Српски
Srpski
English
eXTReMe Tracker
VEČITI ŠAH
Prva - Turniri - Pretraga - Rejting - Reportaže - Jedi jedi - Link
user:  
pass:
 
  Pozadina spora Nestor – Turbina

Pozadina spora Nestor – Turbina

01.12.2014 / IM Nestorović, Dejan (2425)

Дејан Несторовић је написао, а ви прочитајте, па ће можда бити јасније зашто се дешавају неке ствари...

03.11.2014 /   Andrejić, Vladica (2268) : Nestor Turbina fakti
05.11.2014 /   Andrejić, Vladica (2268) : Nestor Turbina pljačka
06.11.2014 / ŽFM Nestorović, Irena (2019) : Nestor Turbina dodatak
07.11.2014 /   Andrejić, Vladica (2268) : Nestor Turbina komentari
09.11.2014 /   Andrejić, Vladica (2268) : Nestor Turbina komentari 2
11.11.2014 /   Andrejić, Vladica (2268) : Nestor Turbina komentari 3

U iščekivanju odgovora šs Beograda vezano za slučaj Turbina osećam potrebu da iznesem hronologiju odnosa Nestorović – Rakić i istaknem ličnu netrpeljivost g-dina Rakića prema porodici Nestorović.

Ekipno kadetsko prvenstvo Evrope, Obrenovac 2003 ako se dobro sećam, gdin Rakić „selektor“ B reprezentacije Beograda. Stariji sin, Nikola Nestorović, prema svojim rezultatima očekuje poziv za reprezentaciju, kao četvrta tabla u A selekciji ili prva tabla B tima. U telefonskom razgovoru sa Rakićem saznao sam da Nikola neće nastupiti u B timu jer je:“ već imao mnogo šansi i da treba priliku pružiti mlađim i talentovanijim.“ Akcenat na rečima netalentovan, prestareo i kasno počeo da igra šah. Nikola sledeće godine sa 15 godina uzima prvu normu za IM i deli prvo mesto u Obrenovcu!? Dalje Rakić traži da, ukoliko želimo da mlađi sin, Lazar Nestorović, nastupi u reprezentaciji obavezan je da odigra meč sa dvojicom kadeta (na kadetskom prvenstvu države bili su ispod 20 mesta a Lazar je bio prvak države!) za ulazak u reprezentaciju. Ubrzo nakon ovog turnira „reprezentativac“ je prestao da igra šah ali je iskusno oko „ trenera“ Rakića u njima videlo talenat i ambiciju. Nakon ovog događaja ne komuniciram sa Rakićem i pretpostavljam da je ovo uzrok budućim dešavanjima koja obiluju uvredljivim rečima o mom radu i stručnosti. Primetićete da problemi sa dotičnim gospodinom nastaju kada se domogne neke funkcije jer samo tada ima mogućnosti da nam nanese štetu.

Decembra 2013 god podnosim kanditaturu za mesto selektora omladinske reprezentacije Srbije. Rakić je u više navrata javno izjavljivao kako nisam kvalifikovan za posao selektora i trenera i da je sve što sam stvorio svojim radom slučajno. Podrškom šahovskog saveza Vojvodine i Centralne Srbije napravljen je kompromis u vidu selektorske komisije u kojoj sam član.

Moram priznati da mi je žao što izostaje podrška kancelarije Beograda, kojoj pripadam od malih nogu, gde sam šahovski prohodao u sjajnoj šahovskoj školi Vladimira Sokolova.

I na kraju, dođoh do meča Nestor – Turbina i do odluke Liga odbora koji potvrđuje odluku sudije Tišme i stavlja tačku na meč i događaj. I onda rečenica Rakića za koju imam svedoke: „U Liga odboru su svi Nestorovi prijatelji i zato su odlučili u korist šk Nestor!“ Gospoda Cvetković, Kuzmanović i Pucarević su podmitljivi, prevaranti i ne znaju da rade svoj posao? Dakle, čuvajte se prijatelji moji!

Regularno odigran meč će biti rejtingovan službenim rezultatom 8-0 i time su narušena osnovna šahovska načela. Možeš izgubiti meč ako si u lošim odnosima sa predsednikom šahovskog saveza Beograda!? (Gdin Stojanović iz Turbine je znao da je Odluka Liga odbora konačna. Ali kako se onda setio Upravnog odbora?)

Sve što sam izneo o odnosu između g-dina Rakića i porodice Nestorović je javna tajna tako da su odluke šs Beograda u suštini bile logične i očekivane. Ne očekujemo izvinjenje i poništavanje „odluke“ koja nam još uvek nije dostavljena uredno potpisana i pečatirana. (Ko se boji vuka još...!?). Nije jasno šta je veća šteta za šs Beograda: ući u sudski spor ili priznati grešku.

Ostavka g-dina Rakića bi bila rešenje za šs Beograda a ukoliko do nje ne dođe na redovnoj skupštini u decembru 2014 pokrenućemo pitanje njegove smene ukoliko nam se priključi dovoljan broj klubova.

Ovom prilikom pozivamo klubove koji su neobaveštavanjem dovedeni u zabludu kao i ostale klubove koji smatraju da šs Beograda na svom čelu ima nepodobnu osobu za obavljanje predsedničke funkcije, roditelje oštećene dece kao i oštećene igrače Turbine (ne rejtinguju se partije), da nam se priključe u težnji da šahovski savez Beograda počne da radi u interesu šaha i šahista i da lični interesi pojedinaca i samovolja pojedinaca prestanu da budu način postupanja šs Beograda.

Nama u svakom slučaju ostaje mogućnost da zadovoljenje zatražimo pred redovnim sudom i diskreditujemo Predsednika i članove Upravnog odbora prema odgovarajućim članovima Zakona o sportu. To me ne raduje ali me raduje činjenica da imam podršku svojih prijatelja, kojih na svu sreću, ima više nego dovoljno.

U Zemunu, 1.12.2014, Dejan Nestorović