Српски
Srpski
English
eXTReMe Tracker
VEČITI ŠAH
Prva - Turniri - Pretraga - Rejting - Reportaže - Jedi jedi - Link
user:  
pass:
 
  Izveštaj sa Skupštine ŠSB

Izveštaj sa Skupštine ŠSB

15.01.2015 / ŽFM Nestorović, Irena (2019)

Ирена Несторовић је исписала своје виђење са Скупштине ШСБ. На крају дајемо скениране пропратне дукументе.

03.11.2014 /   Andrejić, Vladica (2268) : Nestor Turbina fakti
05.11.2014 /   Andrejić, Vladica (2268) : Nestor Turbina pljačka
06.11.2014 / ŽFM Nestorović, Irena (2019) : Nestor Turbina dodatak
07.11.2014 /   Andrejić, Vladica (2268) : Nestor Turbina komentari
09.11.2014 /   Andrejić, Vladica (2268) : Nestor Turbina komentari 2
11.11.2014 /   Andrejić, Vladica (2268) : Nestor Turbina komentari 3
01.12.2014 / IM Nestorović, Dejan (2425) : Pozadina spora Nestor – Turbina
27.12.2014 /   Andrejić, Vladica (2268) : Našoj gluposti nema kraja?

Redovna sednica ŠSB održana je 27. 12. 2014. godine i moja malenkost prvi put prisustvuje sednici čiji je tok, sudeći prema dešavanjima, bio više nego neočekivan za skoro sve učesnike na Skupštini.

Sama Skupština trajala je više od tri sata, iznošene su kritike na rad ŠSB i dok smo po dnevnom redu došli do tekućih pitanja i zahteva šk Nestor da se klubovi upoznaju sa dešavanjima u Zonskoj ligi A, već se uveliko diskutovalo o famoznoj odluci Upravnog odbora.

Prva tačka dnevnog reda: izbor radnih tela prošla je uobičajeno – svi za...

Treća, četvrta i peta: saslušali smo priču Predsednika saveza ...

A onda tačka dva: izveštaj Nadzornog odbora. Tražila sam reč i stavila primedbu na izveštaj koji ide ovako: „uspešno su sprovedena uglavnom sva liga takmičenja u igerenciji ŠSB“ i dalje se spominju sve lige pa i čuvena Zonska liga A.

Moja primedba se odnosila na podnet zahtev za zaštitu zakonitosti Nadzornom odboru, objavljenom u celini na sajtu „večiti šah“, koji sam po sebi govori o neuspešnosti Zonske lige A a pri tom je u izveštaju sasvim zanemaren kao nebitan ili nepostojeći. Posle žučne rasprave, na moje veliko iznenađenje, osam klubova je bilo protiv usvajanja izveštaja a deset je bilo uzdržano!

Kod tačke šest: verifikacija mandata članova UO ŠSB opet problemi. Verifikuju se mandati: Miše Markovića i Marije Lukić. Postavlja se pitanje kako je Marija Lukić glasala za famoznu odluku kojom je poništen meč Nestor-Turbina a tek se sada verifikuje njen mandat kao člana Upravnog odbora! Goran Vlahović pokušava da razjasni nastalu situaciju a onda pokušava da objasni kako je Liga odbor stalno radno telo i da je UO nadležan za rešavanje u drugom stepenu. Delegati diskutuju da je verifikacija ovih mandata pokušaj da se legalizuje ranije doneta odluka UO, predlažu da se o kandidatima izjašnjava pojedinačno... Najžučnije raspravlja član UO Kuzmanović koji se jedini izjasnio kao uzdržan odnosno protiv odluke UO u vezi meča Nestor-Turbina. Uz njega je Mrdak iz kluba Bratstvo-Jedinstvo.

Predsednik ŠSB se brani, izvinjava, nudi ostavku... u jednom trenutku je besan jer shvata da neki delegati nisu zadovoljni izborom njegovih kandidata i ne žele da ih verifikuju. Neko dobacuje: pa daj ostavku! Na kraju verifikacija mandata sa desetak uzdržanih.

Vrlo interesantno je bilo istupanje sudije Katanića koji je izjavio da postoji odluka sudijske komisije po pitanju meča Nestor-Turbina koja je bačena u smeće. Ispade da se UO bolje razume u šahovska pravila od sudija. Tu je predsednik ŠSB pao u vatru i besan potvrdio da sudije nisu stručnije od članova UO prilikom donošenja šahovskih odluka! Neko od delegata je pokušao da kritikuje odluku sudije u toku meča Nestor-Turbina na šta mu je Katanić odgovorio da prvo prouči šahovska pravila pa da diskutuje.

I na kraju tekuća pitanja i predsednik skupštine daje mi reč. Ukratko sam iznela činjenično stanje:
1. Meč Nestor - Turbina, odluka sudije u čiju ispravnost ne ulazim,
2. Žalba Turbine Liga odboru je odbijena odluka je KONAČNA,
3. Opet ista žalba UO, koji poništava meč i traži novi.
4. Nestor ne izlazi na meč i ulaže zahtev za zaštitu zakonitosti NO.
5. Do početka Skupštine nikakav dokument u pisanom obliku nisam dobila.

Saopštila sam da će šk Nestor u potrazi za pravdom ići do kraja bez obzira gde će nas to odvesti. Da smo spremni na kompromis: tražimo komisiju eksperata ( sudije sa A ili B licencom) po izboru UO koja će razmotriti sve činjenice i doneti odluku koja će biti obavezujuća za šk Nestor. Tražila sam da se predlog stavi na glasanje i da sve uđe u zapisnik. Raspoloženje među delegatima je bilo takvo da je veliki broj bio za glasanje. Međutim, predsednik Skupštine zatvara sednicu rečima: „ovim je iscrpljen dnevni red“.

Delegati zbunjeni, neki glasno komentarišu...

Dragan Kotevski, izvršni direktor ŠSB, uručuje mi famoznu odluku UO od 23.10.2014, potpisanu i pečatiranu.

Ovom prilikom se zahvaljujem klubovima koji su podržali šk Nestor u borbi za pravdu na bilo koji način. Svi koji su ušli u suštinu našeg konflikta sa UO ŠSB znaju da se ovde ne radi samo o jednoj partiji, samo o jednom detetu, samo o jednom meču. Potrudiću se da sve klubove detaljno obavestim o činjenicama vezanim za sporni meč jer Skupština je, na žalost mnogih predsednika i predsedavajućih, najviši organ ŠSB.

Predsednik šk Nestor, Irena Nestorović

ŠAHOVSKOM SAVEZU BEOGRADA
PREDSEDNIKU
IZVRŠNOM DIREKTORU
Beograd, 9. januar 2015.

Šahovski klub Nestor traži hitno dostavljanje sledeće dokumentacije:


1. Spisak klubova članova ŠSB sa kontakt adresama i telefonima,
2. Zapisnik sa sednice UO iz decembra meseca,
3. Izveštaj sudijske komisije u vezi sporne partije meča Nestor – Turbina i
4. Zapisnik sa redovne Skupštine ŠSB od 27.12.2014. god.

Predsednik ŠK NESTOR

Irena Nestorović

Dodatni dokumenti u PDF formatu:
Zapisnik sa sastanka UO ŠSB održanog 23.10.2014
Potpisana i pečatirana Odluka UO od 23.10.2014
Pravilnik Zonske i Beogradske lige za 2014. godinu