Српски
Srpski
English
eXTReMe Tracker
VEČITI ŠAH
Prva - Turniri - Pretraga - Rejting - Reportaže - Jedi jedi - Link
user:  
pass:
 
  Obuka 2015 (24-01-2015)

Obuka 2015 (24-01-2015)

06.10.2015 / IM Marković, Ivan J (2474)

Poštovane šahovske kolege,

Od ove jeseni šah se pridružio sportskim granama koje su uključene u Program za stručno osposobljavanje trećeg nivoa za zvanje operativnog trenera u sportu. Ovaj program u trajanju od 240 časova sprovodi Fakultet sporta i fizičkog vaspitanja (FSFV) Univerziteta u Beogradu u saradnji sa šahovskim savezima Centralne Srbije i Beograda.

Značaj ovog programa licenciranja za šah i šahiste može se posmatrati po više osnova. Formalno gledano, potreba za postojanjem bar jednog sportskog stručnjaka sa zvanično priznatim kvalifikacijama (koje se npr. mogu steći sticanjem ovog zvanja) u svakoj registrovanoj sportskoj organizaciji (što se svakako odnosi na sve registrovane šahovske klubove) direktno proističe iz odredaba Zakona o sportu i Pravilnika o nomenklaturi sportskih zanimanja i zvanja. Sažet prikaz najznačajnijih relevantnih delova ovih dokumenata uz kratke napomene možete pogledati ovde. Nezvanične najave zvaničnih organa su da će se od naredne godine ove odredbe striktno primenjivati, a predviđene kazne su visoke. Uzimajući u obzir da broj registrovanih šahovskih klubova na teritoriji Srbije uobičajeno varira od 420 do 440, jasno je da pravno‑formalni aspekt ovog problema ne bi trebalo olako shvatiti.

Prema našem shvatanju, potencijalni suštinski efekti realizacije ovakvog programa još su značajniji od formalnih. Ovo je već osma generacija polaznika koju obučava vrhunski tim stručnjaka sa FSFV-a i svi detalji njihovog dela programa od 120 sati mogu se naći ovde, a dodatnu privilegiju predstavlja činjenica da će polaznici moći da blisko sarađuju sa kolegama iz drugih sportskih grana i na taj način uspostave dragocene kontakte, ali i neposredno doprinesu prepoznatljivosti i prihvaćenosti šaha na sportskoj mapi Srbije.

Drugi deo programa od preostalih 120 sati posvećen je isključivo šahovskim temama koje će biti usmerene kako na trenažni rad sa takmičarima svih uzrasta i nivoa znanja, tako i na rad sa školskom decom u okviru sekcija, ali i zvaničnog izbornog školskog predmeta. Spisak ponuđenih predavanja možete pogledati ovde, a termini njihovog održavanja će biti pravovremeno objavljeni.

Detaljne informacije i uslovi prijavljivanja nalaze se na zvaničnom sajtu FSFV-a na ovom linku (obavezno pogledati), a zahvaljujući razumevanju dekana i administracije FSFV-a, rok za prijavljivanje šahista produžen je do petka, 9. oktobra 2015. Napominjemo da se predaja dokumenata (čiji spisak možete naći na prethodno navedenom linku) vrši u kancelariji 39 FSFV (ul. Blagoja Parovića 156) radnim danima između 10 i 12 časova i potrebno je da prilikom prijavljivanja izvršite uplatu prve rate od 21.000 dinara. Druga rata u iznosu od 14.000 dinara uplaćuje se po završetku Opšteg dela nastave, u periodu od 23. do 27. novembra 2015.

U slučaju da želite da se prijavite, a to ne možete učiniti do navedenog datuma, molimo vas da se pravovremeno javite Nebojši Baraliću (064/3232-910) ili Ivanu Markoviću (063/333-698), kako bismo kontaktirali administraciju FSFV-a i obrazložili zahtev da se odobri zakasnela prijava 12. ili 13. oktobra 2015. Ukoliko želite da samostalno kontaktirate FSFV, dodatne informacije mogu se dobiti putem telefona (+381 11 3531-000 ili +381 11 3531-086) ili mejlom: centar@fsfv.bg.ac.rs.