Српски
Srpski
English
eXTReMe Tracker
VEČITI ŠAH
Prva - Turniri - Pretraga - Rejting - Reportaže - Jedi jedi - Link
user:  
pass:
 
  Ponižavanje pobednika turnira

Ponižavanje pobednika turnira

20.03.2015 / ŽFM Kovačević, Radmila (2107)

Радмила Ковачевић је написала и потписала, а ми преносимо њен текст...

Ponižavanje pobednika turnira

„Beogradski ženski open” - održan 15. marta 2015. god. u hotelu „Union”
Organizator - Net magazine
Direktor turnira – Marko Daković

Ovo je druga godina kako Marko Daković organizuje „Beogradski ženski open” u cilju - po njegovim rečima - popularizacije ženskog šaha. Uloženi trud u povećanje odziva šahistkinja u odnosu na prošlu godinu mu se isplatio, te su ove godine u takmičenju učestvovale čak četiri prvoligašice: Lena Miladinović (WFM), Teodora Injac, Maja Milanović i Radmila Kovačević (WFM), tj. moja malenkost.

Turnir je najavljen desetak dana ranije i u raspisu je navedeno kako su obezbeđene velike robne nagrade, a akcenat je stavljen na najvredniju – dva vaučera u vrednosti od 10 000 dinara na dve ekskluzivne haljine modne kreatorke Vladanke Celić.

Sam turnir je prošao u relativno dobroj atmosferi, a pobednik je, kao i prošle godine, bila mlada Teodora Injac, dok je meni pripalo drugo mesto. Pobednice turnira dobile su mogućnost da same izaberu nagrade, tako da svaka ode kući kako kaže Daković sa atraktivnom nagradom ili poklonom. Teodora Injac i ja smo izabrale taj ATRAKTIVNI VAUČER za EKSKLUZIVNU haljinu poznate kreatorke.

Pošto vaučer treba da se iskoristi do kraja marta, a modni atelje „Sreća” se nalazi u blizini mog posla, svratila sam sutradan da preuzmem nagradu. Dočekala me je prodavačica kao i sama modna kreatorka koja je bila izuzetno ljubazna. Ja sam odlučila da izaberem haljinicu za dete i ona je izašla u susret ponudivši mi da ponesem dve haljinice i vidim koja joj odgovara. Međutim, uzevši prvu haljinicu videla sam da joj nedostaje jedan cvet i da je sva flekava i lepljiva, a ista situacija je bila i sa drugom haljinicom koja je bila i bez etikete. U tom trenutku sam razumela da su haljinice bile iznajmljivane i o tome sam odmah obavestila Teodoru. Ispričala sam joj šta se ispostavilo – da su eksluzivne haljine zapravo iznošena roba. Predložila sam joj, takođe, da odemo zajedno do butika i da se ja odreknem svog vaučera u njenu korist, nadajući se da će za dva vaučera bar ona dobiti novu haljinu, pa čak i da doplati ako treba.

Sledećeg dana otišle smo zajedno, a pridružila nam se i Teodorina mama. Kreatorka ovoga puta nije bila prisutna nego samo njena saradnica-prodavačica koja mi je potvrdila da su haljine koje sam vratila nošene, a zatim i Teodori naglasila da može da izabere neku haljinu isključivo sa rafa gde stoje polovne stvari. Na naš predlog da se spoje vaučeri i da se izabere nešto drugo, ako treba i doplati, prodavačica je rekla da to ne može, da se čula sa gazdaricom i da joj je ona rekla isključivo sa tog rafa gde su bile haljine koje su se iznajmljivale.

Zgroženi takvom situacijom i gotovo sigurne da Daković nije znao za taj detalj, verujući da, bez obzira na to kakve turnire organizuje, ne bi dozvolio sebi baš da poklanja polovne stvari (a želi da šah dovede na bolji nivo), odlazimo iz radnje. Čekajući prevoz rešimo da pozovemo i obavestimo Marka Dakovića, glavnog i odgovornog za fond nagrada, šta nam se dogodilo i koju smo neprijatnost doživele. Teodora poziva mobilnim Dakovića i daje meni da ja prva sa njim razgovaram, a svakako nakon moje primedbe je i Teodorina mama želela da mu istu uputi.

Kulturno sam se predstavila Dakoviću i on je raspoloženo pitao: „Ej gde si, kako si?”
-„Iskreno da Vam kažem, razočarano, upravo sam bila u butiku sa Teodorom Injac i njenom mamom gde smo shvatili da je ekskluzivna nagrada polovna haljina i to sebi kao organizator niste smeli da dozvolite. Evo ja Vas zovem sa Teodorinog broja i njena mama želi da Vas čuje.”
Daković odgovara i doslovno prenosim:
-„Nisam ni mislio da ćeš da me zoveš sa tvog broja, ti za mene više ne postojiš“ i spušta slušalicu!

Ovaj gest nas je sve tri šokirao a pogotovu majku devojčice. Ostala sam bez teksta, ali ne i doslovno. Upravo u cilju da zaštitim neke buduće učesnike od podvala na koje je dotični spreman, želela sam da podelim ovo iskustvo.

Daković, koga više nema potrebe da oslovljavam sa gospodin, organizuje turnir u cilju promocije ženskog šaha, a onda te iste učesnice ponižava poklanjajući polovnu robu i spušta slušalicu pobednicama turnira koji je sam organizovao. Posle takvog gesta, koji bismo mogli okarakterisati kao prostački da iza njega ne stoji i arogancija nekog ko je siguran da za takvo ponašanje neće snositi ama baš nikakve posledice, odlučila sam se da napišem ovo pismo. Ovde više nije reč o pohabanim haljinama, koje su svakako pokazatelj bahatog odnosa prema poštovanim igračicama, ovde se dotičemo elementarnih ljudskih odnosa i poverenja koje Daković želi da mu ukažemo. U ime tog poverenja i etike želim da obavestim buduće učesnike kao i roditelje dece kako mogu da računaju na neprijatnosti na turnirima koje organizuje Daković a koji njemu, ali i celom Šahovskom savezu ako ne reaguje na ovaj incident, ne služe na čast.