Српски
Srpski
English
eXTReMe Tracker
VEČITI ŠAH
Prva - Turniri - Pretraga - Rejting - Reportaže - Jedi jedi - Link
user:  
pass:
 
  Šta se to dešava u ŠSCG 2

Šta se to dešava u ŠSCG 2

09.08.2015 /   Andrejić, Vladica (2268)

Објављујемо још неколико коментара са Шаховске хронике на задату тему...

06.08.2015 /   Andrejić, Vladica (2268) : Šta se to dešava u ŠS Crne Gore?

Objavljujemo još nekoliko komentara sa Šahovske hronike na zadatu temu. U sledećem broju Hronike, Tomić je preneo naš tekst, a tu se našao i tekst Veselina Balšića.

Veselin Balšić, Šahovska hronika broj 964, 7.8.2015

NEPRIJATNI RAZGOVORI

Iskreno, iznenadio me tekst prof Tomića (Pitanja bez odgovora), u kojem je iznio jedan dio razgovora (sa dosta opužbi) koji mu je uputio jedan član UO. Prosto nijesam mogao da povjerujem da ima takvih osoba koji su u stanju da tako nešto urade –da optužuju ili prijete jer im ne odgovara što o Savezu ne piše samo hvalospjeve.

NJih (našu predsjednicu i njene serdare) ne zanima da li je u tekstu objavljena istina, oni žele da se o njima piše samo afirmativno, da se oni predstave kao spasioci šaha na ovim prostorima. Hoće da se predstave tako, kao da sve počinje od njih, i zato koriste svaku situaciju za samoreklamiranje i ličnu promociju. Ukoliko im se bilo ko (argumentovano) usprotivi, onda ga odmah prozivaju da radi za Šakotića, a zapravo dosta sadašnjih članova raznih organa i komisija ŠS CG su bile osobe od velikog povjerenja kod Šakotića, u trenutku kada su mnogi podnijeli ostavke na svoje funkcije, zbog netrasparentnog rada Saveza.

Žao mi je što je prof Tomić imao više puta neprijatnosti zbog objavljivanja pojedinih (mojih) tekstova, gdje sam iznosio istinu i samo istinu. Odmah nakon objavljivanja tekst(ov)a uslijedili bi razni pritisci i prijetnje. Iz tog razloga (prijetnje) prof Tomić je i ukinuo (na svu sreću -kratko) rubriku „Komentari i reagovanja“. Bilo bi dobro, radi čitalaca ŠH, da prof Tomić detaljno opiše ko ga je sve zvao i zbog čega je ukinuo navedenu rubriku.

Zanimljivo, prilikom svečanog otvaranja pojedinačnog seniorskog šampionata za 2014. godinu (10.12.14.), ŠS CG je uručio zahvalnicu Goranu Tomiću. Valjda je zahvalnicu dobio za doprinos rada Saveza. Da li je moguće da se tako pojedine osobe u Savezu promijene prema prof Tomiću za 7-8 mjeseci.

Pročitah i komentar naše predsjednice. Ne razumijem šta je pisac htio da kaže. Ko shvati, razumeće. Umjesto izvinjenja koje je morala da dostavi u svoje ime (i u ime UO), naša predsjednica piše: „...Nećemo se baviti komentarisanjem neargumentovanih i neprimjerenih napada na ličnosti jer za to nemamo vremena.” Ko je ovdje koga zvao, i ko je na koga vršio pritisak i ko je kome prijetio?

Naša predsjednica je, između ostalog, napisala: „...u našem radu ima i grešaka, ali ni jedna nije namjerna niti je po našem mišljenju prouzrokavala neku štetu“ Dobro je, evo dočekasmo i to da naša predsjednica prizna da u (svom) radu ima grešaka. To je veliki napredak za nju. Čekam još samo da se izvini...

Istina, nije nam objasnila koje greške je (u)vidjela. Tih grešaka ima mali milion. Po mom skromnom mišljenu, u zadnjuh 20-30 godina ŠS CG nije imao lošijeg i nesposobnijeg predsjednika. Nemam namjeru sada da im nabrajam sve njihove (njene) greške, ali evo samo par propusta sa nedavno završenog seniorskog šampionata: -zašto medalje i pehar najuspješnijim nijesu uručili članovi UO? -zašto članovi UO, koji su došli radi zatvaranja i svečane ceremonije nijesu prisustvovali tom činu? -da li je bilo još kakvih „bisera“ pojedinih funkcionera? -zašto nije uručena nagrada (obećana od strane naše predsjednice) za najljepšu partiju na turniru? -zašto nije uručena nagrada najborbenijem ugraču -za najvećei broj pobjeda? -zašto niko nije bio prisutan iz Saveza, da spakuje i složi rekvizite, DGT table, figure i šahovske satove, već su to, na molbu sekretara Saveza, uradili reprezentativci? LJudi moji, da li je to moguće... Samo ovi propusti su sasvim dovoljni da svi oni (naša predsjednica, njeni serdari i najbliži saradnici) odmah podnesu ostavke, jer su nesposobni i nezainteresovani za obavljanje posla koji im je povjeren, a za koje su pojedinci i (dobro) plaćeni. Naravno, ovo se ne odnosi na FM Pajkovića, čovjeka iz svijeta šaha, koji sve jako dobro razumije, ali se (izgleda) distancirao od svega.

Sjajan tekst je objavila Radmila Milošević. Rekla im je samo istinu. Osobe koje su dovoljno upućene u šahovska zbivanja, a drže do svog dostojanstva trebali bi odmah da podnesu ostavke. Bilo bi dobro da prof Tomić opet objavi navedeni tekst. I da ga objavljuje povremeno sledećih tri mjeseca, dok ga naša predsjednica ne nauči napamet, i ne otkloni sve propuste u radu Saveza.

Nikada nijesam tražio pomoć i podršku na sve neosnovane atake naše predsjednice, na sva izmišljanja i laži koje plasira u vezi mene (a mnogi su bili upoznati sa pravom istinom), ali zamolio bih sve ljubitelje ŠH da se oglase i da daju maksimalnu podršku i pomoć prof Tomiću.

NJemu je ta podrška vrlo bitna, i svakako mu mnogo znači. Ako mu mnogi daju podršku, više nikome neće pasti na pamet da mu prijeti, a prof će (ubuduće) bez straha objavljivati sve komentare. Samo neka objavljuje istinu. Zato, poštovani čitaoci ŠH, dostavite svoj komentar za ŠH, javite se prof Tomiću i dajte mu podršku, pošaljite mu poruku. Vjerujte mi, sve će mu to mnogo značiti. A Vama neće škoditi, jer se borite za istinu.

Veselin Balšić

U narednom broju imali smo dva pisma podrške Tomiću i Šahovskoj hronici.

Stevan Lepetić, Šahovska hronika broj 965, 8.8.2015

Podrška ŠK “Herceg Novi”

Postovani prof. Tomicu,
Ovim putem zelim da Vam izrazim javnu podrsku SK "Herceg Novi" ciji ste istaknuti clan.
Zaista je pohvalan trud i energija koju svakodnevno ulazete u cilju informisanja i podizanja transparentnosti i kvaliteta saha u CG i sire. Nije mi jasno da neko to moze protumaciti na drugaciji nacin. Tumacenja da to radite u cilju i za korist nekih bivsih struktura u Savezu su mi nevjerovatna. Treba podsjetiti da ste Vi medju prvima pokrenuli i dali doprinos promjenama u Savezu. Nasuprot tome, nije suvisno podsjetiti ni da su neki, koji se danas nalaze na rukovodecim funkcijama, do posljednjeg sekunda i do posljednjeg atoma snage branili staro rukovodstvo. U pojedinim trenucima to je bilo toliko neukusno da ne zasluzuje poseban komentar.
Nije suvisno ni podsjetiti da je SK "Herceg Novi", ciji ste istaknuti clan, stranka (tuzeni) u parnicnom postupku upravo po tuzbi biv. Predsjednika Saveza. Po tom osnovu rasipa svoju energiju ucestvovanjem u dugotrajnom i mukotrpnom sudskom postupku kojem se ne nazire kraj. Savez se nije zalio na prvostepenu odluku suda da mu se odbije svojstvo umjesaca u tom postupku i na taj nacin se "elegantno distancirao" iz postupka.
Mozda ne bi bilo lose ni podsjetiti na proslogodisnja desavanja u "Premijer" ligi CG i na izostanak reakcije Saveza. Biv. Predsjednik je povukao tuzbu protiv nasih komsija iz SK "Bijela". Protiv nas nije. Tako da i oni, kao ni Savez, nemaju problem parnicenja sa biv. rukovodstvom.
Cujem da rukovodstvo Saveza dodje i u H-Novi. Kazu da sastance u Opstini oko gradnje kuce saha. To je dobro. Cak i ako tu prisustvuje neko iz starog rukovodstva ili komsijskog kluba, dobro je. Medjutim, nije dobro da se nama niko ne javi. Izgleda da ste Vi tome "krivac". Radi Vaseg pisanja.
Nego treba gledati u buducnost. Ima u Savezu i stvari i pojedinaca koji su za pohvalu. Nije lako bilo preuzeti Savez u onim trenucima. Pozitivna i iskrena kritika ja mislim da je uvijek dobrodošla i samo moze voditi ka boljem. Ne treba je docekivati "na noz".
Kao sto Vi umijete da prepoznate i priznate sopstveni previd, to bi nekada mogli da ucine i "vlastodrsci".
U konačnom, koristim ovu priliku da osudim svaki vid pritiska i nametanja misljenja. Od bilo koga da dolazi. Pogotovo kada dolazi naspram Vas - covjeka koji javno iznosi svoje stavove koje mnogi zele da procitaju i koji to radi iskljucivo iz entuzijazma.
U tom smislu veoma mi je drago da ste ponovo aktuelizovali rubriku komentari i reagovanja.

S postovanjem,

SK "Herceg Novi" Predsjednik Stevan Lepetic

Šahovska hronika broj 965, 8.8.2015

Podrška nezavisnosti “Šahovske hronike”

Dragi prijatelji i poštovaoci `Šahovske hronike`,

`Šahovska hronika` je projekat koji već godinama obogaćuje šahovski ambijent u kom živimo. NJen autor, gospodin Goran Tomić je uz ogromnu posvećenost i kreativnu energiju, bez ikakvog ličnog motiva osim ljubavi prema šahu, stvorio medij koji daleko prevazilazi granice Crne Gore. Transparentnost, otvorenost za različitost i sloboda izražavanja su vrijednosti `Šahovske hronike`, ali i vrijednosti savremene civilizacije. Neprijatno smo iznenađeni vijestima da nekome u Crnoj Gori to može da zasmeta. Apelujemo na sve vas i na sve iskrene ljubitelje šaha da izraze svoju podršku nezavisnosti `Šahovske hronike`.

Podgorica, 07.08.2015.

Radmila Milošević
Nebojša Nikčević
Veselin Balšić