Српски
Srpski
English
eXTReMe Tracker
VEČITI ŠAH
Prva - Turniri - Pretraga - Rejting - Reportaže - Jedi jedi - Link
user:  
pass:
 
  Otvoreno pismo Manakove

Otvoreno pismo Manakove

15.09.2015 /   Andrejić, Vladica (2268)

Марија Манакова написала је отворено писмо ШС Србије поводом одређивања састава репрезентације

U Politici je juče objavljeno otvoreno pismo Šahovskom savezu Srbije koje je napisala Marija Manakova, povodom načina izbora ženske reprezentacije. Tekst prenosim u celosti, a onda ću i ponešto prokomentarisati.

Marija Manakova, Politika, 14.9.2015

Odsustvo strogih kriterijuma pogubno za srpski šah

Otvoreno pismo Marije Manakove Šahovskom savezu Srbije povodom načina određivanja sastava reprezentacije

Marija Manakova, šamionka Srbije 2013. i vicešampionke Evrope u sastavu reprezentacije SR Jugoslavije 1999, obratila se Šahovskom savezu Srbije sledećim otvorenim pismom:

Želim da ukažem na neke probleme u našem ženskom šahu, u cilju njegovog ozdravljenja i povratka Srbije u (žensku) svetsku elitu. Odsustvo jasnih kriterijuma za izbor reprezentacije dovelo je do proizvoljnosti i prevelike slobode date selektoru. Kada nema strogih kriterijuma i principa postoji opasnost od pristrasnosti i čak korupcije. To nije dobro ni za dolazeća pokolenja. Kada mladi šahista vidi jasne kriterijume, mnogo je više motivisan da radi i da se oslanja samo na sebe. U Rusiji je to jedan od glavnih faktora stvaranja šampiona, što se ne može reći za Srbiju.

U zemljama kao što su Rusija, Ukrajina i mnoge druge, nastup šahovske reprezentacije je zaista važan, a u Srbiji, s retkim izuzecima, ekipa se šalje „reda radi”, da se odglumi da se tobože nešto važno dešava. U bilo kojoj drugoj zemlji ulazak u reprezentaciju igrača koji to ne zaslužuje izaziva skandal, a u Srbiji se prećutkuje. I samo se u Srbiji dogodio 2009. godine dotle neviđen slučaj – u ekipu nije uvedena državna šampionka Sandra Đukić!

Zbog čega se uopšte organizuje prvenstvo zemlje?! Ako šampion nema mesto u reprezentaciji, zašto bi se mladi trudili da učestvuju na šampionatu? Na taj način se, malo po malo, uništava jedan od najpopularnijih sportova u zemlji, u kom je Srbija decenijama bila među vodećim zemljama.

Da je Šahovski savez Srbije privatna prćija, ne bi se postavljalo pitanje. Međutim, to je društvena organizacija čiji je zadatak da zastupa ovu vrstu sporta. Savez je neposredno potčinjen kako Ministarstvu za sport, tako i Svetskoj šahovskoj organizaciji (FIDE), obavezan je da podnese račun pred javnošću, da kaže na koji način je najbolje razvijati ovu vrstu sporta u zemlji.

Pozivam rukovodstvo ŠSS da zauzme jasan stav i objavi kriterijume kojih je dužan da se drži selektor, a da mu prepusti slobodu samo kada je reč o igračicama koje su gotovo izjednačene po uspesima i rejtingu. Izvršni odbor mora da razjasni: 1. zašto se za selektora bira taj i taj čovek a ne neki drugi, 2. koji su kriterijumi za sastavljanje reprezentacije i 3. kako će Savez reagovati na neuspeh ekipe i kako će podsticati uspeh.

Prošle godine je selektor Branko Damljanović uveo u tim Adelu Velikić, perspektivnu devojčicu s malim rejtingom, sa određenim uspesima u omladinskoj konkurenciji, koja nije mogla da se dokaže na nacionalnom šampionatu pošto nije ni igrala na njemu. Naravno, kapiten se na Olimpijadi trudio da je ne uvodi u važne mečeve, a ekipa Srbije je imala jedan od najgorih rezultata u istoriji.

Uprkos tome, ŠSS posle ovog neuspeha ostavlja Damljanovića na mestu selektora. Dve naše najjače šahistkinje, Nataša Bojković i Marija Rakić, otkazuju učešće na Ekipnom šampionatu Evrope i Damljanović opet bira ekipu kako mu je volja. NJegovo zvanično objašnjenje je da je ekipa formirana po rejtingu. Ovakva otvorena neistina me je izbacila iz takta. Po ko zna koji put nisam izabrana u reprezentaciju, iako sam među najboljima po rejtingu i u odličnoj sam formi. Upravo sam na Ekipnom šampionatu države u Novom Sadu postigla jedan od najboljih rezultata na prvoj tabli. Neprekidno radim nad šahom i jedna sam od najuigranijih srpskih šahistkinja. Uprkos svemu tome, selektor me nije čak ni pozvao telefonom.

Ne mogu više da ćutim. Zahtevam od rukovodstva Šahovskog saveza Srbije da prekine sa ovako pogubnim načinom rada, koji traje godinama.

Marija Manakova, ženski velemajstor,

Pitanje kriterijuma za izbor u repku se odavno postavljalo, ali isto tako uvek je selektor imao slobodu da bira koga hoće. Ja sam ranije dosta pisao na tu temu i ne bih da se više ponavljam. Neki model prirodnih kriterijuma i rezultata koje sam poodavno oformio može se videti na Selektoru, te se tu jasno mogu videti učinci reprezentativaca, potencijalnih reprezentativaca i još nekih koji zaslužuju pažnju, te se mogu i lako upoređivati.

Povodom slučaja kad Sandra Đukić, kao legitimna šampionka Srbije, nije uvrštena u žensku reprezentaciju Srbije, mogu da kažem da to nije jedini slučaj. Naime, u Crnoj Gori se upravo sada dešava nešto još neverovatnije. Ove godine Žensko prvenstvo Crne Gore osvojila je, bez poraza, omladinka Nevena Radošević. Međutim, ona nije uvrštena u žensku reprezentaciju Crne Gore! Sa druge strane, selektorka Crne Gore, Dušanka Jovićević, uvrstila je Natašu Sarić-Krpović, ženu koja nije odigrala rejting partiju u poslednjih 12 godina! Veoma sramotna odluka selektorke, jer ako je već želela da u repku ubaci nekog ko je apstinirao od šaha više od decenije, mogla je tog nekog da pošalje na neki turnir da demonstrira da je i dalje sposoban da igra na nekom nivou, a najbolje bi bilo da taj turnir bude upravo ženski šampionat. Ovako ostaje bruka i mačka u džaku za Evropsko prvenstvo. Izgleda da Srbija ipak nije najgora po tom pitanju...

Povodom toga da je ekipa Srbije sa Adelom Velikić prošle godine imala jedan od nagorih rezultata u istoriji Olimpijada mogu reći da to jeste tačno, ali isto tako je tačno da je ženska repka Srbije osvajala tačno 13 meč bodova na sve poslednje tri Olimpijade. Što se plasmana tiče, najgori rezultat i 30. mesto bilo je u Istambulu 2012. godine u sastavu Bojković, Manakova, Stojanović, Rakić, Benderać. Ta poslednja sezona je bila prosto standard našeg ženskog šaha i to je jednostavno tako, te ne mislim da bi neki drugi sastav to značajno promenio.

Što se tiče predstojeće reprezentativne akcije, samo odsustvo Nataše Bojković i Marije Rakić je ogroman hendikep. Sastav je svakako slabiji, te nas verovatno čeka loš rezultat, ali šta da se radi. Nama običnim smrtnicima ostaje da navijamo za našu repku u kakvom god sastavu bila...