Српски
Srpski
English
eXTReMe Tracker
VEČITI ŠAH
Prva - Turniri - Pretraga - Rejting - Reportaže - Jedi jedi - Link
user:  
pass:
 
  Pravda za ekstrahonorare - isečci

Pravda za ekstrahonorare - isečci

09.04.2014 /   Andrejić, Vladica (2223)

Преносим текстове из Политике од понедељка и уторка, а ту је и коментар Милана Божића...

01.04.2014 /   Andrejić, Vladica (2223) : Šahisti bojkotuju, pravda za ekstrahonorare!
02.04.2014 /   Andrejić, Vladica (2223) : Pravda za ekstrahonorare, dan drugi
07.04.2014 /   Andrejić, Vladica (2223) : Pravda za ekstrahonorare - bojkot!

Prenosim tekstove iz Politike od ponedeljka i utorka, a tu je i komentar Milana Božića...

I šampion izbrisan sa liste honorara, Politika 07.04.2014

Braniću titulu prvaka Srbije u Subotici iako sam svrstan u grupu učesnika kojima su odlukom rukovodstva ŠSS oduzeta dosadašnja prava i na minimalnu nadoknadu

Želim da iznesem svoju ogorčenost raspodelom nagrada i honorara učesnicima Prvenstva Srbije za šahiste, koje se upravo održava u Subotici. Ne govorim o ukupnom iznosu novca, manjem nego prošle godine, jer znam da je to posledica opšteg stanja u društvu. Shvatam da je teško prikupiti sredstva. Moje primedbe su upućene isključivo na način njihove raspodele na nagrade i honorare, kao i na raspodelu honorara.

Predsednik ŠS Srbije i Izvršni odbor ŠSS su 20. marta odlučili da postoje honorari samo za igrače iznad 2.550 rejting-poena, iako su do sada svi učesnici imali pravo na honorar, a najmanji je, za rejting niži od 2.500 poena, iznosio 15.000 dinara na prethodna tri šampionata. Niko ne beži od toga da igrači sa višim rejtingom dobiju veći honorar, ali svi učesnici imaju troškove tokom takmičenja i korektno je da dobiju makar osnovnu nadoknadu. Ako je namera bila da se nekima potpuno oduzme to pravo, trebalo je na vreme obavestiti igrače, da odluče hoće li pri takvim uslovima odvojiti vreme za kvalifikacije i pripreme.

Postojeći novac mogao je da bude raspoređen samo na nagrade, bez honorara. To bi stimulisalo borbenost, stavilo rezultat u prvi plan i donekle bi bilo nepravedno prema igračima koji nisu u situaciji da se bore za nagrade. Mogao je novac i da se raspodeli na nagrade i honorare, ali ne ovako, proizvoljnom odlukom o granici ispod koje nema nikakve nadoknade.

Poseban je apsurd da ni ja, kao aktuelni šampion Srbije, nemam pravo na honorar, ako on već za druge postoji. Da ga nema, svakako ne bih tražio poseban status kao prošlogodišnji pobednik. Ako želimo da šampionat Srbije bude prestižno takmičenje, da učesnici druge obaveze podrede ovom turniru i da se okupe najkvalitetniji, treba da se poštuju svi. Mislim da je onda prirodno da se poštuje i branilac titule i zato smatram da treba pre ostalih oštećenih da se oglasim. Zašto bi se neko ove godine borio da postane šampion ako će ga dogodine tretirati kao mene, ili možda još gore?

Uprkos svemu, odlučio sam da igram u Subotici, jer volim svoju zemlju i sport koji sam izabrao za profesiju. Jer, smatram da svojim šahovskim protivnicima – koje poštujem – dugujem priliku da mi u borbi oduzmu titulu, a ja ću se sportski boriti da je zadržim. Najzad, dugujemo svi mi šahisti javnosti Srbije da ima jako i zanimljivo prvenstvo. Ja ću se na taj način odužiti i svojim navijačima, do kojih mi je takođe veoma stalo. Od prvog šampionata Srbije kao nezavisne države to mi je takmičenje bilo najvažnije i neću ni sada odustati od principijelnih stavova zbog jedne loše odluke rukovodilaca Šahovskog saveza Srbije

Boban Bogosavljević, velemajstor


Bogosavljević na tehničkoj konferenciji

Incident uoči početka Prvenstva Srbije, Politika 08.04.2014

Posle rasprave na tehničkoj konferenciji, velemajstori Boban Bogosavljević i Miroslav Miljković napustili turnir, prvi put 12 umesto 14 učesnika

Prvenstvo Srbije za šahiste počelo je incidentom na tehničkoj konferenciji, posle čega je spisak prvi put sveden na 12, umesto dosadašnjih 14 učesnika. Primedba branioca titule Bobana Bogosavljevića na oduzimanje dosad postojećih honorara delu učesnika sa rejtingom ispod 2.550 poena izazvala je raspravu sa rukovodiocima Šahovskog saveza Srbije, a potom i odustajanje velemajstora Bobana Bogosavljevića i Miroslava Miljkovića.

Zašto smo odlučili da ne igramo

Želimo da objasnimo javnosti odluku da ne igramo na Prvenstvu Srbije, donetu na tehničkoj konferenciji u Subotici, veče uoči početka. Čitaoci „Politike” su dan ranije upoznati sa našim stavom o rešenju ŠS Srbije da se prvi put oduzmu honorari delu učesnika. Isti problem smo izneli na tehničkoj konferenciji, očekujući razumevanje kolega i rukovodilaca ŠSS.

Učesnici turnira su se podelili na one koji su odlukom o raspodeli honorara imali direktne materijalne koristi i one koji su ostali bez honorara, ali iz raznih razloga smatraju da im je to prihvatljivo. U trećoj grupi su potpisnici ovog teksta i velemajstor Borko Lajthajm, koji se principijelno postavio, ali nije odustao od turnira.

Iako smo bili spremni da igramo i bez honorara, za konačnu odluku smo se opredelili zbog odnosa čelnika Šahovskog saveza Srbije prema nama kao igračima i ljudima, a posebno prema aktuelnom šampionu države i državnom reprezentativcu. Citiraćemo samo nešto od onoga što su rekli: „Šampionat može da se igra i sa šest igrača dvokružno, ili ne mora uopšte da se igra, nećemo zarad sitnih interesa dvojice ili trojice da menjamo svoje odluke”. „Budite srećni sto je šampionat uopšte organizovan. Ko hoće može da ide kući, savez nema para i u nekim periodima je imao isključenu struju”.

Velemajstoru Bobanu Bogosavljeviću, šampionu države i reprezentativcu koji je učestvovao na sedam ranijih šampionata, rečeno je da se „oprosti od reprezentacije i podrške i pomoći Saveza”.

Kao osobe koje žele da zadrže lični integritet i dostojanstvo, smatrali smo da ne treba da igramo kada je organizatoru svejedno koliko će učesnika biti, hoće li prošlogodišnji šampion igrati ili ne, a posebno kada nam se pre turnira saopšte pretnje. Žao nam je navijača koji će ostati uskraćeni zbog nedostatka profesionalnog i moralnog razumevanja svemoćnih čelnika saveza, čiji su stavovi nepomirljivi sa zdravim razumom, logikom i dosadašnjom praksom šampionata Srbije.

Boban Bogosavljević, velemajstor
Miroslav Miljković, velemajstor

Stigao nam je komentar Milana Božića, pa ga i objavljujemo...

Komentar, Milan Božić, Valjevo, 08.04.2014

Poštovani Vladice i nepoštovani šahisti, iako nemam običaj da komentarišem šahovska zbivanja, bar ne javno, ovi komentari na Perpetualu mi daju inspiraciju pa ne mogu da ostanem po strani. Možda kao deo kluba koji se nije baš proslavio u I Ligi Srbije (odnosom prema pojedinim igračima i obavezama) i nemam pravo da puno brbljam ali imam pravo kao pojedinac da dam potvrdu neviđenih dešavanja u našem šahu. Drskost i razbojništvo funkcionera Saveza bila mi je sfera interesovanja nekoliko godina i pokušao sam da im bar zagorčam život i poremetim zadovoljstvo uživanja (pre svega materijalnih) u privilegijama koje su sami odredili i ozakonili šahovskim propisima. Nije mi samo jasno zašto u njihovom uživanju učestvuju naši najbolji šahisti. Ova priča oko šampionata i ekstrahonorara nikada ne bi videla svetlo dana da u njima ne učestvuju šahisti koji će uvek naći izgovor zašto prelaze preko svega i pristaju na šahovski sadomazohizam. Nije ovo prvi put da Kopanja, Vukotić, Vlahović, Manojlović ... haraju šahovskom scenom projektima i organizacijom šahovskog života na nivou pećinskih ljudi ali uvek dobiju potvrdu šahista: ako ste, samo da ste vi nama živi i zdravi i da ste tu gde jeste jer bez vas mi smo ništa a sa vama smo bar duplo ništa. E sad, kad imamo podršku onih koji bi trebalo kao doktori, profesori ili radnici u firmama da generalizuju štrajk svih šahovskih zbivanja, onda i ovaj šampionat ima legitimitet normalnog. Zato mojim šahovskim kolegama od srca želim prijatno druženje i razglabanje o šahovskim prilikama kod nas sa doživotnim i postdoživotnim funkcionerima Saveza. Da ne zaboravim još, molio bih urednika ovog sajta da ne spominje Evropski u Novom Sadu dok se ne usvoji finansijski izveštaj sa istog jer nema smisla pričati o nečem što ne postoji. Srećan nam odmor funkcionera u Subotici !!!

Izveštaj? Milane, ne znam o čemu pričaš, pa izveštaj ne postoji ;)