Српски
Srpski
English
eXTReMe Tracker
VEČITI ŠAH
Prva - Turniri - Pretraga - Rejting - Reportaže - Jedi jedi - Link
user:  
pass:
 
  Repka 2014

Repka 2014

20.05.2014 /   Andrejić, Vladica (2223)

Састави репрезентација за предстојећу Олимпијаду.

Ovogodišnja reprezentativna akcija vodi Srbiju u norveški Tromse na Olimpijadu. Termin je predviđen za 1-14. avgust, međutim šahovski savez Norveške ima veliku rupu u budžetu koju vlada Norveške ne želi da pokrije (ne tolerišu bahaćenje, iako para u Norveškoj uvek ima), te možda i to bude otkazano, kao što su ovi naši turniri otkazani zbog elementarnih nepogoda...

U svakom slučaju, kako većinu čitaoca Perpetuala zanima kako izgledaju naše reprezentacije i ko su uopšte selektori, to ću vas informisati o tome. Ništa od toga nisam uspeo da vidim na zvaničnim sajtovima, ali možda sam nešto prevideo...

Novi selektor, velemajstor Slavoljub Marjanović odlučio se za sastav: Ivan Ivanišević, Miloš Perunović, Robert Markuš, Nikola Sedlak i Aleksandar Inđić. Komentar nije potreban, dovoljno je videti da u mojim tablicama na Virtuelnom selektoru ova petorka gleda sa visine na ostale kandidate.

Novi ženski selektor je velemajstor Branko Damljanović, a on se odlučio za sastav: Nataša Bojković, Jovana Vojinović, Anđelija Stojanović, Marija Rakić i Adela Velikić. U odnosu na prošlu godinu mesto je izgubila Marija Manakova koja je dosta podbacila u poslednje vreme, ali i dalje drži poziciju pet na našem Virtuelnom selektoru. Adela Velikić je tamo na dalekom 14. mestu, ali radi se o veoma talentovanoj devojci koja jako brzo napreduje.

Adela je aktuelna kadetska prvakinja Srbije do 18 godina, a zanimljivo je da je od izlaska na rejting listu sa 1491 poenom u aprilu 2008. došla do 2107 elo poena, što će reći zaradila je preko 600 rejting poena! Ona svakako zaslužuje jedan članak na Perpetualu, ali nažalost nemam puno vremena na raspolaganju, a nadam se da će svojim rezultatima da me ipak natera da nešto napišem. :) Siguran sam da će Adela za koju godinu biti jak igrač, barem u ženskoj konkurenciji, ali neću komentarisati da li je sada vreme da debituje u reprezentaciji. Uostalom, to je sve izbor selektora, a nama ostaje da navijamo za naše, ukoliko Olimpijade bude.