Српски
Srpski
English
eXTReMe Tracker
VEČITI ŠAH
Prva - Turniri - Pretraga - Rejting - Reportaže - Jedi jedi - Link
user:  
pass:
 
  Nestor Turbina komentari 2

Nestor Turbina komentari 2

09.11.2014 /   Andrejić, Vladica (2268)

Објављујем новопристигле коментаре за случај Нестор Турбина

03.11.2014 /   Andrejić, Vladica (2268) : Nestor Turbina fakti
05.11.2014 /   Andrejić, Vladica (2268) : Nestor Turbina pljačka
06.11.2014 / ŽFM Nestorović, Irena (2019) : Nestor Turbina dodatak
07.11.2014 /   Andrejić, Vladica (2268) : Nestor Turbina komentari

Saga Nestor Turbina se i dalje nastavlja, objavljujem nove komentare...

Miroslav Bosnić, Beograd, 7.11.2014

1. Rastužuje me rečnik kojim se komentariše navedeni događaj. Šah je nekada bio igra džentlmena i voleo bih da se tako osećam kada pratim izveštaje i komentare na ovom sajtu.

2. Ne mogu da se jasno opredelim kako treba razrešiti navedenu situaciju, ali sam siguran da je poništavanje čitavog meča najnelogičnije rešenje. Zamislimo hipotetičku situaciju u kojoj bi jedna od ove dve ekipe vodila sa 7 prema nula, (ili nekim sličnim rezultatom). Pa zar možemo zbog jedne partije da anuliramo sigurnu pobedu ekipe koja ubedljivo vodi u meču? A jedna sporna partija ne bi smela da poništi regularne rezultate ostalih partija.

Sa poštovanjem, Miroslav Bosnić

Irena Nestorović, Zemun, 8.11.2014

Poštovani gospodine Spasojeviću,

Pre svega hvala na podršci koju ste nam uputili ali moram da Vas upoznam sa nekim propustima koje ste napravili u Vašem obraćanju javnosti.

Gospodin Andrejić je mnogo toga razjasnio ali jedna stvar mi bode oči u celoj priči vezano za Fide pravila čl. 7.5a i 7.5b. Vi stalno pominjete odluku sudije koja se u Fide pravilima nigde ne spominje. Pominje se reč AKCIJA a ta reč se dosta razlikuje po značenju od reči ODLUKA na koju sam malo, posle svih ovih dešavanja, postala osetljiva. Ovo je prevod Fide pravila na srpskom jeziku pa da malo komentarišemo šta je pisac hteo da kaže.

Za spornu situaciju u partiji Trajković – Vujošević važna je prva rečenica čl.7.5a: Ako se tokom partije ustanovi da je neispravan potez završen, postaviće se pozicija nastala neposredno pre pojave nepravilnosti. Nema govora o odluci ili o tome ko je ustanovio nepravilnost i na koji način. Važno je da je neispravan potez bio završen. Mi sad možemo samo zaključiti da je sudija to morao da ustanovi.

U članu 7.5b se kaže doslovce: Nakon akcije preduzete u skladu sa članom 7.5a za prvi neispravan potez jednog od igrača koji je odigran, sudija će dodati dva minuta dodatnog vremena njegovom protivniku … Nema reči o odluci sudije već se umesto reči akcija čita: nakon što se ustanovio nepravilan potez postaviće se pozicija nastala neposredno pre pojave nepravilnosti. Dalje se govori o kazni koju sudija izriče posle prvog i posle drugog nepravilnog poteza.

Na kraju ste izvukli zaključak da se sa regularno završenim mečom 4:4 ne bi promenila situacija na tabeli. Šahovski klub Nestor je po ŠSB ušao u plej aut i kako je za nas „odluka“ nepostojeća nećemo odigrati predstojeći meč i ispašćemo iz Lige. Regularno ŠK Nestor je šesti u Zonskoj ligi A.

S poštovanjem, Irena Nestorović

Branislav Dena, Pančevo, 8.11.2014

Jasno je da je sudija meča Tišma, da li namerno ili iz neznanja, izmešao pravila za ubrzani šah sa pravilima FIDE za "cuger". Ovde je odgovornost na onom ko je potpisao titulu bilo kom sudiji, a koji nezna sva osnovna pravila za ubrzani završetak turnirske partije. Koliko znam, svaka titula bilo sudijska, bilo igračka, se u ŠS Beogradu može namestiti ako ste dobri sa njegovim doživotnim direktorom, koji je i inače poznat javnosti da je u svojoj mladosti (pre dvadesetak godina) organizovao izmišljene i nepostojeće turnire u Rusiji i Bugarskoj na kojima je i osvojio titulu MK i Fide-majstora.

Pozdrav za Andrejića

Za kraj ću opet ja malo prokomentarisati. Jedini propust koji je gospodin Tišma napravio je što nije dodao dva minuta mladom Trajkoviću, a svakako nije oštetio gospodina Vujoševića. Ne znam o kakvom mešanju pravila govori gospodin Dena, ali od 1. jula se mnogo štošta izmenilo. Na primer, u ubrzanom šahu važi da ukoliko je nepravilan potez kompletiran (pritiskanjem sata) i to sudija primeti, on će partiju proglasiti izgubljenom za tog igrača. Dakle, na rapidu sledi momentalan kontumac! Što se ubrzanog završetka tiče, čitav stari član 10 je sklonjen, a neke stvari su ubačene u dodatak G (Appendix G). Ne znam po kojim pravilima se igrala Zonska liga, pretpostavljam da bi trebalo eksplicitno reći da važi dodatak G, pri čemu ne važi G4. Sva pravila su pisana za digitalne satove i nije mi jasno zašto ŠSB i dalje insistira na analognim satovima...

Gospođa Nestorović je već citirala Zakon o sportu i njegov Član 62:

Odluke kao pojedinačni akti organa, odnosno zastupnika ništave su ako su donete suprotno zakonu, sportskim pravilima ili opštem aktu sportskog udruženja.
Ništavost odluke iz stava 1. ovog člana utvrđuje sud, po tužbi zainteresovanog lica ili javnog tužioca.
Tužba za utvrđenje ništavosti iz stava 1. ovog člana ne može se podneti po isteku roka od tri godine od dana donošenja odluke.

Međutim, ja smatram jako zanimljiv i Član 60 istog zakona:

Članovi organa sportskog udruženja odgovaraju solidarno za štetu koju svojom odlukom prouzrokuju sportskom udruženju, ako takvu odluku donesu namerno ili krajnjom nepažnjom.
Za štetu iz stava 1. ovog člana ne odgovaraju članovi koji su bili protiv donošenja štetne odluke ili su se uzdržali od glasanja.
Tužba za naknadu štete iz stava 1. ovog člana ne može se podneti po isteku roka od tri godine od dana donošenja štetne odluke.

Prilično je jasno da ukoliko dođe do tužbe nju lako može dobiti i advokat žutokljunac. A kad bude trebalo da se plati materijalna šteta nju će platiti Milorad Davidović, Dragan Nedeljković, Dragoljub Raičević, Časlav Zdravković, Marija Lukić i pre svega Miodrag Rakić. Samo se vi trpajte u upravne odbore, ali sledeći put dobro promislite kad bahato glasate za neke nemoralne i pre svega nelegalne odluke!