Српски
Srpski
English
eXTReMe Tracker
VEČITI ŠAH
Prva - Turniri - Pretraga - Rejting - Reportaže - Jedi jedi - Link
user:  
pass:
 
  Osvrt na drugi vikend Prve crnogorske lige

Osvrt na drugi vikend Prve crnogorske lige

17.09.2014 /   Balšić, Veselin

Веселин Балшић је дао своје виђење у вези Прве црногорске лиге...

OSVRT NA DRUGI VIKEND I CRNOGORSKE LIGE

Prema usvojenom kalendaru takmičenja, u vremenu 12-14.09.2014. godine održan je drugi vikend (IV-VI kolo) I crnogorske lige.

Organizator je promijenio mjesto (salu) održavanja lige, pa je tako umjesto hotela „Podgorica“, gdje su uslovi bili dobri, drugi vikend održan u hotelu „Siti“, takođe u Podgorici.

Ipak, uslovi za igru u ovoj Sali su bili vrlo loši. Prvog dana (IV kolo) svi stolovi su bili postavljeni u jednoj maloj Sali, tako da je igračima bilo vrlo teško da odu do toaleta. Posmatranje partija od strane kapitena i gledalaca bilo je nemoguće. U toku kola neko je primijetio da do te sale takođe postoji još jedna (manja) sala, pa su dva naredna kola odigrana u malo boljim uslovima, jer je jedan meč prebačen da se igra u ovoj drugoj, manjoj Sali.

Iako se igralo u podrumskim prostorijama, u jednom trenutku je nad jednom tablom počela da kaplje nekakva voda. Sudije su brzo reagovale i tu partiju su prebacile na bezbednije mjesto.

Nije neobično da se, iz opravdanih razloga, promijeni sala za igru, ali je neozbiljno od strane organizatora (vd gen sekretara), da se pojedine ekipe o toj promjeni obavijeste samo dan ranije. Takođe, vrlo je neozbiljno da se već ranije, pravilnikom određena satnica mijenja. Zašto je trebalo V kolo da počne sat vremena ranije? Da li „oni“ znaju koliko problema sa tom promjenom početka kola sve kapitene i igrače dovode u nezgodnu situaciju?

Na početku IV kola, predsjednica Saveza (direktor takmičenja) je dala određeno opravdanje zbog čega nije prisustvovala prvom vikendu –i kako ona, eto nije ni znala da je direktor turnira, i da je pojedinci (prvenstveno se misli na mene) zbog toga prozivaju... To su obične gluposti. Uopšte nijesam prozvao g-đu Angelinu zbog toga. Samo sam, u zagradi napisao njeno ime, kao direktora turnira. Kada budem odlučio da je javno prozovem, to ću uraditi sa daleko više stila, služeći se isključivo argumentima i samo istinom. I za tako nešto biće mi potrebno više nastavaka. Naravno, ukoliko do tada ne budem zabranjen za pisanje, objavljivanje i čitanje...

Primjedba u vezi direktora turnira (koja je opravdana) odnosila se na vd gen sekretara, Mladena Popovića, koji je imenovanu upisao kao direktora turnira. Da li je to vd gen sekretara uradio zbog površnosti u radu ili je možda želio da skupi koji poen kod predsjednice, zaista ne znam. Ali, to nije ni bitno. Napravio je grešku. Zašto nije za direktora takmičenja odredio nekoga od članova UO, koji su bili tu svo vrijeme (Nikola Đukić), ili jednostavno nije morao ni upisivati taj podatak.

Malo je neobično da se predsjednica pravda da je bila „neobaviještena“. Ona, koja se u sve miješa, a naročito u sudijsku organizaciju, u rad Odbora sudija, u nadležnosti predsjednika Odbora sudija (IA Igor Vujačić) –nije upućena u osnovne stvari vrlo važnog takmičenja. Mišljenja sam da joj je ovo nepotrebno pravdanje samo autogol.

I još jedan, zanimljiv događaj desio se na takmičenju. Odbor sudija je, nakon što je Branka Milašinović odustala od daljnjeg angažmana u svojstvu sudije (vjerovatno je i sama shvatila da joj nije mjesto u Sali za igru), odredio da glavni sudija bude FA Čedomir Vujačić. I ništa strašno tu nebi bilo, jer je navedeni sudija godinama sudio ovakva takmičenja.

Ipak, podsjećanja radi, na početku rada ovog Saveza, UO je izabrao Odbor sudija, gdje je Branka Milašinović jednostavno instalirana na funkciju člana Odbora (naravno –na predlog predsjednice Saveza, i gdje se vjerovatno Branke niko od članova UO (kao sudije) ni sjetio nebi, a kamo li da je predloži za to mjesto). Odmah na početku, Branka je počela da sprovodi svoje ideje (da li samo svoje?), da ona piše novi pravilnik o sudijama (eh koliko tu gluposti ima), da određuje ko će i šta da sudi.... Jednostavno, ona je postala alfa i omega u Savezu, a ne samo u sudijskoj organizaciji. Predsjednik Odbora sudija, IA Igor Vujačić, se pored nje apsolutno nije pitao ništa.

I tako, ona odmah na početku svoje „vladavine“, donese odluku da ubuduće, zbog konflikta interesa, Lidija Blagojević ne može da sudi gdje joj igra kćerka Tijana i suprug Dragiša. To se isto odnosilo i na Čedomira Vujačića –ne može da sudi gdje igra njegov sin Igor. Jer, to je –konflikt interesa...

Naravno, odmah se stvorila velika polemika između Lidije i Branke (potpomognute Angelinom). I kao rezultat svega toga –Lidija je odlučila da do daljnjeg ne sudi nikakve turnire u organizaciji ŠSCG.

I sada, Savez ipak odredi Čedomira Vujačića da bude glavni sudija I CL. Sada niko više ne pominje „taj“ konflikt interesa. A Čedomir Vujačić, osim što mu sin igra na tom takmičenju, je alfa i omega ŠK „Zeta“, koja nastupa na ovom takmičenju. I nije samo on u konfliktu interesa. Drugi sudija, mlađani Petar Đurić se nalazi u osnovnom sastavu ekipe ŠK „Kotor“. Nestvarno, ali istinito. Ekipa ŠK „Kotor“ će sigurno biti među tri prvoplasirane, i tako će i sudija Đurić osvojiti medalju. Naravno, za ovaj propust sa Đurićem kriv je vd gen sekretara.

Nakon VI odigranih kola ekipa ŠK „Crnogorac“ je praktično obezbijedila prvo mjesto i prelazak u Premijer ligu. Vrlo su ozbiljno i odgovorno shvatili ovo takmičenje, i zaista ništa ne prepuštaju slučaju. Za drugo mjesto i takođe prelazak u Premijer ligu najveće šanse (zbog rasporeda) ima ekipa ŠK „Kotor“, dok će se ekipe ŠK „Zeta“ i ŠK „Mornar“ boriti za osvajanje trećeg mjesta. Što se borbe za opstanak tiče, najvjerovatnije će zadnje, deveto mjesto zauzeti ekipa ŠK „Zora“ i preseliti se u II CL. Iako su im ostali mečevi sa ekipama sa samog začelja (direktni konkurenti), po mom mišljenju ipak imaju male šanse za opstanak.

Ovdje bih istakao, na osnovu onoga što sam vidio i čuo, vrlo dobar odnos prema svim sudijskim obavezama mlađanog Petra Đurića. Imenovani bi, uz malo više prakse mogao postati dobar i zahvalan sudija za sva takmičenja.

Nakon objavljenog osvrta posle prvog vikenda, dosta šahovskih ljubitelja mi se javilo. Naravno, pojedinci su vrlo pozitivno ocijenili navedeni komentar. Ipak, bilo je i šahovskih zaljubljenika koji su negativno ocijenili navedeni komentar. Pojedinci smatraju da bilo kakav komentar ako se objavi, da je to odmah udar na instituciju, na ŠS CG. Izgleda da se pojedinci poistovjećuju sa ŠS.

Primjedbe koje sam naveo odnosile su se isključivo na rad i propuste vd gen sekretara, i ni na koga više, a pogotovo ne na ŠS CG.

S obzirom da su pojedinci iznijeli korektno (i konkretno) šta im se ne sviđa, ostaje mi da im pojedine primjedbe malo detaljnije objasnim:
-Takmičenje je bilo slabo medijski propraćeno. U odnosu na ranije organizovano polufinale seniorskog prvenstva -koje je bilo dobro ispraćeno od strane štampanih i elektronskih medija, ovdje je samo jedan dnevni list izvijestio o navedenom takmičenju. A ovo takmičenje je bilo kvalitetnije od navedenog. Možda odgovorni iz Saveza nemaju dobru „prođu“ kod medija, ali uspoređujući turnire koje organizuje NVO „Dijagonale“, na čelu sa g-đom Radmilom Milošević i ove koje organizuje Savez su neuporedive, u korist NVO „Dijagonale“.
-Nedolazak glavnog sudije na takmičenje, po meni je skandalozno. Ovo je, po meni, najveća greška koju neko može da učini. Iako pojedinci pokušavaju da sve to objasne kao „nesporazum“, za mene je to neprihvatljivo. Koliko sam upoznat, vd gen sekretara jednostavno nije (iako se dogovorio sa sudijom) istog obavijestio o tome da je određen za navedeno takmičenje. To je krajnje neozbiljno i neodgovorno.
-Za mene je neprihvatljivo da se za takmičenje određuju sudije koje nemaju licence. Možda Savez zaista ima dobre odnose sa FIDE, i možda im niko neće praviti problem u vezi toga, ali je neprihvatljivo da se pravi bilo kakav ustupak (bilo kojem sudiji) po tom pitanju. Rok za prijavu sudija radi dobijanja licence bio je do 25.11.2012. godine. Znači, ovdje se ne radi o nekom malom kašnjenju sudija za dobijanje licenci, već o ogromnom kašnjenju od skoro dvije godine. Da li to znači da smo mi, koji smo na vrijeme sve to izregulisali, najobičniji pavijani? Da li u Savezu prave razliku između odgovornih i neodgovornih sudija?
-Jedna osoba mi je rekla da je polufinale seniorskog prvenstva bilo dobro organizovano, i da „ove“ iz Saveza neopravdano prozivam. Nijesam imao namjeru da iznosim propuste sa tog takmičenja, ali, kad me već prozvao...
Na navedenom takmičenju sudije nijesu koristile odgovarajući sat za DGT table. Razlog –sudija ne umije da podesi taj šahovski sat. Svo vrijeme takmičenja, sudija je pogrešno „vodio“ drugi kriterijum (Buholc). Naime, umjesto tog kriterijuma, sudija je stavio neki drugi kriterijum (valjda zbir svih buholc poena). I kada se turnir završio, taj kriterijum je ostao. Tek dan nakon završetka turnira ispravljena je ta greška. Sva sreća što taj kriterijum nije odlučivao, a bilo bi veselo. Prilikom unošenja partija, nije se vodilo računa da se unosi cijela partija. Imao sam prilike da vidim formular samo jedne partije (igrač se nešto žalio i pokazao mi formular). Na tom formularu je bilo upisano 45 poteza, a lice koje je vršilo unos partije je unijelo samo 31 potez. Skoro 50% manje. Mogu da pretpostavim šta bi se sve ustanovilo kada bi se pregledali svi formulari i usporedili sa onim što je zaista i unešeno. Razlika bi bila ogromna. Na oglasnoj tabli se nalazilo objašnjenje ko se plasirao i po kom osnovu na državni šampionat. I tamo stoji da se GM Draško plasirao na šampionat po jednom kriterijumu, a onda, ispod toga se nalazi kao rezerva po nekakvom drugom kriterijumu. Vrlo neozbiljno. Ove propuste mnogi igrači nijesu primijetili, ali svi koji se bave organizovanjem šahovskih turnira ili suđenjem, svakako jesu. Tako je to kada neko organizuje takmičenje a to radi neozbiljno, neodgovorno i površno. Igor Vujačić i ja smo organizovali i sudili dva takmičenja (za vrijeme Radne grupe), i oba takmičenja su bila odlično organizovana, i bez ikakvih primjedbi. Naravno, i tu je bio jedan prigovor, od strane Branka Mandića. I šta je uradio ŠS CG? Do današnjeg dana nije uradio ništa po tom pitanju. -Marko Marković je 17 godina obavljao dužnost gen sekretara, i sve obaveze je obavljao vrlo korektno. Svi ovi propusti se nebi desili da je Marko bio organizator. Sadašnji vd gen sekretar se ne može, u organizciji takmičenja, sa njim uporediti ni po kojem pitanju.

Veselin Balšić