Српски
Srpski
English
eXTReMe Tracker
VEČITI ŠAH
Prva - Turniri - Pretraga - Rejting - Reportaže - Jedi jedi - Link
user:  
pass:
 
  Disciplinska prijava

Disciplinska prijava

28.07.2015 /   Balšić, Veselin

Веселин Балшић је поднео дисциплинску пријаву против председнице ШСЦГ...

Veselin Balšić
Međunarodni šahovski sudija (IA)

Predmet:
Disciplinska prijava protiv predsjednice ŠS CG, Angeline Vuković

Disciplinska komisija ŠSCG

U skladu sa članom 50. Statuta ŠS CG, podnosim prijavu protiv Angeline Vuković, predsjednice ŠS CG zbog:

1.Iznošenja neistina da sam je putem mejla vrijeđao.
Naime, ona i dan danas objašnjava pojedinim osobama iz svijeta šaha razlog našeg sukoba, u vidu priče da sam joj poslao mejl gdje sam napisao da je laka ... (i da sam stavio tri tačke), iz čega se može zaključiti da sam je vrijeđao kao ženu.

2.Iznošenja neistina da nijesam platio za FIDE sudijsku licencu.
Sve sudije koje su dobile licencu (u prvom krugu) su platile tu licencu. Za to postoje dokazi i nalaze se u Savezu. Kompletan postupak oko dobijanja licenci za sve sudije odradio sam upravo ja.

3.Omogućavanje sudijama koji nemaju licencu da sude takmičenja koja se rejtinguju.
Veliki broj sudija obavljali su sudijsku duznost, iako u tom trenutku nijesu imali sudijsku licencu. FIDE je zabranila da zvanična (rejtingovana) takmičenja sude lica koja nemaju licencu, inače navedeno takmičenje neće biti rejtingovano.

4. Lažno predstavljanje da je inženjer elektrotehnike.
Naša presjednica se predstavljala da je inženjer elektrotehnike. To je govorila mnogim osobama iz svijeta šaha kod nas, ali i u inostranstvu.

OBRAZLOŽENJE:

1.Iznošenja neistina da sam je putem mejla vrijeđao.

Dana 29.05.2014. godine, u vrijeme dok smo bili u korektnim odnosima, dostavio sam našoj predsjednici mejl sa tekstom i prilogom („Sitne male nekorektnosti“), gdje sam opširno i argumentovano objasnio gdje su (po)griješili prema meni i gdje nijesu bili principijelni.

U dostavljenom mejlu našoj predsjednici, između ostalog sam napisao: „...Ipak, nadam se da ces mi odgovoriti na ovaj e - mail, i skrenuti paznju na neke stvari, ako smatras da nijesam u svemu u pravu. Nadam se da Tebi to nije problem, tj. da si laka na pisanju..”

Već narednog dana (30.05.2014.), naša predsjednica mi je mejlom odgovorila: “…Veseline, Možda sam laka na pisanju , kako kažeš ali suvišnog vremena nemam…”

Evo, to je kompletna i cijela istina.

Da sam je uvrijedio, zar bi i jedna normalna žena odgovorila na dostavljeni (uvredljivi) mejl? Valjda je svakome jasno šta je istina. I da li je moguće da osoba ne bi odmah reagovala na takvu uvredu, već bi to uradila 5 - 6 mjeseci kasnije. Kompletan dokaz (prepisku), u slučaju potrebe, spreman sam donijeti Disciplinskoj komisiji kada god im to zatreba.

Međutim, naša predsjednica, da bi opravdala određenu hajku koju vodi prema meni, i dan danas pokušava da opravda svoje ponašanje, pa u razgovoru sa ljudima iz svijeta šaha i dalje tvrdi da sam je vrijeđao.

Tako je nedavno (22.06.15.) na sastanku predstavnika Saveza i barskih klubova naša predsjednica govorila nešto o našem sukobu i rekla da joj je najteže pala uvreda, gdje sam u mejlu napisao - da je laka i tri tačke…

Tu neistinitu informaciju sam čuo na sastanku UO ŠK “Mornar” 29.06.15. godine.

Takođe, prilikom posjete Memorijalnom turniru dr LJ. Đurđić (04/05.07.15) Momo Bošković mi je rekao da mu je naša predsjednica, prilikom ranije posjete B. Polju, rekla da sam joj napisao – da je laka i tri tačke. Momo Bošković koji je dobro upućen u sve moje pisanije (bio predsjednik Disciplinske komisije u žalbi naše predsjednice i dva člana UO) rekao je da to u dostavljenom materijalu koji je on dobio tako ne piše, našta mu je ona rekla da on to nije dobro pročitao.

Dokaz: Da bi se utvrdilo da naša predsjednica sa očiglednom namjerom i u produženom trajanju da me diskredituje (više od godinu dana) iznosi neistine u vezi tog mejla, predlažem da se uzme izjava od Milana Vujovića (član ŠK “Mornar”) i Moma Bošlovića (član ŠK “LJubomir Đurđić”), te da se ustanovi zašto me naša predsjednica i dalje proziva za nešto što nijesam uradio, i da se konačno to pitanje i ta tema skine sa dnevnog reda.

2.Iznošenja neistina da nijesam platio za FIDE sudijsku licencu.

U svojoj žalbi na oslobađajuću odluku Disciplinske komisije (po prijavi dva člana UO i naše predsjednice), naša predsjednica je iznijela određene neistine. S obzirom da nijesam znao za njenu žalbu (kao ni članovi Disciplinske komisije) nijesam bio u mogućnosti da se (od)branim, tj. da iznesem istinu na vidjelo. To je vjerovatno smišljeno urađeno, da me diskredituje kod svih prisutnih na sjednici UO, jer nijesam upoznat sa njenom žalbom i osnovnim pravom da dam iskaz (usmeni ili u pisanoj formi) i da iznesem svoju odbranu.

Ovako, naša predsjednica je u žalbi napisala dosta neistina, ali je kod jedne ipak pretjerala, zbog koje jednostavno moram da reagujem.

Naša predsjednica je u žalbi između ostalog napisala: “…Takođe, i pored tvrdnji da je izmirio obaveze po pitanju licence FIDE u vrijednosti od 160,00 EUR i pored dosavljene Fakture broj 67/14 od 06.11.2014. godine nije izvršio uplatu niti dostavio dokaz do 23.12.2014. godine da je uplatu ranije izvršio i pored toga što je rok za plaćanje bio 7 dana”

Istina je sasvim drugačija. Prvo, ja nikada nijesam tvrdio da li sam izmirio svoje obaveze za sudijsku licencu. Istina je da sam 07.11.14. dobio fakturu za sudijsku licencu, zavedenu u Savezu 06.11.14. S obzirom da sam u tom periodu bio malo više zauzet sa nekom pisanijom nijesam uspio u dostavljenom roku Savezu da odgovorim na taj mejl.

Očekivao sam da ću dobiti “opomenu” zbog nereagovanja, pa ću imati mogućnost da im odgovorim. Kako je prošlo dvadesetak dana a da iz Saveza nijesu reagovali po tom pitanju, smatrao sam da je naša predsjednica odustala da me dalje proganja ili su vjerovatno došli do određenih dokaza.

Ipak, dana 21.01.2015. godine, iz kancelarije Saveza opet dobijam raniju fakturu na naplatu, potpisanu od strane Maje LJumović. Ovoga puta imao sam dovoljno vremena da odgovorim Maji. Moj odgovor je bio dosta opširan i vrlo precizan.

U odgovoru sam, između ostalog, tražio da mi odgovore na određena pitanja:
“… -Da li je Savez takve provjere vrsio (i uradio) sa svim sudijama (i kada), ili se to pokusava samo selektivno, sa VB?
-Koji pojedinac ili organ je donio takvu odluku (preispitivanje uplate sudija za licencu), jer je svakome jasno da to nije Vasa odluka?
-Da li ste (Vi iz Saveza) izvrsili kontrolu svih ziro racuna koji su, u to vrijeme, bili aktivni u funkcionisanju SS CG­, o izvrsenim uplatama?
-Da li su i kada izvrsili uplatu za sudijsku licencu sledece medjunarodne sudije: IA Vladimir Sakotic, IA Jasna Sakotic, IA Marija Stojanovic, IA Igor Vujacic, IA Goran Vukadinovic, FA Mladen Popovic, FA Cedomir Vujacic I FA Mitar Vucinic?
-Molim Vas, dostavite mi dopis od FIDE gdje pise da ja dugujem 160,00 eura.
-Koje su sankcije ukoliko ne budem saradjivao sa Savezom, po pitanju sudijskih licenci?
-Da li je izvrsena kontrola dugovanja svih klubova?
-Da li je dostavljen racun svim tim klubovima koji imaju dugovanja?
Tek kada mi iz Saveza stigne odgovor na gore postavljena pitanja, ukljucicu mozdane vijuge i “pokusati” da se sjetim da li sam izvrsio uplatu za sudijsku licencu.”

Nakon mog odgovora i ovih pitanja, naravno, nikada me više nijesu maltretirali sa tom fakturom. Nikada se nijesam izjašnjavao da li sam platio za licencu ili ne, ali je naša predsjednica (u svojoj žalbi) napisala da sam tvrdio da sam izmirio obaveze…

To je sve bilo u cilju moje diskreditacije, i sada zamislite kako desetak prisutnih osoba na sjednici UO (koji me ne poznaju) razmišljaju i kakvu sliku stvaraju o meni (o nekom kabadahiji) , na osnovu ovakvih lažnih dokaza.

A istina je malo drugačija. Naravno da sam platio za FIDE licencu. To sebi nikada ne bih dozvolio, pogotovo što sam u to vrijeme obavljao dužnost rejting administratora. Kompletan zadatak u vezi dobijanja FIDE licenci za sve sudije lično sam obavio (prikupio sve potrebne podatke za sudije, i pripremio dobijene fotografije za slanje u FIDE). Rok za taj zadatak je bio 05.12.2012. Pojedine kolege sudije su svoje obaveze shvatili dosta neozbiljno, pa su npr. dostavljali skeniranu fotografiju sa lične karte! Generalni sekretar Saveza Marko Marković je (nakon prikupljenih uplata sudija) izvršio uplatu na žiro račun FIDE, a skeniranu potvrdu o uplati ja sam mejlom dostavio na adresu FIDE. Nakon toga iz kancelarije FIDE sve sudije su dobili FIDE licencu.

Iz svega toga proizilazi da su sve sudije platile i dobile FIDE licencu i ne vjerujem da bi Marko Marković bilo kome progledao kroz prste u vezi plaćanja, jer bi onda sve to išlo na račun Saveza. Upoznat sam sa situacijom u vezi jednog sudije, kome je Svez uplatio za FIDE licencu, ali mu je navedeni iznos odbijen od honorara, prilikom prvog angažovanja. Ja direktno Savezu nijesam platio, već je generalni sekretar obračunao tj. umanjio dug koji je Savez imao prema meni (rejting administrator).

Kompletna ta dokumentacija se nalazi u kancelariji Saveza, uključujući i finansijski izvještaj, iz kojeg je vidljivo da je meni uplaćeno 160,00 eura manje od stvarnog iznosa.

Dokaz: Nadam se da naša predsjednica nije uništila dokumentaciju, i da se tražena (navedena) dokumentacija može naći u Savezu i uvjeriti se u tačnost svih ovih podataka. U svakom slučaju, pored dokumentacije, postoje i svjedoci koji će (uvjeren sam) potvrditi da je sve tačno što sam napisao, a to je, između ostalih, Marko Marković. Takođe, i ja imam nešto od svega navedenog u svojoj ličnoj arhivi, pa ću to donijeti disciplinskoj komisiji, kada to zatraže.

3.Omogućavanje sudijama koji nemaju licencu da sude takmičenja koja se rejtinguju.

Odmah, na početku svoje “vladavine” naša predsjednica je omogućila da zvanična takmičenja sude osobe koje nemaju FIDE licencu. Iako je bila upozorena (IA Igor Vujačić, predsjednik Odbora sudija i tekstovi objavljeni na “Večitom šahu”) da po FIDE propisima sva zvanična takmičenja moraju da sude isključivo licencirane sudije, naša predsjednica je i dalje omogućavala da se angažuju podobne sudije, ali sudije bez licence. U tom periodu bez licenci su bili angažovani i sudili su: Vukadinović Goran, Đurić Petar, Milašinović Branka, kasnije par mlađih sudija… Uvjeren sam da ovakva bahatost nije zabilježena ni u jednom šahovskom savezu u okruženju.

Sa ovakvom praksom naša predsjednica nastavlja i dalje, pa je tako Amatersko prvenstvo CG i Brzopotezno prvenstvo CG (održano krajem juna mjeseca 2014. u Nikšiću), sudio u svojstvu glavnog sudije IA Milan Pješivac. Drago mi je što se Milan vratio šahu i suđenju, ali on nema FIDE licencu. Ukoliko su smatrali da im je Milan neophodan, onda su naša predsjednica i kancelarija Saveza morali prije toga da mu obezbijede FIDE licencu. Inače, u ovom trenutku Savez ima dvadesetak sudija sa licencom, i uopšte nije bila tolika “frka” da se mora angažovati sudija bez licence. Trebalo je samo na vrijeme planirati i odrediti sudiju.

Ovim svojim činjenjem naša predsjednica je pokazala da njoj apsolutno nije stalo do poštovanja organa ŠS CG (Odbor sudija) i do predsjednika tog odbora. Takođe, apsolutno se oglušila o odluku FIDE da sva takmičenja koja se rejtinguju moraju da sude licencirane sudije.

Dokaz Da bi se utvrdilo da se naša predsjednica sa očiglednom namjerom i u produženom trajanju ne pridržava odluke FIDE o angažovanju isključivo licenciranih sudija, predlažem da se uzme izjava od IA Igora Vujačića, predsjednika (raspuštenog?) Odbora sudija, i da se provjeri u Savezu kako su (i koje) sudije bez licence bile angažovane.

4. Lažno predstavljanje da je inženjer elektrotehnike.

Naša predsjednica se od samog početka, još za vrijeme Radne grupe, predstavljala kao inženjer elektrotehnike. To sam prvi put čuo na Cetinju, za vrijeme kadetskog prvenstva, kada se direktoru hotela “Grand” (koji je mašinski inženjer) predstavila kao kolega - inženjer elektrotehnike.

Kasnije sam saznao da je naša predsjednica upisala ETF i došla do druge godine.

Inače, uvijek i u svakoj situaciji, naša predsjednica se lažno predstavljala, kako kod nas, tako i u inostranstvu. S obzirom da je naša predsjednica, po funkciji koju obavlja u Savezu (predsjednik), na određeni način javna ličnost, smatram da ovakvim ponašanjem (lažno predstavljanje) nanosi veliku štetu Savezu.

U žalbi na oslobađajuću odluku Disciplinske komisije, naša predsjednica između ostalog piše: “…Veselin Balšić se bavio i stručnom spremom predsjednika saveza, tvrdeći i da se lažno predstavlja. Koji materijalni dokaz je priložio ili posjeduje?..”

Naša predsjednica da je imala završen elektrotehnički fakultet, javno bi pokazala svoju diplomu i tražila od mene izvinjenje. Zanimljivo da je nikada na sjednici UO niko nije pitao o tom njenom fakultetu, jer je izgleda svima bilo jasno da ga nema. Mišljenja sam da je ovo mnogo teži prekršaj od plagiranja. Kod plagiranja, sve te osobe pripremaju rad, imaju mentora, izađu pred komisiju…, a ovdje se neko bez ikakvog truda lažno predstavlja.

Da bi riješili konačno i ovo pitanje, i da bi utvrdili ko je u pravu: ja koji sam iznio podatak da naša predsjednica tada nije imala završen fakultet i da se naša predsjednica lažno predstavlja, lako je provjeriti i u razgovoru sa pojedinim osobama, koje je dobro poznaju. Vjerovatno postoje i osobe koje su studirale ETF, i koje su dobro upoznate sa studiranjem naše predsjednice.

Inače, ovo objavljivanje lažnog predstavljanja je najteže palo našoj predsjednici, i to je jedini razlog zbog čega me proganja i plasira neistine na moj račun.

Dokaz Ipak, da se ne bi sve završilo samo na rekla - kazala, predlažem da Disciplinska komisija zatraži od ETF Podgorica zvanično podatak da li je naša predsjednica završila taj fakultet. Ukoliko neko smatra da je to moja obaveza, onda ću lično tražiti taj podatak. Iz svega iznijetog tražim da se (našoj) predsjednici ŠS CG Angelini Vuković izrekne zabrana obavljanja dužnosti predsjednika Saveza u periodu od jedne godine. Možda je ipak to blaga kazna za svu bahatost i samovolju koju, po mom mišljenju, demonstrira naša predsjednica, pa bi je ipak trebalo mnogo strožije i drastičnije kazniti. Zato predlažem da joj se izrekne kazna - da se javno izvini meni i svim drugim ljubiteljima šaha.

Poštovani članovi Disciplinske komisije, zamolio bih Vas da što je objektivnije razmotrite ovu prijavu, i da donesete pravednu odluku.

Bez obzira na (eventualnu) kaznu koju ćete izreći našoj predsjednici, njoj se neće ništa desiti, jer će ona uložiti žalbu na odluku Disciplinske komisije, a zatim će (njen) UO donijeti oslobađajuću odluku. Ipak, bitno je da se ovako bahato ponašanje osudi, da naša predsjednica konačno počne da priča istinu i da se ubuduće počne u potpunosti pridržavati FIDE propisa, Statuta ŠS CG i drugih akata.

Podnosilac prijave
Veselin Balšić