Српски
Srpski
English
eXTReMe Tracker
VEČITI ŠAH
Prva - Turniri - Pretraga - Rejting - Reportaže - Jedi jedi - Link
user:  
pass:
 
  Nestor Turbina pljačka

Nestor Turbina pljačka

05.11.2014 /   Andrejić, Vladica (2268)

Моји коментари на ситуацију око меча Нестор - Турбина

03.11.2014 /   Andrejić, Vladica (2268) : Nestor Turbina fakti

#   Nestor (Zemun) 4-4   Turbina (Vreoci)
1   Jović, Slavko (1929) 1-0   Milijanović, Goran (2066)
2   Ostojić, Katarina (1882) ½-½   Prentić, Igor (2101)
3   Žarković, Miloš (1904) 0-1   Jevtić, Miroljub (2041)
4   Demić, Aleksandar (1763) 0-1   Poleksić, Dušan (1971)
5   Petrović, Borislav I (1635) 1-0   Stojanović, Mihailo M (2004)
6   Trajković, Mihailo (1562) 1-0   Vujošević, Dimitrije (1851)
7   Nestorović, Katarina (1743) ½-½   Marinković, Veljko
8   Trajković, Nada (1395) 0-1   Milinković, SlavkoPre dva dana objavili smo činjenično stanje u vezi meča Zonske lige Beograda između ŠK Nestor i ŠK Turbina. Dovoljno je pažljivo sve pročitati i imati malo zdravog razuma pa zaključiti o čemu se ovde radi. A radi se o pljački i otimačini od strane funkcionera Šahovskog saveza Beograda. Ovakva drskost i banditizam do sada nisu bili zabeleženi na našim šahovskim prostorima. No pođimo redom...

Evidentno je da je Dimitrije Vujošević kompletirao nelegalan potez po drugi put (što je i sam priznao u izjavi), takođe je jasno da po članu 7.5b pravila igre (za razliku od člana 7.4b pravila koja su važila do 1. jula koja zahtevaju tri nelegalnih za kontumaciju) on gubi partiju. To je rekao delegirani sudija meča, to je rekao i Liga odbor, to vam kažem ja i to će vam reći i bilo koji sudija koji ima pojma. Na šahovskim takmičenjima postoji sudija koji odlučuje, na njegovu odluku može se uložiti žalba turnirskom odboru (u ovom slučaju Liga odbor), a odluka turnirskog odbora je konačna. Turnirski odbor je doneo svoju odluku i kao što tamo piše na tu odluku nije dozvoljena žalba.

A onda imamo jednog mamlaza koji ne može da prihvati da je njegova ekipa protiv neke dosta slabe ekipe legalno odigrala nerešeno i koji u svojim žalbama piše brdo budalaština, umesto da pita nekog ko se razume u pravila igre i da nauči svoje igrače da ne ostavljaju kralja u šahu i ne preskaču polja da bi ubrzali promociju. I odjednom žalba Upravnom odboru na nešto na šta ne može da se žali.

Upravni odbor je posebna priča. Oni se pozivaju na član 26 Statuta ŠSB gde piše da Upravni odbor odlučuje u drugom stepenu po žalbama i prigovorima na odluke stalnih radnih tela Upravnog odbora. Međutim, po članu 31 istog Statuta, stalna radna tela su: Komisija za organizaciona i normativna pitanja, Stručni savet, Komisija za muški šah, Komisija za ženski šah, Komisija za kadetski i omladinski šah, Takmičarska komisija, Sudijska komisija, Registraciona komisija, Komisija za međunarodnu saradnju, Komisija za izdavačku delatnost, Komisija za marketing, Disciplinska komisija i Odbor za hitna pitanja. Dakle, Liga odbor nije stalno radno telo, što je i logično! Po članu 21 Statuta, Predsednik ŠSB je po funkciji i predsednik Upravnog odbora i stara se, u okviru delokruga Upravnog odbora, o pravilnoj primeni zakona i tog Statuta.

Šta ovde imamo? Imamo banditizam na delu. Imamo službeno lice koje je iskoristilo svoj službeni položaj i ovlašćenja, te prekoračenjem granice svog službenog ovlašćenja pribavilo korist mamlazu koji se ušlihtao, a ekipi ŠK Nestor naneo štetu. Ovo predviđa Krivični zakonik republike Srbije u članu 359 i to krivično delo kažnjava se zatvorom od šest meseci do pet godina. Postoje drugi i treći deo tog člana koji pominju imovinske koristi preko 450000 i 1500000 dinara, za koji su zaprećene duže kazne zatvora, ali ne verujem da je mamlaz toliko profitirao. Direktni krivac je predsednik ŠSB koji bi, da se zakonik poštuje, već odlepršao na šestomesečnu robiju. Ja ga ovom prilikom pozivam da podnese ostavku na funkciju predsednika ŠSB.

Koliko je bezobzirno ponašanje Upravnog odbora i njenog predsedavajućeg (koji je to nelegalno stavio na glasanje) možete videti iz toga što oni poništavaju dotični meč i nalažu igranje novog. Gomila kvazipolitičara iz Upravnog odbora nema ingerencije, niti je stručna da ona tumači pravila igre, koja pak ne mogu drugačije ni da se protumače nego li kako je uradio Liga odbor. Pride, poništili su čitav meč! Pa što niste poništili čitavo kolo ili možda čitavu ligu? Ili možda sve lige ikada? Sam meč imao je sedam partija na koje nije postojao nikakav prigovor i sad se to ne računa? Deca su uredno odigrala svih osam partija i niko nema pravo da im to otima. Konkretno, deca su na tom meču zaradila u zbiru 73 rejting poena (Jović +14, Ostojić +11, Žarković -13, Demić -9, Petrović +36, Trajković +34), pri čemu 39 poena na partijama na kojima ne postoji prigovor. I sada banditi hoće da ukradu od dece i to mi se nimalo ne dopada...

Slobodno mi javite šta vi mislite o ovome...