Српски
Srpski
English
eXTReMe Tracker
VEČITI ŠAH
Prva - Turniri - Pretraga - Rejting - Reportaže - Jedi jedi - Link
user:  
pass:
 
  Jerevan 2015 - dan 4

Jerevan 2015 - dan 4

09.10.2015 /   Baralić, Nebojša (2241)

UNIVERZITETSKO PRVENSTVO EVROPE U ŠAHU

Jerevan (Jermenija), 6-12. oktobar 2015.

Treći takmičarski dan – Peto, šesto i sedmo kolo (9. oktobar 2015.)


Može se reći uspešan takmičarski dan u Jerevanu, na 1. Univerzitetskom prvenstvu Evrope u šahu. Danas su odigrana tri kola i naši studenti su osvojili 8,5 poena iz 12 partija. Stanković i Žarković po 2,5, Nenezić 2, Anđelija 1,5 poen je pojedinačni bilans današnjeg dana. Verovatno ću zvučati neskromno ali mišljenja sam da uz malo sportske sreće koja nas nije služila, moglo je da se desi da se svih 12 partija reši u korist naših studenata. Naravno, da se to dešavalo ni parovi ne bi izgledali ovako kao što su izgledali. O propustima u nastavku. Nema se vremena za žaljenje, propušteno je brzo zaboravljeno i ekipa je već okrenuta narednim protivnicima.


Pre nego što napišem nešto više detalja o partijama, ne mogu a da ne pomenem današnji utisak dana, a možda i celog putovanja. U prepodnevnim satima iskoristili smo priliku i posetili šahovski dom jermenskog šaha koji nosi naziv po bivšem prvaku sveta Tigranu Petrosjanu. Da li možete zamisliti jednu zgradu u Beogradu srednje veličine (ne znam kvadraturu) namenjenu samo za šah? To ima Jermenija, Jerevan i jermenski šah! Trenutno u kući šaha radi 15-tak zaposlenih, a ranije ih je bilo i više. U početku nam je izgledala kao obična zgrada sa kancelarijama, izložbenim prostorom gde posetioci mogu videti istorijske slike o uspehu domaćih šahista, slike najboljih jermenskih velemajstora, stare šahovske knjige... Međutim, kada nam je jedan od zaposlenih otvorio teška i velika drvena vrata koja zbog gvozdenih ukrasa u liku šahovskih figura podsećaju na vrata srednjovekovnih dvoraca, pred nama se prikazala velelepna sala za igru. Moram priznati da sam ostao bez reči. Verujem da nisam bio jedini koji se tako osećao. Nema tu ništa novo i savremeno ali kada zakoračite u nju stičete utisak da ste ušli u neki paralelan svet u kome vladaju šahovske figure i šahovski zakoni. Mogao sam lako i jasno da zamislim sve velikane svetskog šaha koji su igrali u ovoj sali. Na jednom bočnom zidu glavne bine se nalazi velika slike Petrosjana, a na drugom su zastave FIDE i Jermenije. Na zidovima u prostoru za publiku nalaze se ogromne tapiserije sa šahovskim motivima. Na njima je prikazana pobeda, poraz, remi i šahovska bitka. Trenutno je sala uređena za igru i spremna za popodnevne partije. U njoj je danas igralo oko 200 jermenske dece. Naravno, mi smo iskoristili priliku da napravimo pregršt fotografija. Ko bi odoleo? Neki su igrali i šah, a neki su iskoristili i koncertni klavir da pokažu svoje umeće  (melodija poznata malom broju ljudi). Možda je i poseta ovom velelepnom šahovskom domu inspirisala i dodatno motivisala naše takmičare da kasnije pruže dobru igru. Nadam se da će Vladica postaviti što više slika iz šahovskog doma kako bi utisak bio potpun.A sada deo o današnjim partijama...


Marko Nenezić igra zaista dobro na Prvenstvu. Odlične partije nisu promakle domaćinima i on je već dobio poziv da učestvuje na jednom turniru sledeće godine u Jerevanu. Prosek današnjih protivnika je bio preko 2500. Osvojio je dva poena ali ostaje žal za bar jednim remijem ako ne i oba. U prvoj današnjoj partiji protiv IM Mikajelijana posle velike strateške borbe u središnjici ulazi u završnicu dva topa i tri pešaka protiv dame i dva pešaka. U tom trenutku se osećala neka nesigurnost u realizaciji, tj. nedosatatak pravog plana. Teško je to nazvati pravim imenom. Brzo su nestala i ta dva pešaka protivnika. Ostala je samo dama koja je konstantno pravila probleme. Verovatno bi u sledećih sto cugerskih partija Marko lako dobio ovu završnici ali danas nije išlo. Na kraju pat sa žrtvom dame! Nepovratno nestalo pola poena. Posle ovakvog raspleta svi smo se pribojavali druge partije koja je počinjala za 10-tak minuta, a protivnik je bio VM Gabuzjan. Još jedan igrač iz Jermenije. Gabuzjan je igrao jako brzo misleći da iskoristi loše sećanje iz prethodne partije. Pri takvoj igri Marko osvaja kvalitet ali polako ulazi u cajtnot. Kako ne bi rizikovao odlučuje se da vrati kvalitet i večnim šahom remizira. Da je bio svežiji sigurno bi igrao na pobedu i dobio partiju sa ovom materijalnom prednošću. Dobra strana ovog remija je što je imao dovoljno vremena da se odmori za poslednju partiju ovog dana koju je igrao sa poljskim IM Kanarekom (2520). Još jedna teška partija ali ovoga puta dovoljno je bilo da Kanarek odigra samo jedan loš potez koji ga je koštao poraza. Bez obzira na dva remija koji su mogli lako biti i pobede, svi smo zadovoljni današnjim rezultatom.


Miloš Stanković sa 2,5 poena se priključio vodećima na turniru. Sigurno je odigrao protiv igrača koji su sa lošijim rejtingom (prvu i treću partiju) i zabeležio pobede. U drugoj partiji protiv IM Kanareka (Nenezić igrao sledeće kolo sa njim) propustio je da iskoristi bolju poziciju i partija je završena remijem. To mu je donelo lakšeg protivnika u sedmom kolu. Na kraju, nije bio loš rasplet za Miloša.


Anđelije Stojanović je odlično počela dan i dosta lako pobedila. Onda je usledila partija sa prvom nositeljkom turnira, ruskinjom Saduakasovom. Mala nepreciznost u otvaranju dovela je na prvi pogled u neprijatniju poziciju. Ruskinja je napala ali nije razvila sve figure što je bila šansa za kontraigru. Do toga je i došlo. Nakon vratolomija koje su se odvijale na tabli nastala je remi pozicija u topovskoj završnici. Utisak je da je u pojedinim trenucima Anđelija mogla da odigra i bolje i da ostvari više od pola poena. Opet taj cajtnot... Nakon toga je usledila partija sa poljakinjom Martom Bartel. Velika borba, nadmudrivanje i na kraju grubi previd figure u trenutku kada Bartel ulazi u cajtnot i pokazuje znake nesigurnosti i nezadovoljstva pozicijom. Šteta! Sa ovim poenom bila bi na deobi trećeg mesta.


Mila Žarković je proradila! Dve pobede i jedan remi sa pešakom više! Utisak je da lakše igra i da je debitantska „trema“ nestala. Brzo je dobijala partije. Odmah se vidi boljitak i na bodovnoj skali. Samo tako da nastavi i u poslednja dva kola.

# Beli Kolo 5 Crni
 5  Mikayelyan Arman (2448) ½-½ Nenezic Marko (2469)
 7  Polok Kacper (2223) 0-1 Stankovic Milos (2424)
 6  Stojanovic Andjelija (2357) 1-0 Przezdziecka Ewa (2188)
 8  Mnatsakanyan Diana (1918) 0-1 Zarkovic Mila (2173)


# Beli Kolo 6 Crni
 4  Stankovic Milos (2424) ½-½ Kanarek Marcel (2520)
 3  Nenezic Marko (2469) ½-½ Garbuzyan Hovhannes (2585)
 2  Stojanovic Andjelija (2357) ½-½ Saduakassova Dinara (2402)
 5  Zarkovic Mila (2173) ½-½ Orehek Spela (2091)


# Beli Kolo 7 Crni
 7  Kanarek Marcel (2520) 0-1 Nenezic Marko (2469)
 8  Blum Nicolas (2174) 0-1 Stankovic Milos (2424)
 3  Bartel Marta (2271) 1-0 Stojanovic Andjelija (2357)
 7  Grugoryan Julieta (1799) 0-1 Zarkovic Mila (2173)

Posle sedam odigranih kola Marko Nenezić i Miloš Stanković imaju po 5 poena i nalaze se na deobi 3-7. mesta, Anđelija Stojanović i Mila Žarković imaju po 4 poena i nalaze se na deobi 6-11. mesta. Ekipno, studenti su na odličnom drugom mestu, a studentkinje na deobi četvrtog mesta.

U osmom kolu parovi su sledeći:

# Beli Kolo 8 Crni
 2  Stankovic Milos (2424) - Garbuzyan Hovhannes (2585)
 4  Nenezic Marko (2469) - Petrosyan Manuel (2452)
 4  Stojanovic Andjelija (2357) - Orehek Spela (2091)
 5  Zarkovic Mila (2173) - Kowara Magdalena (1869)

U sve četiri partije smo beli i nadajmo se da će to naši studenti znati da iskoriste što je najbolje moguće. Zanimljivo je da kod mušaraca imamo direktan duel na dve table protiv najjačeg jermenskog univerziteta. Stanković igra protiv Gabuzjana, a Nenezić protiv M. Petrosjana. Veoma važan meč za našu ekipu. Devojke imaju lakše protivnice i nadajmo se da će to maksimalno iskoristiti. Stojanović igra protiv Orehek Špele iz Slovenije, a Žarković protiv Magdalene Kovara iz Poljske. Kovara je član Univerziteta u Poznanju koji se trenutno nalazi na drugom mestu. Poen u ovoj partiji bi doneo izjednačenje na tabeli. Svi u našoj ekipi su spremni da u poslednje dve partije odigraju na svom najboljem nivou. Činjenica je da su obe ekipe u igri za medalje i da popravnog više nema.

Sutra je slobodan dan, a organizator je pripremio ekskurzije. Pre podne će se obilaziti okolina Jerevana, a poslepodnevna ekskurzija je predviđena za obilazak muzeja po gradu. Izleti će prijati ali se ne sme zaboraviti koliki značaj imaju partije osmog kola. Biće i priprema... Tajnih, naravno.

Osmo i deveto kolo se igraju prekosutra (11.10.2015.) i oni će dati odgovore na pitanja ko će biti nosioci medalja, pojedinačnih i ekipnih. Prve partije počinju u 10.30 po lokalnom vremenu, a po našem u 08.30 sati.