Српски
Srpski
English
eXTReMe Tracker
VEČITI ŠAH
Prva - Turniri - Pretraga - Rejting - Reportaže - Jedi jedi - Link
user:  
pass:
 
  Tendenciozna podmetanja

Tendenciozna podmetanja

21.03.2015 /   Daković, Marko

Марко Даковић је одговорио на јучерашњи тескт Понижавање победника турнира који је написала Радмила Ковачевић...

Tendenciozna podmetanja R.K.

Poštovani uredniče «Večitog šaha», dame i gospodo

Veoma sam iznenađen pismom šahistkinje R. K. Ova persona, ne mogu da je nazovem gospođa, namerava da u živo blato, u kojem se očigledno nalazi, uvuče «Net Magazin» organizatora turnira «Beogradski ženski open», moju malenkost kao menadžera turnira, i Modni atelje koji joj je velikodušno poklonio haljinu. Pri tome se uglavnom služi provokacijama i tendencioznim podmetanjima. U tome je, nažalost, uspešnija nego u šahu.

Oni koji me poznaju, znaju ko sam i kakav sam čovek. O meni govore moja dela, i možda i nije slučajno što se baš sada, kada sam uspeo da organizovanje turnira dovedem na nivo o kojem mogu da sanjaju i oni koji raspolažu mnogo većim sredstvima i logistikom, dolaze ovakvi napadi na mene.

R. K. do sada nisam poznavao, a iskreno, žao mi je što sam je upoznao. Od samog dolaska na turnir ona mi je delovala kao jedna frustrirana osoba puna negativne energije i kao da je jedva čekala neku priliku da pokuša da iskompromituje i sam događaj i mene kao menadžera turnira. Ne isključujem i mogućnost da je to učinila po nečijem nalogu. Mislim da ta žena nema problem sa Dakovićem, nego sa samom sobom.

Da ne širim priču dalje, jer nije u mom maniru da polemišem sa osobama poput R. K., istaći ću neke činjenice. Na početku turnira, u pauzi između dva kola i u prisustvu predsednika jednog šahovskog kluba ona je iskritikovala «Osmomartovski open» igran na Starom DIF-u, a zatim je meni počela da deli lekcije kako turniri treba da se organizuju, pri čemu je omalovažavala nagrade koje sam namenio najboljim učesnicama, a posebno Modni atelje koji je pripremio dve haljine kao poklon. Koliko se radi o osobi koja je u nesporazumu sa sobom, pokazuje i podatak da je kasnije, prilikom dodele nagrada, izabrala baš haljinu iz tog Modnog salona!?

Prilikom dodele nagrada jedino ona nije htela da se fotografiše i napravila mi je neprijatnost zbog toga. Videvši da imam posla sa osobom koju razdire neka neobjašnjiva zloba, obećao sam joj (i to ispunio) da fotografiju na kojoj sam je uslikao sa nagradama neću javno da objavljujem.

Ali ono što je najzanimljivije, to je R. K. prećutala u svom pismu. Dan posle turnira, nedaleko od Zelenog venca, slučajno sam je sreo na ulici i na moje pitanje da li je odabrala haljinu i je li haljina dobra, odgovorila je potvrdno. Nasmejana i raspoložena!

Tim njenim odgovorom, tačnije priznanjem, za mene je «slučaj sa haljinama» rešen što se nje tiče. A kada je reč o Teodori Injac, mogu da potvrdim da ona jeste imala problem sa izborom haljine, ali će taj problem da bude otklonjen jer sam ja lično intervenisao kod vlasnice Modnog ateljea.

Tačno je da sam osobi R. K. kada me nazvala telefonom spustio slušalicu, jer je bila neprijatna. Da me nazvala Teodora Injac ili njena majka to nikada ne bih uradio, jer porodicu Injac veoma cenim i znam da imaju dobre namere. Uostalom, ja sam kasnije i nazvao gospođu Injac koja je bila veoma ljubazna i obećao svoju pomoć u rešavanju problema nastalog sa izborom haljine za njenu ćerku.

Ne znam šta je u glavi R. K., niti me zanima. Ono što me zanima, to je da šahistkinje koje nisu kao ona, i sa kojima je moguća normalna komunikacija, budu zadovoljne. A one su, kao i uvek na mojim turnirima, zadovoljne i postaraću se da tako bude i ubuduće.

Što se mene tiče, nastaviću da radim u službi šaha i nikome neću dozvoliti da podmetanjima pokuša da sruši ceo ogroman trud koji ulažem na popularizaciji šaha. Znam da je ovo Srbija i da se ovde ne prašta uspeh, pa me ne čude ovakvi niski udarci, ali me čudi što oni dolaze od jedne žene, jer je poznato koliko sam upravo ženskom šahu dobra učinio.

Podsetio bih R.K. da živimo u pravnoj državi u kojoj postoje odgovarajuće institucije, i da lica koje je u svom pismu uvredila imaju pravo da štite svoj teško stečeni ugled i čast na zakonom dozvoljene načine. To se odnosi i na Modni atelje koji postoji od 1989. godine i koji neće dozvoliti da im neko srozava ugled. Zato bi se onaj ko reši da nastavi sa uvredama mogao suočiti i sa konsekvencama.

Prijateljski savetujem ženskom šahovskom majstoru FIDE: Nađi svoj život! Nije to lako ali ćeš se, ako uspeš, osećati mnogo bolje i biti prijatnija i sebi i drugima.

Ovim završavam svaku polemiku na temu «Beogradskog ženskog opena» i pozdravljam sve iskrene ljubitelje šaha, a onima koji se druže sa R. K. bih poručio da dobro razmisle kuda ih takvo druženje može da odvede.

Marko S. Daković
Diplomirani menadžer u sportu
Novinar / Šahovski organizator