Српски
Srpski
English
eXTReMe Tracker
VEČITI ŠAH
Prva - Turniri - Pretraga - Rejting - Reportaže - Jedi jedi - Link
user:  
pass:
 
  Jerevan 2015 - dan 1

Jerevan 2015 - dan 1

07.10.2015 /   Baralić, Nebojša (2241)

UNIVERZITETSKO PRVENSTVO EVROPE U ŠAHU

Jerevan (Jermenija), 6-12. oktobar 2015.

Najava – Putovanja i prvi dan u Jerevanu (6. oktobar 2015.)

Jerevan, glavni grad Jermenije, u periodu 6-12. oktobar 2015. godine biće organizator 1. Univerzitetskog prvenstva Evrope u šahu. Ovim takmičenjem počinje da se ispisuje nova tradicija univerzitetskog šaha u Evropi. Sledeće 2016. godine, takmičenje će biti u Hrvatskoj (Zagreb ili Rijeka), zatim 2017. u Španiji... Možda dođe red i na neki grad u Srbiji?!


Naša univerzitetska ekipa uspela je da obezbedi kontinuitet učešća na najbitnijim međunarodnim studentskim šahovskim takmičenjima. Na put su krenuli ženski velemajstor Anđelija Stojanović, ženski internacionalni majstor Mila Žarković i internacionalni majstori Marko Nenezić i Miloš Stanković.


Kao i pred sva ranija takmičenja zadovoljstvo nam je da se i ovim putem zahvalimo onima koji čine sponzorsko-prijateljski pul univerzitetske reprezentacije Srbije, a bez kojih ovaj put ne bi bio moguć. Iskreno verujem da ćemo svojim ponašanjem i rezultatima opravdati njihovo poverenje i dostojno predstavljati našu državu i grad Beograd.


Veliko hvala:
- Gradskom sekretarijatu za sport i omladinu (Slavko Gak)
- Univerzitetskom sportskom savezu Beograda (prof. dr Vladimir Koprivicai Stevan Šegrt)
- BAS-u – Beograd (Anđelko Mučibabić i Miodrag Vukotić)
- Šahovskom savezu Centralne Srbije (Zoran Bojović i Milivoje Milivojević)
- Visokoj školi za poslovnu ekonomiju i preduzetništvo PEP – Beograd(Dušan Cogoljević)
- Generali osiguranju (Ivan Vučković)


Povratak na samo takmičenje... U odnosu na svetska prvenstva (FISU) evropska (EUSA) se dosta razlikuju. Glavne razlike se odnose na timove učesnike, tempo igre, način obračuna u ekipnoj konkurenciji... Na evropskim takmičenjima učestvuju Univerziteti, a ne državne selekcije. Dozvoljeno je da iz jedne države učestvuje više Univerziteta. Naša ekipa će predstavljati naš glavni grad i to je ekipa Univerzitetskog sportskog saveza Beograda koja je upisana u tabelu kao Univerzitet u Beogradu. Tempo igre je 25 minuta plus 10 sekundi bonifikacije. Igraće se rapid u devet kola po švajcarskom sistemu. Treća bitna razlika je ta što imamo odvojeni ekipni plasman u ženskoj i muškoj konkurenciji. Po dva takmičara čine ekipu, tj. dva najbolja rezultata iz jedne ekipe se sabiraju. Mi ovde imamo dve ekipe (ženska – Stojanović i Žarković, muška – Nenezić i Stanković). Svi rezultati će se morati računati što nije slučaj kod nekih drugih ekipa.


Naše ambicije su uvek bile i biće pobedničke. Cilj je bar jedna medalja. Startni brojevi naših takmičara nam ulivaju nadu da je do cilja moguće doći. Favoriti su ruski, jermenski i poljski univerziteti koje predvode profesionalni šahisti (Sjugirov, Bukavšin, Ter-Sakahijan, Gabuzijan, Saduakasova, Pustovoitova, Kulon...). Željno iščekujemo da turniri počnu.


Zvanični sajt Prvenstva je: www.armssf.am/

Na njemu se mogu pratiti sva dešavanja vezana za Prvenstvo (rezultati, tabele, partije uživo, fotografije)...

Takođe, rezultate, parove tabele možete pratiti i preko chess-results.com i to:
- muški turnir
- ženski turnir

Malo o organizatoru... Imajući u vidu da dolazimo u „šahovsku zemlju“ očekivali smo malo profesionalniju organizaciju. Vidi se da je skoro sve spremno započetak i da će sve funkcionisati ali stvari se usporeno odvijaju, nedostaje pravihinformacija... Verujemo da će sutra sve biti u najboljem redu jer svaki kontakt sa domaćinima i njihova dobronamernost i poštovanje koje ukazuju prema učesnicima nasuveravaju u to. Možda je to njihov stil rada. Kako god, hvala im na gostoprimstvu isvoj pažnji koju nam posvećuju.


Na studentskim takmičenjima smo nastavili još jednu lepu tradiciju. Svi naši igrači su maksimalno posvećeni ostvarenju što boljeg rezultata ali koristi se svaka prilika i slobodno vreme da se obiće što više znamenitosti zemlje i grada domaćina. Ukoliko se ta prilika ukaži i tokom samog putovanja - ne propušta se. Tako je bilo i ovaga puta. Sam raspored letova i dosta vremena do početka takmičenja nam je omogućio da u Moskvi napravimo mali izlet do Crvenog trga i obilaska glavnog grada Rusije. Vožnja ekspres vozom, metroom, razgledanje velelepnih građevina, neizbežno fotofrafisanje samo je dodatno napunilo naše baterije. Danas, posle odmora od putovanja, usledio je prvi obilazak centralne zone Jerevana. Da ne bihmorao da opisujem kako je to izgledao pripremio sam nekoliko fotografija čiji su autori članovi naše delegacije.

Do sutra, puno pozdrava iz Jerevana od univerzitetske reprezentacije Srbije!