Српски
Srpski
English
eXTReMe Tracker
VEČITI ŠAH
Prva - Turniri - Pretraga - Rejting - Reportaže - Jedi jedi - Link
user:  
pass:
 
  Osvrt na treći vikend Prve crnogorske lige

Osvrt na treći vikend Prve crnogorske lige

20.10.2014 /   Balšić, Veselin

Веселин Балшић је дао своје виђење у вези трећег викенда Прве црногорске лиге...

17.09.2014 /   Balšić, Veselin : Osvrt na drugi vikend Prve crnogorske lige
30.09.2014 /   Balšić, Veselin : Četiri mjeseca rada (novog) Saveza

OSVRT NA TREĆI VIKEND I CRNOGORSKE LIGE

Održan je i treći vikend I CL, prema ranije objavljenom kalendaru ŠS CG, 12-14.10. u hotelu „Siti“ u Podgorici.

Iako sam očekivao da će iz kancelarije Saveza biti objavljen izvještaj sa tog završnog čina, izgleda da naša predsjednica Angelina nije imala vremena za takvo nešto. Za sada nema ništa na sajtu Saveza (starom i novom) o odigranom trećem vikendu I CL? Možda je to zbog činjenice što generalnog sekretara Saveza i dalje nema. Čak više nema ni vd sekretara (Mladen Popović), koji sada voli da naglasi kako je podnio ostavku.

Uslovi za igru su bili odlični. Iako se igralo u istoj Sali kao i II vikend, zahvaljujući angažovanju predsjednice Saveza, Angeline Vuković, sada je u potpunosti osposobljena i druga sala (izbačene sve suvišne stolice i stolovi,) pa je bilo sasvim dovoljno prostora i za igrače i za gledaoce.

Ekipa ŠK „Crnogorac“ je zadnja dva kola igrala opušteno i dozvolila je sebi luksus da remizira sa ekipama od kojih su objektivno bolji, ali joj to nije smetalo da ubjedljivo osvoji prvo mjesto.

Drugo mjesto je osvojila ekipa ŠK „Kotor“, i zajedno sa prvoplasiranom ekipom, plasirala se u Premijer ligu.

Ambicije novih Premijer ligaša biće svakako različite. Dok će ekipa ŠK „Kotor“ pored očekivane borbe za opstanak u najvišljem rangu takmičenja, morati da se (iz)bori i sa finansijama, ekipa ŠK „Crnogorac“ planira da se još pojača i krene u osvajanje medalja..

Treće mjesto je pripalo ekipi ŠK „Mornar“ Bar, koja je u susretu sa direktnim konkurentom, ekipom ŠK „Zeta“, odigrala neriješeno (zahvaljujući pobjedi iskusnog NM Maksima Lutovca (4/5 poena)), što im je bilo dovoljno za osvajanje bronzane medalje.

Na kompletnom takmičenju I CL dobre rezultate, pored NM Lutovca, postigli su IM Benković Petar (5,5/6), mladi Tomić Aleksandar (5,5/7), Simić Dragiša i Savović Dragan (6/8). Treba istaći i dobre igre najmlađe ekipe (ŠK „Omladinac“), gdje su svi igrači (osim jednog) prebacili očekivani rezultat i zaradili rejting poene.

Svakako treba pomenuti i sudije, s obzirom da se ovaj put pojavila i treća „postava“ sudija. Naime, svaki vikend su se sudije mijenjale.

Ali, nije samo problem u tome. Ovaj put ŠS CG je izostavio sudiju Petra Đurića, ali naša predsjednica (Angelina Vuković) nije našla za shodno da istoga obavijesti o toj promjeni. Navedeni sudija je o toj odluci (zamjeni) saznao –kada je došao do hotela. Ipak je to vrlo neozbiljno.

Da je na početku bolje planirano i urađeno, ovako nešto se moglo (i moralo) izbjeći. Ovakav propust se nikada nebi desio ranijem sekretaru Marku Markoviću.

Ipak, mlađani sudija Đurić je mnogo pomogao jer je odradio sve obaveze sudija u SM i za kompjuterom (izmjene ekipa, upisivanje rezultata, postavljanje na internet, unos partija...). Zvanične sudije se, po tom pitanju, nijesu miješale u svoj posao.

I na kraju, iako nijesam želio da pominjem više predsjednicu Saveza, jednostavno me ona, svojim neodgovornim odnosom prema veoma značajnom takmičenju (najvažnije do sada, nakon Premijer lige) na takvo nešto primorava.

Iako je bio red da bude na svečanom zatvaranju, da uruči medalje i pobjednički pehar, naše predsjednice niđe bilo nije.

A uz to, na ovom takmičenju je obavljala vrlo odgovornu dužnost –direktora turnira. Očigledno nije svjesna da se odgovorne dužnosti moraju vrlo odgovorno obavljati, i ona kao predsjednik Saveza, mora u tome da posluži za primjer svim ostalim šahovskim radnicima. Ako smatra da je ovo njen, privatni Savez i da može da radi šta i kako hoće, onda je red da je neko na to upozori, i da joj objasni da stvari ne stoje baš tako, i da mora malo više računa da povede o takmičenju i takmičarima. Ako nije mogla da obavlja dužnost direktora turnira, trebala je odmah zatražiti da navedenu dužnost neko drugi obavlja, a to je mogao, recimo, GM Nikola Đukić

U svakom slučaju, kod organizacije bilo kojeg takmičenja Marko Marković se tako nije ponašao, već je uvijek ostajao do kraja takmičenja, i na kraju -skupljao bi šahovske rekvizite.

Veselin Balšić