Српски
Srpski
English
eXTReMe Tracker
VEČITI ŠAH
Prva - Turniri - Pretraga - Rejting - Reportaže - Jedi jedi - Link
user:  
pass:
 
  Kadij(ic)a tuži – kadij(ic)a sudi

Kadij(ic)a tuži – kadij(ic)a sudi

14.06.2015 /   Balšić, Veselin

Веселин Балшић је написао текст, а ми га објављујемо...

KADIJ(IC)A TUŽI – KADIJ(IC)A SUDI

U proteklih 7-8 mjeseci napisao sam par tekstova kroz koje sam se kritički osvrnuo na rad Saveza CG, a pogotovo na način vođenja tog Saveza od strane naše predsjednice (Angelina Vuković). Navedeni tekstovi objavljivani su na sajtu „Večiti šah“, u „Šahovskoj hronici“ i Blogu NVO „Dijagonale“ (blog Rade Milošević). Kritički sam komentarisao pojedine tekstove naše predsjednice, rad Saveza, i odluke koje je donosila naša predsjednica.

Dok je postojala kakva-takva komunikacija između naše predsjednice i mene, ista bi se uvijek završavala na isti način: naša predsjednica bi zbog nemogućnosti da mi na bilo koji način parira (replicira) svaku diskusiju (i korespondenciju) prekidala. Smatrala je da će na taj način uspjeti da riješi određeni problem (da se isti zaboravi). Naravno, nije poznavala moju narav, principijelnost i istrajnost u svemu tome. Onog momenta kada mi je preko jednog člana UO prenijela da joj više ne dostavljam mejl (pozvaće policiju!!!, haha), nije mi ni palo na pamet da joj se više na taj način obraćam.

Istina, meni je u svemu tome bilo mnogo lakše, jer sam se uvijek služio istinom i samo istinom, što se za našu predsjednicu baš i ne može reći.

Dok je smatrala da može sa mnom da se „nosi“ po pitanju komunikacija, ponašala se vrlo drčno kao predsjednik, i tada nije nikoga konsultovala niti konstatovala. Onog momenta kada je uvidjela da sa mnom ne može izaći na kraj, tada je počela da poziva u pomoć pojedine članove raznih organa, da je brane i tek tada se sjetila da je ona supruga, majka, žena....

Uz pomoć određenih organa, naša predsjednica je podnijela disciplinsku prijavu, gdje je ona (u prijavi) napisala da sam, putem objavljivanja raznih tekstova, vrijeđao ugled predsjednice Saveza, članova UO i šahovski savez, kao institituciju, te sam okrivljen za verbalni delikt???

Ovo je apsolutna neistina, jer sam se u svim tekstovima uvijek kritički osvrćao na rad naše predsjednice, i isti bih (ako ima razloga) i pohvalio, iako sam je mnogo više kritikovao jer je bilo mnogo, mnogo više povoda za to. Isto tako, u tim tekstovima, nikada i nigdje nijesam pomenuo (a kamo li prozivao) bilo kog člana UO (osim mog druga ŽO, kome sam odgovorio, prema zasluzi, na jedan njegov tekst objavljen na „Šahovskoj Hronici“). Iako sam imao razloga da ih prozovem, upravo to nijesam želio da uradim, jer sam znao da će im naša predsjednica sve „objasniti i protumačiti tekstove i uvjeriti ih da sam ih vrijeđao“ onako kako to njoj odgovara. Najbolji primjer je tekst „Četiri mjeseca rada (novog) Saveza“, koji je na „Večitom šahu“ objavljen 30.09.2014. godine i gdje sam komentarisao tekst „Saopštenje za javnost“, koje je objavila naša predsjednica i gdje se hvalila postignutim rezultatima. U tom tekstu sam (kritički) napisao i šta je dobro, ali i šta je loše uradila naša predsjednica (Savez). Svakako, ko nije pročitao tekst, valjalo bi ga pročitati pa će svako sam donijeti zaključak ko je u pravu.

Ali ipak, to nije bio najveći problem za našu predsjednicu. U jednom svom kratkom osvrtu objavljenom u „Šahovskoj hronici“ (oktobar 2014.) predsjednica je pokušala malo da me (is)proziva. Naravno, odmah sam pripremio tekst „Odgovorit našoj presjednici, nego šta“ koji je objavljen u „Šahovskoj hronici“, gdje sam iznio jedan vrlo poražavajući podatak za našu predsjednicu. Naime, naša predsjednica se uvijek predstavljala ka elektro inženjer, a zapravo ima završenu gimnaziju.

Naša predsjednica se nije ni usudila da mi odgovori na taj tekst, pa sam morao sam sebi da asistiram i da u drugom nastavku dodam još neke argumente.

Naša predsjednica je odmah, to veče kada je izašao moj tekst, zvala skoro sve članove UO i tražila od njih da „pojedinačno i ekipno“ reaguju. Čak je išla toliko daleko (nisko) da je zvala prof Gorana Tomića i prijetila mu zbog objavljivanja tekstova. Žao mi je što prof Tomić nikada nije želio (meni) da komentariše te noćne pozive. Epilog je poznat: nakon svih tih prijetnji prof Tomić je ukinuo rubriku „Komentari i regovanja“. Ipak, navedena rubrika nije ukinuta zbog (mog) pisanja, već zbog raznih prijetnji i neprijatnosti što ih je imao prof Tomić.

Kada je uvidjela da ne može sa mnom da izađe na kraj, odlučila je da podnese disciplinsku prijavu. I dok za pojedine šahovske radnike, zbog svog (ne)činjenja ili lošeg rada nikada nije bilo ništa preduzeto, eto ja treba (i moram) da budem kažnjen zbog pisanja. A pisao sam samo istinu i iznosio argumente.

Disciplinska komisija je odbacila prijavu, međutim, naša predsjednica se žalila samoj sebi..., tj. UO, koji je na „demokratski način“ odlučio da me kazni zabranom suđenja u 2015. godini, u organizaciji Saveza.

Ipak, radi pojašnjenja i hronologije, podsjetiću zainteresovane čitaoce (ako ih uopšte ima), kako je sve to počelo.

Razlog sukoba između naše predsjednice i mene

Kompletna i nepotrebna pisanija (sa moje strane) je nastala zbog nekorektnih poteza naše predsjednice:

1. U toku priprema za smjenu prethodnog rukovodstva i za vrijeme Radne grupe, bio je dogovor da za sve osobe koje su igrale važnu ulogu u tom (prethodnom) rukovodstvu nema mjesta u novim organima Saveza. To je bio i normalan i očekivan potez, ukoliko je Savez želio da se u potpunosti distancira od prethodnog, (is)kompromitovanog rukovodstva. Ipak, naša predsjednica se nije držala tih dogovora, već je u UO izabrala osobu koji je u prethodnom mandatu imala vrlo odgovornu funkciju (član Nadzornog odbora) i koja je svo vrijeme podržavala tadašnjeg predsjednika Saveza!? E pa svaka čast predsjednice na tom izboru i održanom (predizbornom) obećanju.

Svakako da je najzanimljivije obrazloženje zašto je tu osobu izabrala u UO, pa da podsjetim. Dan prije Izborne Skupštine (16.05.2014.) kada sam javno rekao da ne želim da obavljam nikakvu funkciju u Savezu, iz principijelnih razloga (zbog izbora mog „druga“ u UO), naša predsjednica je rekla čuvenu rečenicu: „On nas je lijepo dočekao..., i on je dao meni glas...“. U kancelariji Saveza, u tom trenutku je bilo prisutno više osoba. Eto, koji su kriterijumi naše predsjednice za izbor u UO. Ovo je dobar nauk i za sve (eventualno) nove članove UO, na koji najjednostavniji način mogu postati članovi najvažnijeg organa u Savezu, lijepo je dočekajte... Zašto je taj izbor samo meni zasmetao, a drugim osobama nije zasmetalo, to je pitanje za njih. Pojedinci su izgleda bili zadovoljni što su oni izabrani u određene organe, tako da njima do te principijelnosti nije bilo ni bitno.

2. Desetak dana nakon izbora, dostavio sam privatni mejl GM Nikoli Đukiću i našoj predsjednici, gdje sam im vrlo precizno objasnio gdje je naša predsjednica bila vrlo nekorektna (za vrijeme Radne grupe) prema meni. Svakome, ko je pročitao taj tekst „Sitne male nekorektnosti“ (koji je u međuvremenu postao javan, jer ga je naša predsjednica uvrstila kao „dokazni materijal“ za disciplinsku prijavu) bilo je potpuno jasno da je naša predsjednica u navedenom periodu, bila nekorektna prema meni. Ali, šta bi ona trebala da uradi? Da pokuša da odgovori na sve navedene primjedbe i činjenice -to je prosto nemoguće, jer nema argumenata. Da se izvini? E pa ne posjeduje ona takav mentalni sklop, da bi mogla tako nešto da uradi. I zato je odgovorila da nema ona vremena ni za porodicu, a kamoli za čitanje mojih dopisa! Znači tako. Dok sam joj trebao da agitujem (lobiram) i zovem pojedine predstavnike klubova, tada je bila vrlo korektna i puna razumijevanja prema svima. Sada više nema vremena za mene. Tako znači naša predsjednica pokušava da (is)koristi pojedine osobe. E, tako neće moći. Ne, barem kada sam ja u pitanju. I zbog toga sam odlučio da je počnem prozivati. Prvo, direktnom komunikacijom, dok mi nije zaprijetila policijom (haha), zatim dopisima Savezu.

Naravno, slao sam i određene primjedbe UO, da se izjasne po tom pitanju. Na žalost, nijedna primjedba dostavljena UO (preko kancelarije Saveza) uopšte nije ni razmatrana.

3. U jednom komentaru objavljenom u „Šahovskoj hronici“, naša predsjednica je priznala da na pojedine (moje) mejlove nije odgovarala, kako je napisala: na neke namjerno, na neke nenamjerno (zbog zauzetosti). Tako znači. Naša predsjednica je pokušala da me ignoriše. Ovakvo ponašanje predsjednika Saveza je zaista nekorektno. Ne zbog pokušaja ignorisanja moje malenkosti, već bilo koje osobe iz svijeta šaha.

Kada sam vidio da na jedan normalan i korektan način u Savezu neću moći ništa da regulišem, onda sam odlučio da tekstove objavljujem na sajtu „Večiti šah“, u „Šahovskoj hronici“ i na sajtu NVO „Dijagonale“, na blogu Rade Milošević i da je po malo prozivam.

Sve prozivke koje su upućene isključivo i samo njoj, ona je pokušala da to predstavi kako je to napad na Savez, napad na članove UO i druge organe Saveza, što apsolutno nije tačno. Iako sam imao mogućnosti i povoda da javno kritikujem pojedine odluke članova UO, to mi nije padalo na pamet da radim. Iako sam bio ponekad nezadovoljan sa pojedinim odlukama članova UO, nikada ni jednog člana nijesam prozivao. Dapače, preko par članova UO pokušavao sam na sve moguće (i nemoguće) načine da se svi nesporazumi između naše predsjednice i mene riješe na korektan način. Na žalost, niko od njih ništa nije uradio po tom pitanju.

-Razlo(g)zi za disciplinsku prijavu

Pored iznošenja određenih istina, na koje naša predsjednica nije imala mogućnosti i argumenata da odgovori, njoj je najviše (a vjerujem i jedino) zasmetalo što sam je prozvao da se lažno predstavlja, kada je u pitanju stručna sprema.

Naime, naša predsjednica se predstavlja kao elektro inženjer, a zapravo ima završenu gimnaziju i upisala je ETF u Podgorici, gdje je, izgleda, došla do druge godine. I ovo je svakako, jako mnogo, pa joj ne treba mnogo zamjeriti. Ipak, do diplome joj treba još mnogo i nekorektno je da se predstavlja kao elektro inženjer. Često sam komentarisao i sva njena hvalisanja, glupave uslove (npr. vozačka „B“ kategorija, kao uslov za sekretara, a Savez ne posjeduje ni bicikl) i mnoge druge propuste u radu naše predsjednice. Eto to su pravi (i jedini) razlozi za disciplinsku prijavu.

E, sada možete da zamislite kakva je to „pljuska“ za našu predsjednicu, kada se nešto ovako javno objavi i ona izblamira po pitanju stručne spreme. Samo da podsjetim, ona je bila ta koja me je prva prozvala zbog stručne spreme, ali za razliku od nje, ja se nikada, nigdje i nikome nijesam krivo (lažno) predstavljao.

Istina, naša predsjednica je sada malo promijenila taktiku, i kako sam čuo (izvor blizak Savezu) sada se predstavlja kao mašinski inženjer. Ko zna, možda će uskoro i to promijeniti.

Kada je naša predsjednica (u)vidjela da nema načina, a pogotovo argumenata da se izbori sa svim tim mojim pisanijama, odlučila je da pokrene određene mehanizme i da je određeni organi Saveza „uzmu“ u zaštitu.

-Priprema za kažnjavanje

Na sjednici UO (17.11.14) naša predsjednica je sve pripremila da se ja odmah kaznim. Tražila je da UO odmah donese odluku o kažnjavanju, u trajanju od dvije godine. Da bi pojačala svoju namjeru o kažnjavanju naša predsjednica se nije libila da iznese mnoge neistine... Jedna od tih je vrlo prizemna i jadna. Pred svima je rekla da sam je vrijeđao, da sam joj u mejlu napisao da je laka... A istina je sasvim drugačija. Iako sam (u nekim od prethodnih tekstova) taj slučaj detaljno opisao, nije loše da ga ukratko opet opišem. U našoj prepisci, napisah joj: s obzirom da si laka na pisanju, nije ti problem da mi odgovoriš na ovaj mejl. Naša predsjednica mi odgovara: jesam laka na pisanju, ali nemam vremena ni za porodicu... Da li niže od ovakvog podmetanja može da bude? Sramota...

Iako je jedan član UO (tada, na sjednici) pokušao da je zamoli, da pročita tu cijelu rečenicu, a ne samo dio te rečenice, naišao je na vrlo grub i histeričan nastup naše predsjednice.

Sada, kada je imala glavni razlog za pokušaj kažnjavanja (njeno obrazovanje), trebalo je naći način da to i ostvari. Zato je sve pripremila da UO, odmah, na toj sjednici meni izrekne odgovarajuću (vaspitno popravnu) mjeru. Samo zahvaljujući pojedinim razumnim ljudima iz UO (GM Đukić Nikola i FM Pajković Vladimir), takav prijedlog nije prošao. Našoj predsjednici su nekako (vjerovatno, veoma teško) objasnili da je UO drugostepeni organ i da taj organ nije nadležan za donošenje odluke u prvom stepenu.

-Podnošenje disciplinske prijave

Kada je propao plan, naše predsjednice, da se odmah i na licu mjesta kaznim, odlučeno je da NEKO od prisutnih članova UO, podnese disciplinsku prijavu protiv mene. Naravno, taj posao su „odradili“ najbliži saradnici naše predsjednice i potpisali već (najvjerovatnije) pripremljenu (od strane naše predsjednice) disciplinsku prijavu. Prosto je nevjerovatno da su pojedinci u stanju da podnesu disciplinsku prijavu, a da prije toga nijesu ni pročitali šta sve u toj prijavi piše.

Ipak, moram da priznam, bio sam veoma prijatno iznenađen što tu pripremljenu prijavu (od strane naše predsjednice) nije potpisao moj „drug“ ŽO.

U toj disciplinskoj prijavi, koja ima oko 70 listova, nalaze se skoro svi moji tekstovi koji su javno objavljivani i mnogi privatni mejlovi. Međutim, bio sam jako iznenađen kada sam u disciplinskoj prijavi primijetio mejl koji sam dostavio jednom mom „drugu“, koji me po „naređenju“ naše predsjednice kritikovao preko „Šahovske hronike“. I taj moj „drug“ je dostavio taj privatni mejl našoj predsjednici, što je (po mom mišljenju) vrlo nekorektno sa njegove strane. Ali, to je vjerovatno bio pokušaj sticanja poena kod predsjednice, u čemu je kasnije i uspio.

Prelistavajući prijavu, bio sam šokiran kada sam naišao na (dokazni materijal!?) privatnu prepisku između naše predsjednice i IA Takisa Nikolopoulosa, predsjednika sudijske komisije FIDE. Zar je moguće da se naša predsjednica i sa tim služi, da privatne mejlove poznatih šahovskih funkcionera, bez odobrenja, javno objavljuje. E svaka čast na tom potezu. Bilo bi dobro da svi iz svijeta šaha, koji imaju korenspondenciju sa našom predsjednicom budu svjesni da uvijek postoji mogućnost da će i njihovi privatni mejlovi jednog dana biti javno objavljeni. Na toj sjednici UO (17.11.2014.) naša predsjednica je podnijela neopozivu ostavku, i to su svi štampani mediji u CG i objavili. Ipak, našoj predsjednici ni ta neopoziva ostavka nije ništa značila, već je podnijela i ona (18.11.2014.) disciplinsku prijavu protiv mene. Naravno, ona na to ima pravo, ali je problem što se u toj prijavi potpisala kao predsjednik ŠS CG??? Ko zna, vjerovatno je zaboravila da je dan ranije podnijela ostavku.

Kasnije se pokazalo da joj je vlast jako bitna i organizovana je Skupština saveza, sa jednim ciljem, davanju podrške našoj predsjednici.

Same prijave su skup gluposti, koje zaista nemam potrebe ni komentarisati. Uglavnom, od svih tih napisanih gluposti apsolutno nije ništa tačno. I što reče jedan moj šahovski prijatelj: pa da je i sve tačno, u čemu je tu problem. Ja sam je prozivao, mogla je i imala mogućnosti da reaguje, ako smatra da nešto nije istina. Ali kako da reaguje. Da li ima bilo kakve argumente. A diploma inženjera?

NJoj jedino smeta moje prozivanje u vezi njenog lažnog predstavljanja, po pitanju stručne spreme. Pa to je vrlo jednostavno dokazati, neka skenira diplomu i neka je pokaže. U tom slučaju bih joj se javno izvinio.

-Odluka Disciplinske komisije

Po Statutu ŠS CG, konstituisanje ove komisije vrši se na predlog predsjednika UO. Iako je naša predsjednica vodila računa da (joj) u svim bitnim organima budu poverljive i lojalne osobe (radi potpune i apsolutne kontrole), nije vodila računa da takve osobe odredi i za Disciplinsku komisiju. Disciplinska komisija (Bošković Momo, dr Lekić Dragan, Ralević Zoran) je zakazala saslušanje „okrivljenog“ za 16.12.2014. Nakon mog „saslušanja“ i argumentovane odbrane, navedena komisija je donijela odluku da (VB) nije disciplinski odgovoran da je počistio prestupe navedene u prijavama br.620-14 i 612-14.

U obrazloženju disciplinske komisije, između ostalog piše: „...Svojom izjavom Balšić je osporio navode iz podnijetih prijava i kazao je da on nije postupao sa namjerom da vrijeđa bilo koga a najmanje Šahovski savez Crne Gore. Naprotiv njegova namjera je bila, i sada je, da Šahovski savez radi još bolje a to može da na taj način da se pojedinci kritikuju kako negativno tako i pozitivno...“

Eto, to je bila odluka osoba (Disciplinska komisija) koji nijesu bili pod kontrolom naše predsjednice, i koji su razmišljali svojom glavom.

-Žalba (naše predsjednice) na odluku disciplinskog organa

Svi šahovski prijatelji (i poznanici) su mi govorili da je oslobađajuća odluka Disciplinske komisije apsolutno očekivana (i jedino moguća) odluka. Nakon toga, niko i nigdje nije pominjao tu odluku. Niko me nije ni upoznao sa žalbom naše predsjednice na odluku disciplinske komisije. O svemu tome sam saznao tek kada sam pročitao odluku UO o kažnjavanju, na sajtu ŠS CG. I kada sam (155 dana nakon podnošenja) dobio žalbu naše predsjednice, na odluku Disciplinske komisije, uvjerio sam se da tamo opet stoji hrpa gluposti, neistina i laži.

-Odluka UO

Dana 13.04.2015. godine UO je „razmatrao“ žalbu naše predsjednice i donio odluku da me kazne. Da, upravo tako, navodno je „razmatrao“ žalbu. To je jednostavno pripremljen scenario od strane naše predsjednice, koja je sve izrežirala, a članovima UO nije ništa drugo preostalo već da glasaju. I glasali su „po savjesti“, nego kako.

Za moje kažnjavanje bili su: tri člana UO koji nemaju nikakve veze sa šahom, koji me ne poznaju i koji uopšte nijesu upoznati sa situacijom, već samo sa onim što im je (i kako) naša predsjednica objasnila. A mogu da pretpostavim šta im je sve (naša predsjednica) rekla o meni i kako me je predstavila. Takođe, ruku su digli i dva člana UO (iz svijeta šaha) koji su inače i podnijeli disciplinsku prijavu protiv mene. To je jednostavno bilo i očekivano. Treći član iz svijeta šaha, koji je glasao, je bio moj drug ŽO. Pa da li je bilo moguće i očekivati da će on biti protiv? Naravno, da bi sve bilo „transparentno i javno“ svoj doprinos je dala i naša predsjednica, koja je u trenutku glasanja napustila kancelariju (mjesto odlučivanja), tako barem piše u Zaključku sa sjednice UO. Jedino ne znam gdje je bila naša predsjednica u tom trenutku? Vjerovatno ispred kancelarije, ali na vratima kancelarije Saveza više nijesu mat stakla (velike promjena naše predsjednice), već se sve, sa ulice vidi. Ipak, vjerujem da to našoj predsjednici nije potrebno (posmatranje kako će ko glasati), imala je ona dovoljno pouzdanih osoba (prisutnih) koji će je vrlo precizno i o svemu obavijestititi. U svakom slučaju, odluka je (očekivano) donešena jednoglasno.

Žao mi je što sastanku UO nije prisustvovao FM Pajković Vladimir, član tog organa. Da je on glasao za kaznu, zaista bih se zamislio. Uvjeren sam da za tako nešto nikada ne bi glasali ni bivši članovi UO GM Đukić Nikola i FM Popadić Dragan. I dok je Đukić podnio ostavku, FM Popadić Dragan je bez ikakve najave i obrazloženja smijenjen sa te funkcije, a na njegovo mjesto su došle povjerljive osobe naše predsjednice. A glavni (možda i jedini) grijeh FM Popadića je bio taj što me uvijek poziva da sudim sve turnire u Tivtu, koje on organizuje. Toga su svjesni mnogi ljubitelji šaha, a toga je svjestan i sam Popadić. I on nikako da se „opameti“. Nedavno (18.04. i 24.05.) opet me zvao da sudim u Tivtu.

-Zadovoljstvo zbog odluke UO, radi pojedinih osoba

Ipak, i ova „vaspitna mjera“ daje mi određene razloge za zadovoljstvo. Jedna osoba iz svijeta šaha mi je rekla da je bilo očekivano da će me disciplinska komisija osloboditi odgovornosti, jer sam ja, na Skupštini Saveza (šest dana prije odluke disciplinske komisije) dao glas podrške za našu predsjednicu. I sada, ta osoba je to protumačila: ja ću da dam podršku predsjednici, a mene će disciplinska komisija osloboditi svih optužbi. Žalosno je kako pojedinci pokušavaju da iskonstruišu pojedine odluke. Prvo, ja nijesam osoba ni za kakve mutne radnje, a kamoli za takve (niske) poteze i dogovore. To kod mene ne prolazi. Drugo, ja sam odmah, na početku rada Skupštine, rekao da ću podržati našu predsjednicu i da po tom pitanju može biti rasterećena. Ali zato sam je tako i toliko iskritikovao, da to vjerovatno neće zaboraviti do kraja života. Uvjeren sam da bi naša predsjednica više voljela da sam ja, na Skupštini Saveza bio protiv nje, samo da ne iznosim sve što sam rekao o lošem i netransparentnom radu Saveza. Šta bi njoj, značio moj glas protiv? Apsolutno ništa, a mnogi bi, između ostalog pomislili da je to, na neki način, moja lična osveta našoj predsjednici. Iz tog razloga drago mi je što su me kaznili, valjda se i ta osoba uvjerila da nikakvih dogovora nije bilo.

Takođe, jedan lik je na stranicama „Šahovske Hronike“ izrazio određeno nezadovoljstvo što je došlo do sukoba između naše predsjednice i mene i iznio razočarenje što Upravni odbor nije više i bolje zaštitio našu predsjednicu. Odmah sam toj osobi odgovorio (privatni mejl) i malo mu pojasnio neke stvari. Proslijedio sam mu jedan mejl, na osnovu kojeg je i sam mogao malo bolje da sagleda kompletnu situaciju. Istina, imao sam namjeru da mu još jednom, malo opširnije sve objasnim, ali odustao sam od toga. Uvidio sam da pojedincima jednostavno ne možeš ništa objasniti, jer oni to jednostavno ne žele da shvate... Za dalju korespondenciju sa njim, po tom pitanju, nijesam imao volje. A zašto je on, tako otvoreno stao na stranu naše predsjednice, to vjerovatno on najbolje zna. Pretpostavljam da postoje i razlozi za to. Zbog ovih (i ovakvih) osoba mi je izuzetno drago što me je UO kaznio.

-Propusti kod donošenja odluke UO

Na odluku disciplinske komisije, naša predsjednica je navodno blagovremeno podnijela žalbu. Da li je to zaista žalba podnešena na vrijeme, teško je to sada reći. Lično sumnjam da jeste, ali to je teško dokazati. Ipak, i pored toga, napravljeni su određeni propusti:
-Kancelarija Saveza mene (ni članove Disciplinske komisije) nije uopšte obavijestila o tome da je naša predsjednica podnijela žalbu,
-Navedena žalba nije dostavljena meni (niti članovima disciplinske komisije). Žalba mi je dostavljena tek na (lični) pisani zahtjev, 28.05., zajedno sa odlukom o disciplinskoj mjeri UO.
-Naša predsjednica je napisala žalbu zbog: 1. Pogrešno i nepotpuno utvrđenog činjeničnog stanja; 2. Pogrešne primjene materijalnog prava.
-Na osnovu njene žalbe, UO je morao da donese odluku da disciplinsku prijavu vrati Disciplinskoj komisiji na ponovno odlučivanje. (Ukoliko je naša predsjednica smatrala da članovi tog organa koje je naša predsjednica izabrala (Disciplinski organ) neće odraditi onako kako bi ona željela-htjela, trebalo je rasformirati taj organ i formirati drugi, onaj koji će raditi po njenom diktatu). Naša predsjednica je iz istog razloga (neće da rade kako ona želi) rasformirala Odbor sudija.
-Zašto na prethodnoj sjednici UO (februar) nije raspravljano o toj žalbi, ili barem da je evidentirano da je naša predsjednica podnijela žalbu.
-Izvjestilac te tačke je bila Maja LJumović (admin radnik Saveza)! Zašto nije pozvan predsjednik (ili bilo koji član) Disciplinske komisije da ispred UO objasni zašto su donijeli takvu odluku.
-Zašto nijesam pozvan na sjednicu UO da se čuje i druga strana, već (nešahovske) osobe donose odluku, na osnovu toga kako im je naša predsjednica objasnila.
-Zašto nijesu tražili da se na navedenu žalbu izjasnim u pisanoj formi, pa da im sve potanko i vrlo precizno sve objasnim. Naravno, to nije dolazilo u obzir, jer bi onda svi znali pravu istinu, i vjerovatno niko od članova UO ne bi podržao ideju (predlog) naše predsjednice o kažnjavanju.

Eto, iz tog razloga smatram da je ovo klasičan primjer –kadij(ic)a tuži, kadij(ic)a sudi. Inače žalba na odluku Disciplinske komisije i odluke UO o kažnjavanju je pisala ista osoba, tj. naša predsjednica. To se vidi po stilu i načinu pisanja. Da bi se ubuduće izbjeglo maltretiranje i iscrpljivanje „optuženog“, članova Disciplinske komisije i Saveza, predlažem da se usvoji –Anin disciplinski pravilnik-, koji će joj omogućiti da bez ikakvih dokaza i ispitivanja naša predsjednica može kažnjavati koga hoće i kada hoće. Ja ću uvijek podržati takav predlog. I ne bi se čekalo da prođe više od četiri mjeseca od odluke Disciplinske komisije, do odluke (rješenje) UO. A ja sam sa žalbom i rješenjem UO upoznat tek nakon 35 dana, i to na lični zahtjev.

U svakom slučaju, naša predsjednica je (za sada) postigla pobjedu po ovom pitanju. Ali, vjerujem da ću uz pomoć nadležnih sudskih organa, na koje me je uputila naša predsjednica u rješenju UO (pouka o pravnom sredstvu) vrlo brzo izjednačiti... A kasnije, vidjećemo.

Balšić Veselin