Српски
Srpski
English
eXTReMe Tracker
VEČITI ŠAH
Prva - Turniri - Pretraga - Rejting - Reportaže - Jedi jedi - Link
user:  
pass:
 
  Nestor Turbina komentari

Nestor Turbina komentari

07.11.2014 /   Andrejić, Vladica (2268)

Објављујем све до сада пристигле коментаре на случај Нестор Турбина

03.11.2014 /   Andrejić, Vladica (2268) : Nestor Turbina fakti
05.11.2014 /   Andrejić, Vladica (2268) : Nestor Turbina pljačka
06.11.2014 / ŽFM Nestorović, Irena (2019) : Nestor Turbina dodatak

Povodom objavljenih tesktova o slučaju Nestor Turbina dobili smo nekoliko komentara, koje objavljujem u hrnološkom redosledu. Na kraju ću ja dodatno malo prokomentarisati neke stvari detaljnije.

Filip Kumić, Bačka Topola, 5.11.2014

Ja mislim da je ovo krajnje neprihvatljivo

Đole, Beograd, 6.11.2014

Imam 51 godinu,rođen 1963. igram šah od 1968. na turnirima od 1974. sudija sam od 1981. dakle ceo život tu u Beogradu, ali nekada u vreme Peljina, Balabanke, majstora Đaje, predsednik bio Slavko Ivković, gospodin Cvetković, bio svetsko ime i kao sudija i kao organizator, tada nije bilo ovih sadašnjih malih, jadnih bednih secikesa i jajara, koji su se izlegli kao vaške, u poslednjih 20-25 godina.

Ja stručno i odgovorno tvrdim da je Šahovski Savez Beograda prosto rečeno "leglo" primitivnih, zlih, iskompleksiranih, pokvarenih, nemoralnih. Banda kukavica,lopova i neznalica. Naravno da 90% tih "vaćaroša", odavno po zakonu treba da sedi na "Kališu" i krcka svoje penzije. međutim u ŠSB-u sede "doživotni" počevši od svih sudija koje odavno imaju više od 75 godina života !!!!!!!!!???????

Dakle, senilni, korumpirani, glupi, nestručni, pri čemu naravno ni kad su bili mlađi nisu bili bolji... Lično sam se udaljio iz tog "banditskog gnezda" još 1991.g. kada je taj pogani, lopovski savez "pustio niz vodu" Š.K." Novi Beograd". U to vreme su se pojavili i silno ojačali banda lopova Slobodana Miloševića, ti "recidivi" komunistički, su se tada samoorganizovali, ujedinili, tako da i dan danas dele (ne)pravdu, ne samo u Beogradu, nego i u celoj Srbij. ((((

Savez Vojvodine, Savez Centralne Srbije, ne žele da slušaju eho ujedinjeng hora "bandita i lopova" iz ŠS Beograda.Ovde manijaci i lopovi u najvećem gradu na Balkanu, nisu sposobni ni radi da organizuju Međunarodno Prvenstvo Beograda u brzopoteznom šahu, na primer, nema "on line" partija sa tzv. Međunarodnog prvenstva Beograda koje se godinama organizovalo u Obrenovcu, 35 km. udaljenom od Beograda.

Bog je pogledao ove godine, pa je i taj "hotel" stradao u poplavama,inače bi taj bedni turnirčić i dalje životario u toj "rupi" od hotela i smeštaja, sledećih 50 godina,( valjda dok i izvezni gospodin "doživotni i jedini" direktor tog turnira ), zajedno sa naravno doživotnim glavnim sudijom, kome naravno ne smeta što je mlad lep i pametan i valjda zato što ima više 80 godina života... Naravno da cela planeta, osim možda nekih "egzotičnih" pokrajina u Africi i Aziji, igra na elektronskim časovnicima, po pravilima FIDE, koja su i napisana prema uslovima i merenju igre na "digitalnim" satovima, a ne mehaničkih, koje "stručni" ŠS Beograda, jedini još drži na svojim tzv. Ligama ????

Zašto je to tako???? Ja odgovorno tvrdim, još 2006 godine, sam dvojci "Međunarodnih" sudija....??!!, koji su i tada naravno imali više od 70 godina, dao dva obična mobina telefona, i rekao: - "Hajde vas dva idiota, pošaljite jedan drugom, običan SMS" Lako je predpostaviti, da nisu umeli da "odrade" tako složen i stručan zadatak.... Zašto sam ja to rekao i uradio ??

Hteo sam i dokazao da je to obična "gomila" tzv. "Međunarodnih sudija" u Beogradu koju su to zvanje FALSIFIKOVALI I UKRALI, za vreme anarhije, ratova i sankcija, na prostorima bivše SFRJ, prosto su se ispotpisivali na neke bedne turnire, i dostavili FIDE, svoje promocije !!!! ((((

Veoma su poznati uslovi i kvalifikacije (počevši od znanja svetskih jezika i rada na kompjuteru), koje jedan sudija mora da ispuni, da bi dobio status" FIDE ili Međunarodnog sudije...naravno to znanje se ne proverava " na reč", nego odgovarajućim sertifikatima, poznatih i priznatih obrazovnih organizacija i institucija. Dakle mi imamo u Beogradu, "jato" "legalnih i lažnih" sudija, koji su naravno veoma povezani po svom neznanju, i naravno godinama, svi su imeđu 70 - 80 godina života, takve "sudije", na čelu sa nešto mlađim, ali jednako glupim i pokvarenim predsednikom, direktorima itd. funkcionerima "vedre i oblače", u celokupnom šahovskom životu u Beogradu.

Ako ova naša država Srbija, ima snage i moći da stavi na tapet, sve tzv. "Invalidske penzije" i penzionere, na čelu sa Čumetom ili Danicom Drašković... da li ima snage i zakona u ovoj državi ... DA SE STAVE PRED NEUTRALNU, MEĐUNARODNU KOMISIJU, SVA ZVANJA MEĐUNARODNIH I FIDE SUDIJA ???? hajde da dokažu i pokažu svoju stručnost ??!!!

na primer : stručnost i znanje Bože, Đoke, Franje, itd. ima ih podosta... ovi nabrojani su samo vrh "ledenog brega". Ja želim, možda Katanić, Andrejić i drugi, mlađi dovoljno stručni, kvalivikovani i ne korumpirani žele da osnujemo pred državom takvu komisiju ??

Hajde prvo da razotkrijemo, a posle toga da predamo organima gonjenja zvanično, sve te lažne, nemoralne, koji ne umaju ni običan digitalni šahovski časovnik da podese, pa se po Beogradu i igraju takve idiotske Lige i prvenstva, koja ni koncepcijski ni stručno, ne odgovaraju nikome ... osim toj vrhuški, koja ne želi da ode milom, pri čemu su za poslednjih 20 godina bukvalno "ubili" šah u Beogradu... ((((

Hajde da osnujemo, kao na primer Karate savez Beograda, pre nekoliko godina, da osnujemo " Novi Šahovski Savez Beograda ", koji će imati pravo kao ovaj stari, truli, pokvareni, da dobija pare iz budžeta države. Hajde da potpišemo i da zatražimo, da sadašnji funkcioneri, ne dobijaju nikakvu nadoknadu, platu, zaradu, proviziju i naravno "mito", znači sledećih 10-15 godina svi funkcioneri, potpuno volonterski, besplato, da sede i rade !!!!!!

tada će i raznorazni Rakići i sl. koji su tu decenijama ali poptpuno beskorisni, i naravno štetni svima nama "običnim, ne korumpiranim itd", tada će svi ti "pacovi" sami početi da napuštaju brod koji je već odavno potonuo, ali oni i dan danas sede i kradu pare i roditeljima i deci, naplaćujući na primer pune cene pansiona, u svim hotelima i restoranima,tokom svih turnira i prvenstava, za decu, gde je na primer za decu do 12 godina, smeštaj potpuno besplatan, ili se pansion plaća u pola cene ... Sve su to krivična dela, i za policiju i za pravosuđe je veoma lako da nahvataju i pohapse sve te kretene koji su uništili i moral i volju svakom poštenom i normalnom i šahisti i detetu i njihovim roditeljima tu kod svih nas, pred našim očima, u Beogradu, mogu slobodno da kažem, glavnom gradu Balkana, ne samo Srbije !!!

Naravno da takvo suđenje i takve lige trebaju samo "njima", da bi jajarili, uzimali takse, članarine, nezakonski i nelegalno, nestručno oporezovali i nagrade, na onom i onako jadnom Međunarodnom prv. Beograda... Predlažem i hoću da mi "normalni i stručni" osnujemo novi Beogradski Šahovski Savez, prijavimo svoje lige i prvenstva, ŠS Srbije. ja želim lično da osnujem Asocijaciju šahovskih sudija Srbije, koja bi nezavisno sudila i vodila, takmičenja i za to naplaćivala po zakonu i legalno svoj rad i honorare, gde bi nestručni ili stari , koji po zakonu moraju u penziju, kad za to dođe vreme , mirno i sa poštovanjem odlazili i ustupali mesto mlađim , boljim, mudrijim, koji bi nastavili njihov posao koji su oni pošteno odradili !!!! Hoću da se "umrežimo" sa ostalim šahovskim savezima u Srbiji, da zajedno sa njima napravimo, legalna prvenstva države, gde se ne bi desilo da neki amateri bez rejtinga,( moj na žalost pokojni prijatelj " Jenki") kao što je bilo u Valjevu ( ŠK "Romantičari"), sede i legalno igraju, sa legendama kao što su Ivkov, VM Predrag Nikolić, itd.

Ja želim i umem uz pomoć ostalih koji žele dobro šahistima i roditeljima u Beogradu, da napravimo nov sistem Liga i takmičenja, a samim tim i Kalendarom turnira, da pozovemo sponzore, da se umetnost i sport, kao što je šah, ne bi u Beogradu, za 10 godina, učili, u školama, kao lekcija iz istorije, koje više nema...

Miodrag Spasojević, Obrenovac, 6.11.2014

Uvaženi gospodine Andrejiću, Odazivam se Vašem pozivu da Vam javimo šta mislimo o slučaju opisanom u tekstu „Nestor Turbina pljačka“ objavljenom 5.11.2014. godine na sajtu „Večiti šah“.

Donja zapažanja iznosim uz određene rezerve, koje proizilaze odatle što Fide pravila šaha koja su stupila na snagu 1.7.2014. godine nisam uspeo da pronađem ni na sajtu ŠSS (tamo su najnovija pravila iz 2009 (?!); „Stade sve, samo život prođe…“), ni na sajtu ŠSB, gde nisam uspeo da pronađem ni Statut ŠSB, dok Pravilnik Zonske lige grupa A već celu ligu ne može da se otvori (kao i za grupu B), tako da sam koristio Fide pravila šaha koja su stupila na snagu 1.7.2014. godine koja su objavljena na hrvatskim sajtovima.

Sudeći po prevodu na hrvatski, i Fide pravila šaha koja su stupila na snagu 1.7.2014. godine su, kao i sva prethodno važeća (zapravo svi prevodi na srpski prethodno važećih Fide pravila šaha), problematična za utvrđivanje pravog značenja pojedinih pravila, tj. za primenu, a problematična je i racionalnost pojedinih pravila (npr. možemo se zapitati da li su međusobno suprotna pravila iz članka 6.12.b i iz članka 7.5.a stav 2, te šta zapravo znači rečenica iz članka 7.5.a stav 2: „Pješak se može zamijeniti damom iste boje kao pješak“, u smislu da li u toj rečenici nedostaje priloška odredba „samo“ ili „jedino“). Ipak, ako se već igra po njima, ne preostaje nam drugo nego da pokušamo da ih valjano primenimo.

Odredba članka 7.5. glasi:

„7.5 a. Ako se tijekom partije utvrdi da je odigran neispravan potez, uspostavit će se pozicija koja je bila neposredno prije nastanka neispravnosti. Ako se ne može uspostaviti poziciju koja je bila neposredno prije neispravnosti, partija se nastavlja od posljednje utvrđene pozicije prije neispravnosti. Na potez kojim se zamjenjuje neispravan potez primjenjuju se Članci 4.3 i 4.7. Partija se zatim nastavlja od utvrđene pozicije. Ako je igrač pomaknuo pješaka na najudaljeniji red, zaustavio sat, ali nije zamijenio pješaka s novom figurom, potez je neispravan. Pješak se može zamijeniti damom iste boje kao pješak. b. Nakon odluke donesene na temelju Članka 7.5.a, za prvi dovršeni neispravni potez igrača sudac će dodati igračevom protivniku dvije minute dodatnog vremena; za drugi dovršeni neispravan potez istog igrača, sudac će partiju proglasiti za njega izgubljenom. Međutim, partija je remi ako je pozicija takva da protivnik ne može matirati igračevog kralja“ bilo kojim nizom ispravnih poteza.

Dakle, ako igrač odigrava nemoguće poteze, treba da pretrpi određene sankcije, ali tek ako se za to steknu uslovi, a uslov je da donese određena odluka („Nakon odluke donesene na temelju Članka 7.5.a“). Koja je to određena odluka? Pa valjda je to odluka sudije kojom utvrđuje da je igrač odigrao neispravan potez i koju sudija usmeno objavljuje na licu mesta (npr. sudija kaže pred igračima: „Utvrđuje se da je igrač P. P. u ovoj partiji prvi put odigrao nemogući potez, pa njegovom protivniku dodajem dva minuta dodatnog vremena“; dobro mi izgleda analogija sa prvim žutim kartonom u fudbalu, gde se drugi žuti pretvara u crveni) i koja je osnov za primenu navedene sankcije za prvi odigrani nemogući potez. Objavljivanje takve odluke ima i svrhu upozorenja igraču koji je odigrao nemogući potez da će, ako opet odigra nemoguć potez, biti kontumaciran.

U predmetnom slučaju je prilikom odigravanja prvog nemogućeg poteza sudija pogrešio i protivpravno se držao pasivno, makar utoliko što nije objavio bilo kakvu odluku. Samim tim, drugi nemoguć potez nije odigran kao drugi nemoguć „Nakon odluke donesene na temelju Članka 7.5.a“, pa nisu bili ispunjeni uslovi za kontumaciju posle drugog nemogućeg poteza.

Teško je odgovoriti na pitanje šta je trebalo da radi sudija posle drugog nemogućeg poteza. Kako je postupio, oštetio je kontumaciranog, ali je već prethodno bio oštetio njegovog protivnika, kada posle odigravanja prvog nemogućeg poteza nije objavio odluku (i to ne toliko zbog nedodavanja dva minuta, već zato što je propustio da stvori uslove da se za drugi nemoguć potez izrekne kontumacija). Teško je odgovoriti i na pitanje šta bi trebalo misliti da je sudija tek posle drugog nemogućeg poteza objavio odluku koja se donosi posle prvog nemogućeg poteza, pa da je Vujošević dobio partiju, a da se posle ŠK „Nestor“ žalio. Još se nisam sasvim opredelio šta da mislim, ali sam sklon da mislim da je kontumacija pravedna odluka, jer je sudija teško oštetio oba igrača, i to kontumaciranog ne više od njegovog protivnika („Što jedan zamrsi, to posle ni sto ne može da razmrsi …“).

To što je (ako je) kontumacija pravedna odluka i što je najbolja koju je sudija u nastaloj situaciji mogao da donese, još ne znači da je ta odluka prihvatljiva za zainteresovane, pod kojima treba smatrati i šahovsku javnost. Naime, sudija (valjda) nije imao mogućnost da odluči da se partija zbog neregularnosti poništi i da se odigra nova partija, ali je tu mogućnost (valjda) imao Liga odbor i trebalo je da donese takvu odluku.

Neregularnosti u jednoj partiji meča ne treba da utiču na rezultate drugih partija meča i zato nije trebalo poništavati ceo meč, već samo partije u kojima je bilo takvih nepravilnosti da nije prihvatljiv nijedan rezultat.

Opšti pravni akti naših šahovskih organizacija su oduvek bili katastrofalni u normativnotehničkom smislu (što i nije čudno kada su nam takvi i neki zakoni), ali ih i takve moramo primenjivati tumačeći njihove norme pomoću pravila tumačenja prava. Na odluke koje su pojedinačni pravni akti mogu se izjavljivati pravni lekovi. Pravni lekovi se dele na redovne i vanredne. Redovni pravni lekovi, za razliku od vanrednih, načelno (ima izuzetaka), sprečavaju izvršenje. Konačnost i pravosnažnost pojedinačnog pravnog akta su uslovi za izvršnost, a ne znače nedostatak pravnog leka. Žalba (ne i ustavna žalba) je uvek redovni pravni lek protiv prvostepene odluke koja je pojedinačni pravni akt. Odluka doneta po žalbi je drugostepena i na nju se ne može izjavljivati žalba, ali možda može neki drugi pravni lek, možda i redovan, zavisi od pravila postupka. Prigovor ima različita značenja, a kao pravni lek se uglavnom podnosi na prvostepenu odluku.

Dakle, na predmetnu odluku Liga odbora se nije mogla podneti žalba. Međutim, predmetni akt naslovljen kao žalba je trebalo smatrati drugom vrstom pravnog akta, ako je to proizilazilo iz njegove sadržine. Da li je Upravni odbor bio nadležan da odlučuje o predmetnom aktu naslovljenom kao žalba, da li su bili ispunjeni uslovi za meritorno (suštinsko) odlučivanje i kakvu je i kada, eventualno, odluku trebalo doneti – to se ne može oceniti bez sagledavanja svih odredbi Statuta ŠSB i odredbi drugih relevantnih opštih pravnih akata.

Neverovatno izgleda sledeća izjave sudije: „… pošto je domaći igrač – vođa crnih figura, malo dete, poslušao sam i preporuke objavljene na sajtu FIDE da mladim igračima – početnicima ne bi trebalo da se toliko striktno primenjuje pravilo o nepravilnom potezu i dva minuta“. Preporuke se tako i zovu zato što nisu obavezne i, kada su očigledno u suprotnosti sa pravilima, koja su obavezna, ne treba ih primenjivati. Pored toga, za predmetni igrački par bi se primena te preporuke odnosila na situaciju da je malo dete odigralo nemoguć potez, a ne gospodin Vujošević koji je rođen 1932. godine! Najzad, to malo dete u konkretnoj situaciji ne treba smatrati početnikom, jer je vreme relativno, a ono je učesnik prvenstvenog meča u zonskoj ligi u kojoj nastupa i nekoliko majstora i jedan velemajstor (a nije ni mali, Karjakin je bio znatno mlađi kada je postao velemajstor).

Što se tiče krivične odgovornosti, ako je zaista odluka Upravnog odbora bila nevaljana, može se postaviti pitanje da li je neko učinio neko krivično delo protiv službene dužnosti. O tome odlučuje nadležni sud u propisanom postupku, a da bi neko bio oglašen krivim, pored ostvarenja objektivnih bitnih obeležja dela, treba da bude ispunjen i niz uslova subjektivne prirode, odnosno i da ne postoje određene smetnje, u smislu okolnosti koje isključuju postojanje krivičnog dela (npr. jedna od njih je neotklonjiva pravna zabluda). O krivičnoj odgovornosti drugih treba oprezno govoriti. E sad, toliko je mnogo oko nas nečijih pogrešnih odluka i stavljenih van pravne snage zbog kojih je neko oštećen, makar zbog odugovlačenja, i to u pogledu životno važnih interesa, da u predmetnom slučaju izgleda preterano pominjanje krivične odgovornosti, izuzev ako je zaista odluka Upravnog odbora bila nevaljana i ako baš ima dokaza da je postojao umišljaj i da nije postojala pravna zabluda.

Čitajući o ovome slučaju prosto sam se rastužio. I inače sam ovih dana tužan kada mislim o šahu. Posle nekoliko godina šahovske neaktivnosti odigrao sam ove jeseni nekoliko partija u Zonskoj ligi Beograda grupa B za ŠK „Kapablanka“ Obrenovac. To je dečiji šahovski klub sa šahovskom školom u kojem su se ove godine takoreći samoorganizovali igrači nekadašnjeg ŠK „Dragan Marković“ Obrenovac (koji je poslednjih godina promenio ime u „IEG“ Obrenovac). Pre dve godine se „IEG“ Obrenovac u retkom nadahnuću igrača sa nevelikim rejtingom, koji su igrali na granicama svojih mogućnosti, plasirao u Premijer ligu, ali je taj klub odmah potom zamro, iz finansijskih razloga. ŠK „Kapablanka“ Obrenovac se prezadužio skupo plaćajući sasvim skromne prostorije lokalne samouprave, uskoro će morati da ih napusti, gde će ne zna se, kada gostujemo igrači sakupljaju za benzin, a kada smo domaćini sakupljaju za sudiju. Najgore je što imam utisak da je kod drugih u toj ligi uglavnom još gore, kao i da smo mi jedna od mlađih ekipa u toj ligi!? Bilo mi je puno srce kada smo gostovali u ŠK „Vidikovac“, mladi i deca, odlični igrači, mnogo jači od svog rejtinga, simpatične prostorije, očigledan entuzijazam rukovodstva, ali je taj klub izuzetak. A osim nas šahista, sve to nikoga ne zanima, pa i mnogim šahistima više nije ni do čega, zna se zbog čega. Zbog toga nisam sklon prevelikim strastima i preteranim osudama u vezi sa predmetnim slučajem, iako izražavam podršku ŠK „Nestor“ zbog pretrpljene nepravde, pa i drugim klubovima te grupe zonske lige. Želim nam da zbijemo redove, da iz ovog slučaja izvučeno naravoučenija i da takve greške ne ponovimo, ako već ne možemo da ih popravimo. Ili možda možemo, bar donekle? Svakako postoje pravni mehanizmi kojima bi se moglo izdejstvovati da predmetna sporna partija ne utiče na ostale odigrane partije meča, pa i da ta sporna partija dobije drugačiji ishod od sadašnjeg, ali takve mehanizme nije lako pokrenuti i stići do cilja. Verovatno postoji mogućnost da Upravni odbor preispita svoju odluku (bivalo je da čak i Ustavni sud promeni svoju praksu). Sva je sreća što i drugačiji rezultat tog meča (najmanje nerešeno za ŠK „Turbina“ Vreoci) ne bi promenio situaciju na tabeli grupe A pred predstojeće razigravanje.

S poštovanjem, Miodrag Spasojević, regionalni šahovski sudija

Goran Milijanović, 6.11.2014

Zeleo bih pre svega da zahvalim na objektivnom i nepristrasnom informisanju sahovske javnosti.Sahovski klub Turbina nikad nije bila u zizi sahovske javnosti pa nece ni sada.Iskljuciva zasluga za to je gospodina sudije tog meca.14god.sam u ovom klubu i nikada se nismo nikom ulizivali po vasim recima.Gospodin Vujosevic ima 82god.sto vas verovatno ne interesuje.Zelim samo da to imate na pameti.Da je ŠSB gresio sa pravovremenim odlukama,jeste.Ali to nije do nas.Zao mi je sto jednog cestitog coveka nazivate ,,mamlazom".(To je stvar vaseg vaspitanja)Mozda je on nepismen ali vi ne morate biti osioni.Milijanovic Goran.Hvala.

Pošto ste pročitali komentare, najpre bih se zahvalio svima koji su ih pisali. No sada bih pokušao da dodatno i detaljnije pojasnim neke stvari koje smatram važnim.

Za ispravno tumačenje pravila igre ja uobičajeno pogledam u originalan tekst na engleskom (imao sam loših iskustava sa nekorektnim prevodima u prošlosti), što preporučujem i gospodinu Spasojeviću. Dakle, Hendbuk FIDE daje Laws of Chess: For competitions starting on or after 1 July 2014, gde Član 7.5 kaže:

a)If during a game it is found that an illegal move has been completed, the position immediately before the irregularity shall be reinstated. If the position immediately before the irregularity cannot be determined, the game shall continue from the last identifiable position prior to the irregularity. Articles 4.3 and 4.7 apply to the move replacing the illegal move. The game shall then continue from this reinstated position.
If the player has moved a pawn to the furthest distant rank, pressed the clock, but not replaced the pawn with a new piece, the move is illegal. The pawn shall be replaced by a queen of the same colour as the pawn.
b)After the action taken under Article 7.5.a, for the first completed illegal move by a player the arbiter shall give two minutes extra time to his opponent; for the second completed illegal move by the same player the arbiter shall declare the game lost by this player. However, the game is drawn if the position is such that the opponent cannot checkmate the player’s king by any possible series of legal moves.

Gospodin Stojanović u svojim žalbama uporno insistira da sudija nije izrekao opomenu gospodinu Vujoševiću. Opomena se u ovom slučaju i ne izriče! Opomena je mera iz Člana 12.9a kao moguća opcija za sudiju da nekog kazni, dok Član 7.5, o kojem i raspravljamo ima svoje konkretne kazne, dva minuta protivniku i opasnost od kontumacije za naredni takav prekršaj. Opomena bi se ovde mogla izreći samo ukoliko je to prekršilac radio namerno (na primer da bi u jezivom sopstvenom cajtnotu izazvao haos i dobio dodatno vreme da promisli), što ovde svakako nije slučaj. Sudija je pogrešio što nije dodao dva minuta Trajkoviću, to svakako stoji, ali time svakako nije oštetio Vujoševića. Međutim, sankcija prvog prekršaja za nelegalan potez stoji po pravilima igre, čak i da sudija nije bio u sali za igru (kao što se šahovske figure na isti način kreću, po Članu 3, i u prisustvu i u odsustvu sudije). Hoću da kažem da vam nije potreban sudija da znate da ste kompletirali nepravilan potez.

Po već navedenom Članu 7.5a ukoliko dođe do kompletiranog nepravilnog poteza, pozicija se mora vratiti na poslednju legalnu poziciju, a to nema veze sa tim da li će sam igrač (konkretno Trajković) zvati sudiju (sa ili bez zaustavljivanja sata), ili će to učiniti sudija samoinicijativno. Dakle, tvrdnje gospodina Stojanovića da mladi Trajković nije zaustavio sat i nije pozvao sudiju da reklamira nepravilan potez nemaju preveliki smisao, a mene više brine što niko nije uzeo izjavu od Trajkovića.

Gospodin Stojanović piše "Za to vreme trener i kapiten domaćih se vrlo nesportski ponašala jer je sudiji dobacila da je igrač ŠK Turbine odigrao nepravilan potez i non stop pričala komentarisala situaciju i time ometala ostale igrače. Sudija joj je rekao da to nije njena briga i da ne treba da se meša u partiju ali je nije isključio iz prostora za igru iako je to morao da učini." Međutim, Član 12.7 kaže:

If someone observes an irregularity, he may inform only the arbiter. Players in other games are not to speak about or otherwise interfere in a game. Spectators are not allowed to interfere in a game. The arbiter may expel offenders from the playing venue.

Dakle, ukoliko bilo ko primeti nepravilnost on može o tome obavestiti samo sudiju, a Irena je upravo to i uradila (ona "je sudiji dobacila"), pri čemu smatram da je pristojnije to šapnuti sudiji na uvce nego li glasno reći u sali za igru, ali to mnogo ne menja suštinu. Čak i da nekim čudom to shvatite kao mešanje u partiju (ona svakako nije komentarisala poziciju ili poteze), poslednji deo kaže da sudija može prekršioca udaljiti iz sale, a ne da mora kako to zamišlja gospodin Stojanović.

Kao što sam već opisao, čitava ova situacija je kristalno jasna sa stanovišta pravila igre FIDE. Naravno, neki od čitaoca i dalje neće biti ubeđeni u ispravnost mojih dobronamernih argumenata, te reći ko je uopšte taj Andrejić da nam tumači pravila igre. No, dobro, čak i da verujete da nisam u pravu, složićete se da nejasne stvari sudija mora rešiti na licu mesta služeći se takozvanim slobodnim sudijskim uverenjem. Na primer, u prethodnim pravilima igre (važila do 1. jula) postojao je nadaleko čuven Član 10 za reklamaciju remija (ukoliko igrač ima manje od dva minuta na satu) za koji je eksplicitno pisalo da je odluka sudije po tom članu konačna. Koncept je veoma jednostavan, sudija presudi kako misli da je najispravnije, on je na licu mesta i ima kompletnu sliku koja se ne može baš dočarati pisanijem na nekom papiru koji će se u nedogled vući od turnirskog odbora do suda u Strazburu. Tu se priča završava, jer kako god presudio, sudija ne može da pogreši, a ni neki mamlaz da se žali do besvesti.

Ja sam, na primer, imao scenu sa topom i pešakom na topa i konja, gde sam zaustavio sat i uredno reklamirao remi na desetak sekundi vremena u rapid partiji. Sudija Katanić-Vujić je na moje zaprepašćenje reklamaciju odbio (očekivao sam odlaganje odluke i na pad zastavice proglašenje pobede za protivnika). Međutim, po pravilima igre, ako sudija odbije reklamaciju, on mora dodati protivniku dva minuta, što nije uradio, već pustio da se igra nastavi. Ja sam bio rastrojen zbog toga jer nisam bio svestan jesam li ili nisam u reklamaciji i brzo sam popio mat. Nije mi prijala odluka sudije, ali kao što rekoh, u toj situaciji sudija ne može da pogreši, nemate pravo na žalbu, ostaje vam da prihvatite da ste sami krivi jer ste dozvolili da ostanete na malo vremena, partija je završena, rezultat je konačan i turnir može odmah da se normalno nastavi.

No dobro, vratimo se na naš slučaj, sudija je presudio kako jeste. Gospodin Stojanović, koji očigledno ne razume pravila igre, smatrao je da je kontumacija nepravedna, te je sasvim legitimno najavio i uložio žalbu. Pogledajmo sada ne manje bitan FIDE Tournament Rules koji ima Član 10:

10. Penalties, Appeals
(a) When there is a dispute, the CA or CO as appropriate should make every effort to resolve matters by reconciliation. It is possible that such means will fail and the dispute is such that penalties are appropriate but not specifically defined by the Laws or the tournament regulations. Then the CA or CO shall have discretionary power to impose penalties. He should seek to maintain discipline and offer other solutions which may placate the offended parties.
(b) In all events there shall be an Appeals Committee. The CO shall ensure that the Appeals Committee is elected or appointed before the start of the first round, usually at the drawing of lots. It is recommended that the Appeals Committee (AC) consist of a Chairman, at least two members and two reserve members. The Chairman, the members and reserve members shall, if possible, be from different federations. No member of the AC involved in the dispute shall rule in that dispute. Such a committee should have an odd number of voting members. Members of the Appeals Committee should not be younger than 21 years old.
(c) A player may appeal against any ruling made by the CA or CO or one of their assistants, provided the appeal is accompanied by a fee and submitted in written form not later than the deadline. Both fee and deadline shall be fixed in advance. The decisions of the Appeals Committee shall be final. The fee is returnable if the appeal is successful. It may also be returned if the appeal is unsuccessful but considered reasonable in the view of the committee.

Dakle, svaki turnir mora imati Turnirski odbor (za žalbe) koji glavni organizator (CO) bira pre početka prvog kola, a sastoji se od šefa odbora, bar dva člana i dve rezerve. Igrač se može žaliti protiv odluke načinjene od strane glavnog sudije (CA) ili glavnog organizatora ili nekog od njihovih asistenata. Odluka Turnirskog odbora je konačna! To da je odluka Turnirskog odbora konačna piše i u svim našim pravilnicima, na primer pogledajte pravilnik Beogradskih liga od prošle godine (pošto za ovu godinu nisu okačili na sajt).

Turnirski odbor za konkretan slučaj je Liga odbor koji je konsenzusom doneo odluku! Ta odluka je, kao što i piše na njoj, konačna. Kako god odlučio turnirski odbor on po definiciji ne može da pogreši. Sve što vam ostaje sada je da prihvatite odluku. Međutim, jedan čestit čovek (po rečima gospodina Milijanovića), nam u lice kaže da samo on zna da tumači pravila, kaže da je sudija nameštao meč, a sada ispada i da su trojica članova Liga odbora budale. Pozivam gospodina Stojanovića da detaljno pročita šta sam napisao, te da prihvati da je situacija nastala isključivo zahvaljujući greškama u sopstvenim redovima.

Čestiti gospodin Stojanović se dalje nelegalno žali Upravnom odboru. Ako su tačne reči gospodina Milijanovića da nije došlo do ulizivanja čelnicima ŠSB, to onda jednostavno znači da je predsednik ŠSB mnogo podliji i zlobniji nego li što sam do sada mislio. Kao što sam već ranije napisao, članovi Upravnog odbora nisu kompetentni da tumače pravila igre i odluke sudija ili turnirskog odbora. Zamislite, na primer, da naš ministar sporta gleda neku fudbalsku utakmicu i ne svidi mu se što je sudija svirao po njemu nepostojeći penal, te lepo sutra poništi tu utakmicu i naredi da se igra nova! To što je neko na višoj funkciji ne daje mu na pravo da menja takmičarski rezultat, to ne može uraditi ni Upravni odbor, ni predsednik ŠSB, ni premijer republike Srbije!

Pogledajte dokle ide taj banditizam. Po Članu 24 Statuta ŠSB, Upravni odbor ima 15 članova (čini se da u aktuelnom sastavu dva još uvek nisu izabrana), a po Članu 28 kvorum čini većina broja članova, dok se bitne odluke donose ukoliko imaju više od polovine ukupnog broja članova. Većina od 15 je 8, što će reći da je kvorum za sednicu 8 ljudi, te da je bar 8 glasova za, potrebno za neku valjanu odluku. Međutim, broj članova koji je prisustvovao sednici bio je 7, te čak iako pogrešno protumačite da je za kvorum i odluku potrebna više od polovine od 13, odnosno tih 7, na kraju je bilo samo 6 glasova za, što uopšte nije dovoljno.

Ne želim da krivim članove za svoj glas (mada me čudi da je Marija Lukić glasala za), kad glupost dođe na glasanje svako glasa u skladu sa sopstvenim uverenjima i interesima. Međutim, takva svar ne sme uopšte da dođe na glasanje (nelegalno podmetanje na dnevni red), i za to isključivu krivicu nosi predsedavajući, odnosno predsednik ŠSB. Komesar lige uopšte i nema pravo da prima naređenja ovakve vrste od Upravnog odbora, tako da me čude naredbe da ŠK Nestor igra ponovni meč, te da igra plejaut meč. Nadam se da će mnogima posle čitanja ovog teksta stvari biti jasnije. Prijatan dan svima.