova liga biti neizvesna, jer već smo angažovali pojačanje "iz protivničkih redova" za odbranu titule. Boje Jelice ove godine braniće Svetlana Prudnjikova, nekadašnja članica BAS-a!

Perpetual: Dakle, nastupaćete u sastavu: Natalija Žukova, Svetlana Prudnjikova, Marija Rakić, Jovana Erić, Mirjana Marić i Tamara Kezele.
N.Baralić: Tako je, to je trenutna ekipa, ali do leta može biti još nekih iznenađenja.

Perpetual: Uvek zagonetan?
N.Baralić: Prijatelji smo, znam da se to neće objaviti... Pokušavamo da oženimo našeg prijatelja sa reprezentativkom jedne uspešne evropske šahovske reprezentacije. Onda promena federacije, domaća igračica, Jelica, naša reprezentacija...

Perpetual: Prošle godine vratio si velikog senseija Ivana Markovića u šahovsku arenu kroz ŠK Jelica, nakon osam godina šahovske apstinencije. Ove godine vraćaš Svetlanu Prudnjikovu. Šta je sledeće, Gari Kasparov u Jelici?
N.Baralić: To nikako, Debrecin se ne zaboravlja! Ali jedan naš šahovski velikan je rođen blizu planine Jelice, a trenutno nije aktivan...

Perpetual: LJubojević?
N.Baralić: :-)
(Odgovora nije bilo samo osmeh!)

Perpetual: Bume, hvala ti na ovoj ekskluzivnoj informaciji, a mi se vidimo uskoro na Kupu Rektora.
N.Baralić: Nema na čemu. Iskoristio bih priliku da pozovem sve šahovske ljubitelje da krajem maja dođu na Šahovski sabor u Goračićima.