Српски
Srpski
English
eXTReMe Tracker
VEČITI ŠAH
Prva - Turniri - Pretraga - Rejting - Reportaže - Jedi jedi - Link
user:  
pass:
 
  Pravda za ekstrahonorare, dan drugi

Pravda za ekstrahonorare, dan drugi

02.04.2014 /   Andrejić, Vladica (2223)

Јуче смо ускомешали јавност објавом о бојкоту Шампионата Србије, али...

Prošle nedelje shvatio sam da nisam nikakav Perpetual članak napisao u poslednjih sedam meseci. Zato sam se, iako zatrpan profesionalnim obavezama, hiperaktivirao i napisao četiri teksta, a sve u sklopu proslave velikog praznika. Podsetimo se najpre ranijih prazničnih vesti, koje su ostale zabeležene u arhivi sajta.

01.04.2009 /   Andrejić, Vladica (2223) : Prosvetno prvenstvo Evrope
01.04.2011 /   Andrejić, Vladica (2223) : Širi spiskovi reprezentacije
01.04.2012 /   Andrejić, Vladica (2223) : Povratak Garija
01.04.2013 /   Andrejić, Vladica (2223) : Kako razotkriti prevarante
01.04.2014 /   Andrejić, Vladica (2223) : Šahisti bojkotuju, pravda za ekstrahonorare!

Ovoga puta dotakli smo se teme ekstrahonorara na šampionatima Srbije. Većina stvari u spornom tekstu "Šahisti bojkotuju, pravda za ekstrahonorare!" je istina. Po prvi put su ukinuti ekstrahonorari na šampionatima Srbije, a to je raja saznala tek kad su šampionati raspisani. U poslednje tri godine minimalni honorari na šampionatu iznosili su 15000 dinara, a na ženskom šampionatu 10000 dinara.

Meni se lično ne sviđa institucija ekstrahonorara, pogotovo ne na šampionatima države. Tu se zalažem za ravnopravnost svih učesnika, a ko je bolji igrač nek pokaže na licu mesta i nek osvoji bolje mesto i veću nagradu. Naravno, zalažem se i za to da je broj nagrada jednak broju učesnika, tako da ipak nešto dobiju svi učesnici. Svakom prema zaslugama.

Izgleda da nema ništa od bojkota. Svi osim Ivana Ivaniševića prihvatili su poziv (devetorica bez ekstrahonorara uključujući i aktuelnog šampiona Srbije Bogosavljevića), tako da će na Šampionat ući jedna rezerva.

Nadamo se da će prva rezerva, naći malo vremena da ipak odigra Šampionat pored napornih priprema selekcije Tunisa za Olimpijadu u Tromseu. Nije mala stvar spremati Tuniskog broja sedam sa rejting liste za nastup u repki. Takođe se nadamo da će Niški FIDE majstor i potpredsednik Tuniskog šahovskog saveza, Jawhar Ben Fredj, zablistati punim sjajem na svom drugom zvanično rejtingovanom turniru u životu, i da će tako popraviti svojih mukom stečenih 2307 rejting poena, ne bi li se malo razlikovao od svog kolege po tituli!

Srećan praznik svima i budite obazrivi sledeći put, a ja se nadam da neću čekati godinu dana do pisanja narednih Perpetual tekstova. Živeli!