Српски
Srpski
English
eXTReMe Tracker
VEČITI ŠAH
Prva - Turniri - Pretraga - Rejting - Reportaže - Jedi jedi - Link
user:  
pass:
 
  Šta se to dešava u ŠSCG 3

Šta se to dešava u ŠSCG 3

18.08.2015 /   Andrejić, Vladica (2268)

На Шаховској хроници појавило се још коментара на задату тему ШСЦГ...

06.08.2015 /   Andrejić, Vladica (2268) : Šta se to dešava u ŠS Crne Gore?
09.08.2015 /   Andrejić, Vladica (2268) : Šta se to dešava u ŠSCG 2

Na Šahovskoj hronici pojavilo se još komentara na zadatu temu ŠSCG, te ih prenosimo, bez ikakvih mojih komentara...

Antun Vih, Šahovska hronika broj 967, 10.8.2015

Šta se dešava u ŠSCG i oko njega

Čitajući brojne komentare u Šahovskoj hronici na temu navedenu u naslovu poželio sam da se u njoj nađe i skromno mišljenje nekog ko je već 40 godina prisutan i aktivan u crnogorskom šahu.

U tom dugom periodu, koliko se sjećam, Šahovski savez se nikada nije mogao pohvaliti uzornom organizacijom, već su, manje ili više uspješno, vrijedni entuzijasti nosili na svojim plećima teret. Naslijeđe prošlih vremena osjeća se i danas, a rukovodeća struktura ulaže, bar po mojim saznanjima, velike napore da poslovanje dovede u red. Obimne kritike i sugestije upućivane u novije vrijeme na adresu Saveza, ili bar oni dobronamjerni i praktično primjenjivi djelovi, mogli bi pomoći da ova organizacija konačno izgradi čvrste temelje.

Sa posebnom pažnjom pročitao sam tekst dr Vladice Andrejića, čije analitičke komentare na sajtu „Večiti šah“ redovno čitam. Ovog puta neugodno me iznenadio izborom i upotrebom djelova tuđeg teksta koji svjesno vrijeđaju i omalovažavaju predsjednicu ŠSCG Angelinu Vuković. Vrhunac doživljaja predstavlja poziv na neopozivu ostavku upućen gospođi Vuković koju svrstava u red: …“silnih lažova, licemera, podmuklih spletkaroša“…

U zaglavlju Šahovske hronike može se pročitati: „Urednik Šahovske hronike ne snosi odgovornost za autorske tekstove, kao ni za tekstove prenesene sa drugih sajtova!“ Mnogi uređivači internet foruma i diskusionih mreža navode, međutim, da neće tolerisati tekstove sa vrijeđanjem, govorom mržnje itd.

Mora da postoji i neka odgovornost u izboru tekstova koji se prenose sa drugih sajtova.

Akcije spašavanja u tuđem dvorištu u pravilu su trapave i donose više štete nego koristi, pa je pametnije taj posao prepustiti domaćem stanovništvu.

Ja sam se malo potrudio i u mom Kotoru pribavio mišljenje od poslovnih partnera gospođe Vuković, čija se privatna firma uspješno bavi nabavkom lijekova. U medicinskim krugovima opisali su je kao pouzdanog poslovnog partnera koji redovno ispunjava svoje obaveze. Ovakve informacije može da pribavi svaki šahista u svojoj sredini na teritoriji Crne Gore.

Smatram da se (pozitivno) mišljenje „poluobavještenih činovnika Kancelarije za sport“ ne može olako odbaciti. NJihove pohvale odnose se na dobro (i u zadnji čas) odrađeni posao oko registracije Saveza, kao i aktivnosti koje stavljaju šahovski ispred drugih sportskih saveza u nadležnosti Kancelarije.

Koliko je značajno ugošćavanje predsjednika ECU i FIDE („bjelosvjetskih šahovskih funkcionera“), kao i vodećih svjetskih šahista (sestara Muzičuk), ne treba valjda nikom posebno objašnjavati. To spada u uobičajene aktivnosti neophodne za sticanje ugleda na domaćoj i međunarodnoj sceni, a rezultat dobro odrađenog posla je dobijanje organizacije ekonomski isplativih masovnih međunarodnih turnira, kao i sponzorstava.

Parola „šah šahistima“ zvuči privlačno. Upravni odbor sastavljen od (vrhunskih) šahista pogodan je za pravljenje spiskova lijepih želja. Da bi se dobre ideje ostvarile potreban je i novac. To je vjerovatno razlog zbog kojeg je Predsjednica sastavila tim za koji smatra da će joj pomoći da realizuje planirani program.

Dosta sam čitao i analizirao tekstove gospodina Veselina Balšića. Zbog velike opširnosti i mnoštva detalja, kao i nedostatka stručnosti, nisam u stanju da se na ovom mjestu bavim ozbiljnijom analizom. Nadam se da će se brojni pravni sporovi u njima vremenom razriješiti na najpravedniji način. U tome će vjerujem pomoći svjedoci brojnih usmenih izjava na koje se on poziva.

Podsjetiću umjesto toga na događaje od prije otprilike dvije godine, kada je impozantna grupa šahista otvorila sporno pitanje finansijskog poslovanja Međunarodnog prvenstva Evrope za mlade u Budvi. U akciji potrage za izgubljenim novcem jedan od najaktivnijih učesnika bio je Veselin Balšić. Čitajući njegove kasnije tekstove mogao bi se steći utisak da je spor riješen, novac pronađen i smješten na sigurno mjesto, pa se otvorio prostor za bavljenje drugim šahovskim problemima. Drugim riječima, tema „nestalog“ novca nije nigdje prisutna u njegovim obimnim tekstovima. Znamo s druge strane da taj ne tako nevažan spor traje do danas i da se rješava u redovnom sudskom postupku. Spor je polarizovao crnogorsku šahovsku scenu na dvije strane, od kojih jednu predvodi sadašnja predsjednica Angelina Vuković, a drugu bivši predsjednik Vladimir Šakotić. Veliki je broj neutralnih (nezainteresovanih) šahista, a jedan broj sa simpatijama prati medijske akcije dobronamjernog i nepravdama pogođenog Veselina Balšića. Iako sam već naveo da se ne bavim analizom njegovih akcija, mogu da ukažem na rezultate koji iz njih proizilaze.

Jedna strana, ona koju zastupa Angelina Vuković, izložena je, kao nijedna dosadašnja vladajuća struktura, stalnom pritisku. Mora da se iscrpljuje odgovarajući na brojne optužbe, koje se često spuštaju na nivo beznačajnih detalja i stalno se, rekao bih orkestrirano, prikazuje u negativnom svijetlu. Druga strana, od koje je svojevremeno traženo da objasni „gdje su nestale pare“, nalazi se ničim uznemiravana u bezbjednom hladu gdje mirno priprema strategiju nastupa na sudu. Možda gospodin Balšić ima neko razumno objašnjenje za paradoksalne rezultate svog djelovanja. Ja ipak ostajem pri mišljenju da je crnogorska šahovska scena podijeljena na (samo) dvije struje . . .

Na kraju bih iskoristio priliku da se pridružim svima onima koji podržavaju slobodu u medijskih aktivnosti mog dobrog prijatelja Gorana Tomića. Iskreno se nadam da je nastali nesporazum rezultat individualnog nastupa člana Upravnog odbora i razmjene različitih stavova praćene viškom emocija u telefonskom razgovoru. Ako se radi o nekoj novoj, meni nepoznatoj politici gušenja medija koji ne podržavaju rukovodstvo ŠSCG, pridružujem se borbi protiv takve pojave.

U Kotoru, 09.08.2015.
Antun Vih

Radmila Milošević, Šahovska hronika broj 969, 12.8.2015

Šta se događa u ŠSCG i oko njega?

(Odgovor Antunu Vihu)

Poštovani gospodine Vih ,

Nijeste me spomenuli u svom tekstu već samo citirali djelove mog komentara i to izdvojene iz šireg konteksta (?). Ipak želim sa Vama prodiskutovati niz zanimljivih i za mene inspirativnih opservacija koje ste iznijeli i dati dodatna pojašnjenja sopstvenih sudova kako oko njih ne bi bilo nedoumica.

Uz to, vjerujem, da će dijalog sa Vama biti korektan i doprinijeti da svi zajedno budemo bliži istini za šta sam jedino i zainteresovana.

Dakle, izvorno, ovaj Vama očito sporan dio mog teksta glasi : ''Mnogo je važnije šta o šahovskim prilikama u Crnoj Gori misle Goran Tomić, Veselin Balšić, Nikola Đukić, Nebojša Nikčević ili ja, nego neki poluobaviješteni činovnik Uprave za sport, funkcioner ECU, ili bilo koji drugi funkcioner...'' Vi ste citirali samo boldovani dio i odnekud zaključili da pozitivno mišljenje Uprave za sport i posjete funkcionera ECU smatram nebitnim ?! Baš naprotiv! Taj segment rada novog rukovodstva ŠSCG smatram najboljim a od Vas očekujem da s lakoćom razumijete da nisam htjela da kažem da je nevažno pozitivno mišljenje Uprave za sport ili posjete visokih dužnosnika ECU, vec da je od toga važnija unutrašnja kohezija i mišljenje nas koji svaki dan prakticiramo šah u Crnoj Gori ! Jer, priznaćete, neće za našu reprezentaciju igrati Zurab i Kirsan vec Đukić i Blagojević, turnre u CG neće suditi savjetnici iz Uprave za sport , već Balšić i Vujačić(i) a niko od pomenutih ''bjelosvjetskih šahovskih funkcionera'' (drugi citirani dio mog komentara) neće organizovati šahovskii život u Kotoru i Podgorici već Vi i ja!

Dakle, pohvale Uprave za sport našem savezu su dobrodošle ( posebno ako se zna da se Savez u velikoj mjeri finansira njihovim sredstvima), kada su umjesne ali, ako su izrečene iz razloga koji ste Vi naveli (uspješna registracija Saveza), meni onda izgledaju pomalo komične… Hvaliti nekoga što je obavio jednu tako podrazumijevajuću stvar nakon sto prethodna rukovodstva ( takođe mnogo hvaljena od Uprave i COK-a umjesto da zbog nesavjesnog odnosa prema zakonskim obavezama i svom poslu budu sankcionisana ) to nijesu učinila punih 18 godina je nepotrebno. Evo, vidite, šahovski klub ‘’Dijagonale’’ na čijem sam čelu je jedan od prvih šahovskih klubova koji se preregistrovao po novom Zakonu o sportu pa meni ne pada na pamet da se time hvalim, niti me Uprava za sport zbog toga hvali a ponajmanje Šahovski savez… Svi to smatramo rutinskom aktivnošću, iako moj klub nije na bilo čijem budžetu, osim mom, a ja ne primam platu za svoj rad…

Uzgred, bilo bi zanimljivo da Savez konačno objelodani spisak klubova koji već nekoliko ciklusa učestvuju na državnim takmičenjima a nijesu preregistrovani kao i spisak klubova koji ne plaćaju takse Savezu a imaju i formalno i suštinski isti (i bolji! )status od nas koji svoje obaveze uredno izvršavamo. To je valjda ‘’pozitivna diskriminacija’’ - kako je shvata ŠSCG.

Citirali ste i moje podsjećanje ''...da smo htjeli šah šahistima'' i kažete '' ...da je Upravni odbor ŠSCG sastavljen od (vrhunskih) šahista pogodan za pravljenje spiskova lijepih želja''. E, u ovome se slažem sa Vama sa stanovišta pribavljanja novca za rad Saveza. Ja sam čak i prigovarala na raniji sastav UO ŠSCG sa takvom strukturom. Tada mi je rečeno da je UO odličan i da teče med , mlijeko (i koka kola !). Međutim, kada se ubrzo pokazalo da to i nije baš tako, otišlo se u drugu krajnost i sadašnji UO je uglavnom sastavljen od nešahista a to može biti opasno. Nikako da se uspostavi balans… Zaista sam zabrinuta da krucijalne odluke sa mogućim negativnim posledicama po crnogorski šah, klubove i pojedince, donose u šahovske (ne)prilike potpuno neupućene osobe a da se mi koji se dnevno bavimo šahom (i jedino šahom kao ja!) sa tim odlukama upoznajemo iz medija. Možete li gospodine Vih vjerovati da ja trenutno ne poznajem nijednog člana UO ŠSCG iz ovog nešahovskog dijela ?! Da li je to Vama normalno? I treba li ja da se ‘’upoznajem’’ sa njima ili oni sa mnom (nama) ? Odnosno, treba li da nas međusobno upozna onaj ko ih je uveo u crnogorski šah ?

Kad kažem ŠAH ŠAHISTIMA nije to nikakav populizam već KONCEPT u kom su šah i šahisti u središtu pažnje a ne šahovski (pogotovu ne politički ) funkcioneri . Ponoviću svoje i ranije iznošeno mišljenje da Savez treba da bude SERVIS šahistima i da postoji radi njih a ne radi sebe kao neko nad tijelo.

Izvan ovih citiranih djelova, zanimljivom i donekle problematičnom smatram Vašu tezu ''... da je crnogorska šahovska scena polarizovana na dvije strane , jednu koju predvodi sadašnja predsjednica ŠSCG Angelina Vuković i drugu koju predvodi bivši predsjednik Vladimir Šakotić''.

Evo, ja naprimjer, ne pripadam nijednoj struji u crnogorskom šahu, niti sam dio bilo koje interesne grupacije, ili ‘’klana’’, kako to voli da kaže nasa predsjednica. Pokušavam da se u životu i radu rukovodim principima a ne trenutnim interesima… A, da je ova Vaša ranije navedena tvrdnja suštinski sporna lako se uvjeriti ako se samo pogledaju nedavne fotografije sa otvaranja državnog prvenstva u Pljevljima . (Jedna od njih mi je poslužila za malu pošalicu na mom blogu a prenio je i Goran Tomić na ŠH). Na fotografiji su dobro raspoloženi najbliži dugogodišnji Šakotićevi saradnici (ili on njihov, kako hoćete!). Neki od njih su direktni učesnici ‘’u poslu'' sa Šakotićem i potpisnici štetnih ugovora po Savez ( Srđa Dragašević), drugi su, od podržavalaca i tadašnjih fanova sadašnje predsjednice, a uz njenu saglasnost, javno optuženi ‘’… da se svojom kandidaturom za predsjednika ŠSCG pridružio onima kojima ne odgovara novi početak na legalnim, boljim, pravednijim i racionalnijim osnovama, kojima ne odgovara da se rasvijetli ko je, kako i zašto ovako vodio ŠSCG, onima koji će htjeti da zataškaju i relativizuju sve dosadašnje nepravilnosti i zloupotrebe’’ (Božidar Ivanović), a treći (kojih je prepun sadašnji savez?!) su usred najvećih sukoba sa Šakotićem ušli u njegov UO (da mu ojačaju tada već oslabljene pozicije) i potpisali egzaltirano saopštenje o njegovoj mesijanskoj ulozi u CG šahu i potpunoj regularnosti i legalnosti u organizaciji famoznog prvenstva u Budvi (Jusuf Kalamperović).

E, vidite, poštovani Antune, svi su oni na otvaranje Prvenstva prispjeli na poziv predsjednice ŠSCG, koja, kako prikazuju fotografije, iz prvo reda prati sa njima ceremonijal otvaranja , razdragano im uručuje zahvalnice i tako valjda ''predvodi stranu protiv Šakotića'' – kako Vi kažete.

Sa višedecenijskim najbližim saradnicima, prijateljima i poštovaocima Šakotićevog lika i djela protiv Šakotića! To je pravi recept za pobjedu !!

Kako se stvari odvijaju, očekujem da na otvaranju sledećeg šampionata ovu galeriju likova upotpuni Šakotić LIČNO, pa da konačno sve bude ‘’kao nekada’’…

Na kraju bih najiskrenije zamolila sve učesnike ove diskusije da ona bude civilizovana i bez uvreda prema bilo kome a naročito prema predsjednici Šahovskog saveza Angelini Vuković kojoj je već upućeno isuviše uvreda.

Dozvoljeno je ići oštro na loptu ali ne i na igrača!

Podgorica,11.08.2015.
RADMILA MILOŠEVIĆ
Predsjednica ŠK Dijagonale

Pljevaljski šah klubovi, Šahovska hronika broj 971, 14.8.2015

Reagovanje pljevaljskih šahovskih klubova na tekst Radmile Milošević koji je objavljen pod nazivom Šta se događa u ŠSCG i oko njega

U navedenom tekstu u dijelu u kome se komentariše šampionat u Pljevljima, jedino fotografije sa šampionata u Pljevljima su autentične, ali su i one komentarom zloupotrebljene, za lično vrijeđanje ljudi i organizatora ovog šampionata.

Opština Pljevlja u saradnji sa pljevaljskim šahovskim klubovima prihvatila je da bude organizator i pokrovitelj dva takmičenja iz kalendara ŠSCG (Pionirskog i omladinskog prvenstva CG i Seniorskih šampionata CG u muškoj i ženskoj konkurenciji). Sve pozive gostima na otvaranju u ime navedenih organizatora pisao je nadležni opštinski sekretarijat i svi su oni bili dragi gosti Opštine Pljevlja i pljevaljskih šahovskih klubova. (Između ostalih i VM Ivanović Božidar, IM Živković LJubo, Kalamperović Jusuf i Predsjednica ŠSCG, koja je sa godišnjeg odmora došla na otvaranje). Zahvalni smo im što su prihvatili naš poziv i što smo mogli da ih ugostimo. U ime ŠSCG zahvalnice za uspješnu organizaciju i cjelokupno pokroviteljstvo ovih prvenstava Predsjednica ŠSCG uručila je Predsjedniku opštine i predsjednicima pljevaljskih šahovskih klubova od kojih je jedan Srđa Drgašević. Predsjednik Opštine Pljevlja je na otvaranju prigodne poklone uručio svojim gostima ( VM Ivanović Božidar, IM Živković LJubo i Kalamperović Jusuf). Ovo bi trebao da bude pravi komentar objavljenih fotografija sa otvaranja uz poštovanje svega onoga što su organizatori uradili da učesnici imaju dobar smeštaj, dobre uslove za igru, dobar nagradni fond.

S poštovanjem.

Milojica Tešović – Predsjednik ŠK „Rudar“
Zoran Radošević – Sekretar ŠK „Osnovnih i srednjih škola“

Radmila Milošević, Šahovska hronika broj 972, 15.8.2015

Odgovor Tešoviću i Radoševiću

Poštovana gospodo Tešović i Radošević,

Moram priznati da me Vaš tekst višestruko zbunio - srećom je kratak!

Naime, Vas, Vaše klubove, organizatore, način i kvalitet organizacije šampionata , nijednom riječju u svom prethodnoom komentaru nisam spomenula (ali sada hoću, kad već insistirate!), pa ne shvatam po kom osnovu mi baš Vi odgovarate. I kako sam Vas mogla uvrijediti kad Vas nisam ni spomenula ?

Molim Vas da navedete djelove teksta u kojem Vas spominjem i vrijeđam kao i ono što smatrate netačnim u mom tekstu.

Ali, Vi dobro znate da je sve što sam napisala tačno, baš kao i ti što stoje iza Vas! Gdje god sam spominjala aktere naše bizarne šahovske scene koristila sam fotografije, citate i opštepoznate činjenice i podatke ! Čista faktografija, gospodo draga!

Nakon više čitanja Vašeg obraćanja u želji da nekako odgonetnem razloge Vaše ozlojeđenosti, zaključih da Vam izgleda smetaju komentari koji stoje ispod objavljenih fotografija. E vidite, ja mislim da ti polušaljivi komentari na duhovit način opisuju ono što fotografije prikazuju a one opet odlično ilustruju tekstualni dio mog komentara! Ne kaže se zalud : ‘’Jedna fotografija govori više od hiljadu riječi’’! Razmišljajući o tome sto bi se neko toliko sjekirao oko nekoliko fotografija koje je lično objavio na fejsbuku , zaključila sam gospodine Radošević, da ste zabrinuti šta će biti ako neko iz Opštine Pljevlja u kojoj radite nekim slučajem vidi ova moja zlodjela. I dobro, evo, sad ste javno reagovali i napravili otklon od njih i mene i možete se opustiti.

Ipak, priznajem, ima nešto što nije bilo tačno u mom komentaru - ako je vjerovati ovome što pišete. Naime, ja sam do juče živjela u uvjerenju da Pojedinačni seniorski šampionat za muškarce i žene organizuje Šahovski savez CG a ispade da ga organizuje Opština Pljevlja ?! Kako nam to niko nije javio ja sam mislila da najvažnije takmičenje u šahu, kao i uvijek, organizuje ŠSCG, pa sam po logici stvari smatrala da je predsjednica Saveza određivala ko će biti gosti i zvanice na prvenstvu . Kad, gle čuda, ona je samo gost, tek jedna od pozvanih (i još je morala prekinuti godišnji odmor !) a sve je u stvari organizovala Opština Pljevlja pa čak i odabir gostiju ?! I znaju li u opštini nesto o ovim našim unutrašnjim sporovima : ko je za a ko protiv koga - kad su već organizatori i pokrovitelji Prvenstva … Eto,to je jedina netačnost u mom tekstu jer nisam mogla pretpostaviti da iz opštinskog ‘’nadležnog sekretarijata’’ predsjednika Šahovskog saveza nijesu konsultovali makar o tome koga će pozvati na otvaranje šamponata? ( Ili, ipak jesu, nego to sad nije zgodno priznati… )

Ako je tačno ovo što pišete onda je ovakvim ponašanjem ozbiljno narušen ugled i integritet Šahovskog saveza CG, što je kršenje Statuta ŠSCG .

Gospodo , ja godinama sarađujem sa podgoričkom opštinom koja je po svemu mnogo moćnija od pljevaljske, pa njeni zvaničnici dolaze da nesto otvore samo kada ih pozovem i onaj koga pozovem . I nikada mi se niko od njih nije umiješao u bilo što oko organizacije brojnih turnira koje Dijagonale organizuju pod njihovim pokroviteljstvom. Ali, to je pitanje ličnog stila…

Bilo bi zanimljivo čuti i to, ko je i kada odlučio da šampionat bude baš u Pljevljima? Nije mi poznato da je bilo javnog konkursa, tendera , itd . Kad smo predlagali sadašnje rukovodstvo svi smo su se kleli u transparentnost u radu Saveza a sada to više niko ne spominje. Čak ni one frizirane zapisnike sa sjednica Upravnog odbora više ne dobijamo a kamoli šta drugo...

Ali, Vas ovo svakako ne tangira. Kad smo se mi borili za pomenuti koncept Vi ste u dugom nizu godina podržavali ranija rukovodstva koja su zagovarala drugačije upravljanje Savezom, pa je zaokret unazad sadašnjeg rukovodstva Vama taman po mjeri! Ali meni nije!

Kažete da su Zahvalnice uručene za ‘’uspješnu organizaciju i cjelokupno pokroviteljstvo’’ onima kojima su uručene?! Ali pobogu! Zahvalnice su uručene na OTVARANJU šampinata pa se pitam kako se znalo da je uspješno organizovan, prije nego je i počeo… ?!

A šampionat i nije baš prošao bez organizacionih mana - ukoliko je tačno to što čujem i čitam. (Nisam bila u Pljevljima i nisam lično vidjela pa imam određenu zadršku prema ovim informacijama)

Dakle, imali smo i ‘’nestale igrače’’ (kako bi to Tomić rekao!), nedolaske na partiju, kontumacije, ‘’zalutale članove Upravnog odbora’’ (Andrejić –cit.), koji , avaj, nikako da stignu na proglašenje i zatvaranje šampionata, ostavljenju skupocjenu šahovsku opremu na kraju turnira koju su morali skupljati igrači (Balšić-cit.), neklimatizovanu salu za igru usred ljeta, nesrazmjerno raspoređen nagradni fond sa naglim i nelogičnim padom posle treće nagrade: sa 600 eura za trećeplasiranog na 300 eura za četvrtog , a na šampionatu se desilo da čak četiri igrača dijele od 2-5 mjesta sa po 6,5 poena , pri čemu je nagrada za drugog bila 800 eura a za petog 200 eura sa istim brojem poena, ukupni nagradni fond je manji za 600-700 eura od onog koji smo imali u vrijeme tandema Dragaševic-Marković, bez slobodnog dana na turniru od 11 kola, itd…

Gospodine Radošević, organizacija šampionata u ovom dijelu prvobitno nije bila predmet mog interesovanja (ako ne interesuje njegove učesnike, zašto bi mene), ali ste me ovim nepotrebnim javljanjem prosto inspirisali. Vjerujem da znate da nisam od onih što po svaku cijenu traze nedostatke -naprotiv!

Cijenim Vaš rad sa mladima , Vaš aktivizam i pregnuće. Puno smo sarađivali proteklih godina i još ćemo, nadam se… Samo, imajte na umu da predsjednici i gradonačelnici dolaze i odlaze a mi ostajemo ! Ne morate baš uvijek nekritički slijediti one što su u hijerarhiji iznad Vas.

Valjda je važnije šta je ispravno i tačno od onog onog šta je korisno!

Podgorica, 14.08.2015.

RADMILA MILOŠEVIĆ, predsjednica ŠK Dijagonale

Pljevaljski šah klubovi, Šahovska hronika broj 973, 16.8.2015

Reagovanje pljevaljskih šahovski klubova na tekst Radmile Milošević koji je objavljen pod nazivom Odgovor Tešoviću i Radoševiću

U navedenom tekstu u dijelu komentariše se naše kratko i nedvosmisleno reagovanje da je za šampionat u Pljevljima, sve pozive gostima na otvaranju u ime organizatora pisao nadležni opštinski sekretarijat, na predlog šahovskih klubova i da su svi su oni bili dragi gosti Opštine Pljevlja i pljevaljskih šahovskih klubova. (Između ostalih i VM Ivanović Božidar, IM Živković LJubo, Kalamperović Jusuf). Na objavljene fotografije i tekst smo reagovali jer su u istom ovi gosti pripisani ŠSCG, a to su naši dragi prijatelji koje smo pozvali ne samo na otvaranje već smo se sa njima družili dva prelijepa dana. Koga će mo mi pozvati na otvaranje prvenstva koje smo u cjelosti finansirali nismo imali obavezu da bilo koga pitamo.

Sva druga prepiska i vaši komentari nas na račun rukovodstva ŠSCG nas ne interesuju jer mi nismo ničiji zastupnici ili advokati, u bilo kakve polemike se ne uključujemo a siguran sam da s kim god da smo sarađivali da smo korektno ispunili sve svoje obaveze.

S poštovanjem.

Milojica Tešović – Predsjednik ŠK „Rudar“
Zoran Radošević – Sekretar ŠK „Osnovnih i srednjih škola“

Radmila Milošević, Šahovska hronika broj 974, 17.8.2015

Odgovor Tešoviću i Radoševiću (2)

Poštovana gospodo Tešović i Radošević, Na samom početku da se složim sa Vama da se većina ovoga što pišem zaista odnosi na Šahovski savez Crne Gore ali šta mogu kad se umjesto njih javljate Vi i Antun Vih…

Diskutujem sa onim ko se javi za diskusiju ili, što bi rekao Gligorić, IGRAM PROTIV FIGURA.

Konačno smo utvrdili čiji su gosti bili B. Ivanović, LJ. Živković i J. Kalamperović ali još uvijek ne i čiji je Šampionat!

(Ovo će sigurno razdragati Gorana Tomića! Jer, nakon ''nestalih'' igrača, ‘’zalutalih’’ članova Upravnog odbora ŠSCG, na kraju imamo i ''zagubljeno prvenstvo''!)

Ali, šalu na stranu...

U prvom reagovanju napisali ste da je ''Opština Pljevlja u saradnji sa pljevaljskim šahovskim klubovima prihvatila da bude ORGANIZATOR i pokrovitelj dva takmičenja iz kalendara ŠSCG (Pionirsko i Omladinsko prvenstvo CG i Seniorski šampionat CG u muškoj i ženskoj konkurenciji)''.

U drugom reagovanju pišete da ste ''... prvenstvo u cjelosti finansirali i da nijeste imali obavezu da bilo koga pitate ko će biti pozvan na njegovo otvaranje''.

Da li ovime hoćete da kažete da Vam je nacionalni šampionat USTUPLJEN od strane Šahovskog saveza CG ?

Očekujući Vaš odgovor želim Vam uspjeh u svim šahovskim akcijama u Pljevljima!

RADMILA MILOŠEVIĆ , predsjednica ŠK Dijagonale

Veselin Balšić, Šahovska hronika broj 975, 18.8.2015

ŠTA SE SVE DOGAĐA U ŠS CG I OKO NJEGA?

(odgovor mom drugu Antunu)

Poštovani gospodine Antune,

Sa malim zakašnjenjem reagujem na Tvoj komentar objavljen u ŠH. Istina, malo sam iznenađen načinom i argumentima kako si branio našu predsjednicu, a i prozivkom pojedinih osoba koji su se oglasili (i osudili) verbalni napad člana UO na prof Tomića. Primjetio sam najviše si mene pominjao u tom tekstu, pa je red da Ti odgovorim.

Poštovani gospodine Antune, i prošle godine si objavio jedan komentar na stranicama ŠH, gdje si branio našu predsjednicu, i javno pozvao UO da je zaštite (od mene). Priznajem, nijesi bio grub, kao jedan član UO, pa sam Ti (cijeneći naše korektne odnose i uvažavajući Tvoje godine i dugogodišnje bavljenje šahom –igrač, organizator, sudija) odgovorio privatnim mejlom. U tom mejlu sam Ti dostavio i jedan moj tekst (koji je javno objavljen u disciplinskoj prijavi), gdje sam Ti napisao da ćeš, nakon čitanja teksta moći shvatititi određene stvari. Odgovorio si mi i priznao da si – „brod ipak malo nagnuo na njenu stranu“, tj. da si bio neobjektivan. A nijesi brod malo nagnuo na njenu stranu, već vjerujem da si ga možda i prevrnuo.

Ništa ružnije ni tužnije nema nego iznositi javno svoj (ŠS CG) prljav veš na svijetlo dana, i o tome pisati da nam se svi iz šahovskog svijeta smiju. Uvijek sam se zalagao da se svi problemi i nesporazumi koji se pojave – rješavaju isključivo unutar ŠS CG. Ali, postoji određena grupa (predvođena našom predsjednicom) kojima apsolutno nije stalo do istine, i koji jednostavno ne žele ni da razmatraju takve predloge, tako da pojedincima nije ostalo ništa drugo, već da se na ovakav način bore za istinu i pravdu.

Sva ova moja pisanija je počela kada naša predsjednica (i njen UO) nijesu željeli da razmatraju određene (moje) konkretne (i korektne) predloge, već su ih jednostavno ignorisali. U tom momentu, jedino što mi je (tada) preostalo bilo je da se putem raznih tekstova oglasim i iznosim istinu. A mogli su (i trebali) bez toga. Bilo je potrebno samo malo dobre volje sa njihove strane, pa da se svi nesporazumi riješe. Oni to jednostavno nijesu željeli. Zato sam vrlo zahvalan svima koji su objavljivali sve te moje tekstove, i na taj način su sve zainteresovane osobe iz svijeta šaha dolazili do preciznih podataka i istine. Iz tog razloga smatram da nijesi trebao ovako „tešku temu“ otvarati preko ŠH. Meni lično ne smeta, ali sam mišljenja da smo sve nejasnoće koje imamo mogli riješiti razgovorom. Čak sam Ti i prošle godine ponudio da, ako želiš, možemo o svemu da razgovaramo –kada Tebi i gdje odgovara. I sada Ti opet nudim isto: ako Ti nešto nije jasno (ili nijesam dovoljno precizan) bolje je da to razjasnimo razgovorom, a ne preko ŠH ili drugih sajtova. Ali, ne smeta meni ni ovako.

Sada je red da malo prokomentarišem i Tvoj tekst.

Vladica
Iznenađen sam da si se na onakav način osvrnuo na tekst uglednog šahovskog radnika i urednika „Večitog šaha“ Vladice Andrejića. Vladica je kao uvijek, vrlo jasno i precizno objasnio pojedine činjenice i takve osobe nazvao pravim imenom. Vjerujem da se većina šahista u potpunosti slaže sa svim što je napisao Vladica Andrejić. Vladica se tako odnosi (piše) i prema svom predsjedniku ŠSB (i prema svima drugima), pa zašto takav odnos ne bi imao i prema našoj predsjednici. Vladica na svom sajtu ne pravi nikakvu razliku između Srbije, CG i BIH. Sve što se dešava u CG Vladica objavljuje. Da li na našem sajtu možemo naći sve te podatke što nalazimo na njegovom sajtu, koji se odnose na naše turnire i igrače, i koji su bitni za nas? Sve što je Vladica napisao, ja bih odmah potpisao. Podržavam svaku njegovu napisanu riječ. Možda će se neko zapitati zašto onda i ja nijesam pisao na taj način, ako se u svemu slažem? Na početku pisanja tekstova (koji su objavljivani) i iznošenja primjedbi, bio sam malo grublji i mnogi su me savjetovali i predlagali da ne koristim takav rečnik, jer onda svi (naročito naša predsjednica i dio UO) samo obraćaju pažnju na stil pisanja, ali ne i na činjenice. Tako, npr. kada sam komentarisao glupavi predlog sudijskog pravilnika, pripremljen od strane lične prijateljice naše predsjednice, napisao sam da „...nije ona (Branka Milašinović) kriva, ona ne zna“, i to sam ponovio pet-šest puta, a većina iz UO (predvođeni kapitenom –našom predsjednicom) su to shvatili kao vrijeđane „uglednog šahovskog radnika i eminentnog sudije -Branke“. Može se samo zamisliti kako bi naša predsjednica i njeni PNP (proračunati, nesposobni, poltroni) reagovali na takav moj stil pisanja.

Vladica je više uradio u prikupljanju, obrađivanju i sređivanju svih turnira u CG nego svi predsjednici ŠS i svi njihovi PNP zajedno. Vladica jako dobro poznaje kompletnu šahovsku situaciju u regionu, a posebno u CG. Uvjeren sam da ni Ti, gospodine Antune, ni moja malenkost, ni približno ne znamo šta se sve događa u CG, koliko zna Vladica Andrejić, i iz tog razloga je vrlo kompetentan da iznese svoj stav i mišljenje o stanju u šahovskoj CG. Iz tog razloga, njegovo mišljenje treba uvažavati. Zato se nadam da će se Vladica opet oglasiti i komentarisati događanja u ŠS CG. Zato predlažem Tebi i svim Tvojim istomišljenicima: sve diraj, samo njih (Vladicu i Gorana) ne diraj.

Anketiranje i (pokušaj) odbrane predsjednice
Poštovani Antune, uvjeren sam da imaš najmanje 850 razloga zbog kojih braniš našu predsjednicu. Ali, moraš da nađeš malo bolje, jače i ubjedljivije argumente.

Zaista mi je smiješno i krajnje neozbiljno, kako kažeš, da si se potrudio i „pribavio mišljenje od poslovnih partnera gospođe Vuković” i da su je “u medicinskim krugovima opisali su je kao pouzdanog poslovnog partnera koji redovno ispunjava svoje obaveze” Poštovani Antune, naša predsjednica se ne nalazi na čelu Doma zdravlja ili Opšte Bolnice, a nije ni ministar zdravlja, pa da se raspituješ u medicinskim krugovima –kakva je ona. Zašto se nijesi raspitivao i kod policajaca, prosvjetara, komunalaca, ili kod penzionera ili nezaposlenih osoba? Naš narod kaže da dokon pop svašta radi. Isto tako, ja sam nailazio u medijima na negativne komentare i mišljenje o našoj predsjednici od osoba vezanih za zdravstvo, pa nikada mi nije palo na pamet da takav argument koristim protiv nje u našem (šahovskom) sukobu.

Jedino mjerodavno mišljenje o našoj predsjednici mogu dati osobe iz svijeta šaha: igrači, predstavnici klubova, organizatori, sudije... A mišljenje većine osoba iz šahovskog svijeta kod nas o našoj predsjednici je negativno.

Ugošćavanje raznih FIDE i ECU funkcionera (i sestara Muzičuk) za sada nam (šahistima) nije donijelo nikakve koristi. Istina, pojedincima je to poslužilo za ličnu promociju, fotografisanje za uspomenu, kadar na TV-u, zajednički ručak ili večeru.... Eto, to su benifiti (za sada) ŠS CG, od posjeta svih tih „bjelosvjetskih šahovskih funkcionera“. Ako imamo tako dobru saradnju sa ECU zašto naša predsjednica nije uspjela da obezbijedi (besplatno) učešće naših talentovanih takmičara (Blagojević, Šuković, Lukić, Ćirović, Pobor, Mandić, Vučković, Alivodić, Anđelići...) na nedavno održanom Evropskom prvenstvu (rapid i brzopotezno takmičenje)? Zar nije bilo korisnije da se novac potrošen na razne dočeke funkcionera (i sestara) iskoristi za organizaciju određenih takmičenja ili slanje takmičara na takmičenja u okruženju?

Dobar rad Saveza (koji mnogi nijesu primijetili)
Gospodine Antune, napisao si „...a rezultat dobro odrađenog posla je dobijanje organizacije ekonomski isplativih masovnih međunarodnih turnira, kao i sponzorstava“ Zaista ne znam o čemu pišeš Antune. Koja je to takmičenja dobio ŠS CG? Da Ti ne živiš u eri V. Šakotića, koji je jedini znao i umeo da donese turnire CG? Vjerujem (i nadam se) da bi trebali dobiti neko takmičenje, ali za sada još ništa nijesmo dobili. O sponzorstvu je bolje i da ga nijesi pominjao. Vjerovatno si mislio na Tvoj čuveni projekat (koji je preuzeo Savez) o edukaciji mladih šahista putem interneta. Od FIDE je Savez dobio oko 15.700 eura za taj projekat. I šta je bilo sa tim projektom? Da li je neko pomjerio bilo koju figuru na šahovskoj tabli, po tom projektu? Naravno da ništa nije urađeno sa tim projektom. Niti će biti urađeno, jer oni (predsjednica i sekretar) su nesposobni da bilo šta naprave po tom pitanju. Ali, dobijeni novac po tom projektu je nenamjenski (po)trošen. I Tebi to ne smeta. Vjerovatno imaš razloga za to.

Malo i meni (VB)
Napisao si „...Nadam se da će se brojni pravni sporovi u njima vremenom razriješiti na najpravedniji način. U tome će vjerujem pomoći svjedoci brojnih usmenih izjava na koje se on poziva.“ Lijepo je to sve rečeno gospodine Antune. Ali, zašto nijesi iznio svoj stav u vezi određenih sporova koje ja vodim? Zar nijesi imao potrebu da se oglasiš zbog sramne odluke UO, kojom sam kažnjen samo zbog pisanja? I to što sam iznosio samo istinu. A reaguješ na određene tekstove kojima smo dali podršku prof Tomiću. Zaista, čudni su Tvoji kriterijumi u odbrani pojedinih osoba. Zapravo, koliko se sjećam, Ti si reagovao samo dva puta u vezi pisanja, i oba puta si branio našu predsjednicu. Možda je to ipak samo slučajnost.

Takođe, malo si se, gospodine Antune, dotakao i disciplinske prijave koju sam podnio protiv naše predsjednice. Da li je Tebi stalo do odluke koju će donijeti nadležni organ (UO) ili do istine koja jeste? Što se tiče odluke, ja sam uvjeren da će se naša predsjednica žaliti na odluku Disciplinske komisije, a kasnije će UO usvojiti njenu žalbu. I šta onda? Ti ćeš doći do zaključka da ja nijesam u pravu, jer je takva odluka nadležnog organa. Međutim, ako Te zanima istina, možeš pozvati sve navedene svedoke (sve ih znaš) i lično ćeš se uvjeriti u to da sve što je napisano je samo istina.

Šakotić
Gospodine Antune, vidim, prozivaš me i što više ne napadam (prozivam) V. Šakotića. Pa da Te malo podsjetim. Kada je trebalo, kada je bilo aktuelno i onda kada je bio na vlasti, ja sam ga, za razliku od mnogih, prozivao. I bio sam vrlo aktivan u tome da se prikaže zaista prava istina u vezi EP u Budvi. Sada je to dobilo neku novu dimenziju sa svim sudskim procesima. I zaista nijesam upoznat dokle se po tom pitanju sa tim stiglo. I ništa od svega toga što sam ranije pisao, ni sada ne bih mijenjao. Svojevremeno sam napisao da, dok ja napadam Šakotića, mnogi ga podržavaju, a kada on ne bude više na vlasti, mnogi koji ga sada podržavaju će ga napadati, a ja ću ga „braniti“ od takvih. I to se sada dešava. Volim da kritikujem osobe koji su na vlasti (za razliku od mnogih), a ne da ih kritikujem onda kada se više ništa ne pitaju i ništa ne odlučuju. Ne znam gdje je završio (eventualno) otuđeni novac sa EP, ali bih volio da se sav novac koji je „sklonjen“ sa strane, vrati Savezu, ali da ih troši neko novo rukovodstvo, bolje i mudrije.

Inače, uopšte se ne može uspoređivati znanje, šahovska stručnost, sposobnost i organizacijske sposobnosti naše predsjednice sa V. Šakotićem. On je za nju, po svim pitanjima, pojam. Sudski spor (tužba Saveza) koji se vodi (po meni) je zapravo lični obračun naše predsjednice i Šakotića. NJihov sukob je počeo mnog ranije, ali je sada došla prilika za naplaćivanje računa. Da nije tako, onda bi naša predsjednica podnijela prijavu protiv svih lica koji su na bilo koji način učestvovala u organizaciji EP, a ne samo protiv njega. Ovako, naša predsjednica je zaštitila pojedine osobe, iz (njoj) znanih razloga. I kao što je naveo mlađani Lepetić u svom komentaru (u odbrani prof Tomića): “Savez se nije žalio na prvostepenu odluku suda da mu se odbije svojstvo umješača u tom postupku i na taj način se “elegantno distancirao” iz tog postupka”, ma šta to značilo, ali je svojim nečinjenjem, naša predsejdnica nanijela određenu štetu tuženim klubovima (3) i reprezentativcima (3).

U vrijeme kada se većina nas usprotivila protiv načina organizacije EP u Budvi i Šakotića, Ti si sa distance, u hladovini, sve to lijepo posmatrao. Zar nije malo čudno, gospodine Antune, da jedino Tvoj klub iz Boke Kotorske nije podnio tužbu protiv Šakotića? Kada god je trebalo povući neki važan i rizičan potez (tužba) protiv Šakotića, Ti si to vrlo spretno izbjegavao, vadeći se da takvu odluku može da donese samo UO kluba, a ako je u pitanju nešto što Ti je odgovaralo, to si prihvatao, bez odluke UO. Meni se čini da su to Tvoje vrlo mudre ili proračunate odluke. Na kraju, sada, iz debele hladovine, pratiš kako se tuženi snalaze.

Dvije grupe?
Poštovani gospodine Antune, ja ne pripadam ni jednoj grupi (Angelina ili Vladimir), ja sam samostalan u svom radu (pisanju). Borim se samo za istinu, borim se protiv nepravde, koju (ne)namjerno čini naša predsejdnica prema meni ili drugima, ne pridržavajući se Statuta i drugih akata Saveza. Sve to radim zbog neprincipijelnosti naše predsjednice (izbor člana UO) i krajnje nekorektnog ponašanja naše predsjednice prema meni ili drugima. Kada sam vidio da nema namjeru da se izvini za sve te propuste, onda sam nastavio da je kritikujem. Tako, poštovani gospodine Antune, ja to ne radim da bih bilo kome pomagao, a najmanje Šakotiću, već samo iz principijelnih razloga. Inače, sa Šakotićem sam se zadnji put vidio davno (jedne tople decembarske noći -2013. g), kada smo popili oproštajno piće i kada sam mu saopštio da podnosim ostavku (rejting administrator). Međutim, ako ikada budem u društvu Šakotića (nikada ne reci -nikad), obećevam Ti, bićeš prvi koga ću obavijestiti. Isto tako, gospodine Antune, poznato mi je da si se Ti, nakon podnošenja ostavke (član UO) sastajao sa Šakotićem!? Uvjeren sam da se Šakotić, nakon podnošenja ostavki pojedinih osoba (Đukić, Milošević, Balšić…), nikada nije sastajao sa njima i pokušavao da napravi neki novi dogovor, jer zna da od toga ništa ne bi bilo. Ko zna, možda je u tom trenutku tražio najslabiju kariku u lancu, od svih onih koji mu više nijesu davali podršku.

Propusti u radu Saveza
Gospodine Antune, mnogo bi bilo bolje i svrsishodnije da si se kao osoba koja je u šahu više od 40 godina, trudio da svojim lijepim komentarima ponekad (is)kritikuješ ovu vladajuću garnituru. Vjerujem da bi Ti to uradio mnogo bolje i efikasnije, sa lijepim i biranim riječima i onako izokola, nego što to ja to radim (konkretno i direktno pišem o propustima). Nije moguće da nijesi primijetio nikakve propuste u radu Saveza. Pored svih onih, koje sam ponekad opisivao, bilo je propusta koje nijesam imao vremena da komentarišem, a koji su svakako zasluživali da se o njima piše. Kao što sam napisao, ima mali milon propusta u radu Saveza, pa ću navesti samo par takvih primjedbi: -falsifikovanje zapisnika sa Skupštine ŠS CG, -zapisnici sa sjednice UO i Skupštine se dobijaju sa velikim zakašnjenjem, -zapisnici sa sjednice UO (sa zadnjih par sjednica i sa sjednice održane u Baru, u novembru 2014.g), nijesu dostavljeni, -zamjena člana UO, na osnovu potvrde (suprug ovlastio ženu da ga zastupa u UO???), -Skupština se ne zakazuje, samim tim se ne usvaja finansijski izvještaj za prethodnu godinu, godišnji plan rada i što je još važnije –finansijski plan za ovu godinu, -Nadzorni odbor ne postupa po zahtjevu ŠK “Zeta”, već služi kao produžena ruka naše predsjednice, -ustupanje takmičenja iz nadležnosti organizacije Saveza, klubovima, -određivanje mjesta održavanja takmičenja bez tendera, -pravilnici nijesu usvojeni po Statutu, na Skupštini, -nepoštovanje Odbora sudija i sukob naše predsjednice sa mnogim sudijama, -određivanje sudije iz inostranstva, da sudi međunarodni turnir u Petrovcu…

Poštovani gospodine Antune, da li je moguće da Ti, tako objektivan, nijesi našao za shodno da ništa napišeš o svim ovim (i ovakvim) propustima.

Pojedinačno seniorsko prvenstvo
Šta reći o nedavno završenom Pojedinačnom seniorskom prvenstvu, gdje su dvojica reprezentativaca sakupljali šahovsku opremu Saveza (sa svim onim kablovima za DGT)? Pa da li je moguće da se sekretar nije udostojio da dođe i da barem šahovske rekvizite pospremi.

A šta tek reći za slučaj da su se dva člana UO, koji su došla dan ranije radi svečanog zatvaranja i uručivanja nagrada, i kako kažu očevidci, napila i nijesu prisustvovali toj ceremoniji!? Vjerujem da takav skandal nije zabilježen kod nas ali ni u regionu. Prije par godina, na Pojedinačnom prvenstvu CG, održanom u Tivtu, jedan takmičar se napio i imao je svoj šou. Zbog toga je kažnjen (jedna ili dvije godine zabrane nastupa). Ovaj skandal, što su napravili članovi UO, je neuporedivo teži i neprimjereniji. Zanima me, kako bi reagovali nadležni iz Uprave za sport ili COK-a kada bi saznali za ovakav slučaj? Kako bi reagovali nadležni ako bi saznali da je jedan član UO tokom navedene terevenke vrijeđao hodžu? Zamisli, u takvoj (multietničkoj) sredini, neko da vrijeđa hodžu? LJudi moji da li je to moguće?

Poštovani gospodine Vih, ovo su problemi o kojima treba da piše svaki dobronamjerni šahovski radnik, a pogotovo Ti, koji si 40-tak godina u šahu.

Vodio sam računa da više ne pominjem našu predsjednicu da se lažno predstavlja, da je inženjer elektrotehnike, a zapravo je “svršeni gimnazijalac”, i kao što vidiš, uspjelo mi je u tome.

Poštovani Antune, trudio sam se da budem kratak i jasan. Ako i nakon ovoga budeš imao bilo kakvih dilema (trilema) ili nejasnoća, potrudiću se da Ti odgovorim malo opširnije i detaljnije.

Podgorica, 17.08.2015. Veselin Balšić